Strništa i rad na njima

Pitanje za one koje postrno seju kukuruz na parcelama gde je skinuta psenica/jecam: Kako se to odrazava na plodored, tj sta cete sejati na tim njivama u prolece 2012?

Ja sam razbacao slamu na svim pokošenim parcelama.Jednu ću istanjirati okolo i upaliti pošto ima dosta nikle trave pa posle toga tanjitranje, prskanje,đubrenje pa oranje.Ostale tanjiram tako sa slamom pa prskam,đubrim i orem.

Danas isao da probam kako ce se raditi i ide super,dubina oko20cm,sledeci put stavljam siroke motike i idem dublje,ako se otravi total ako ne plug.
2w6f3fk.jpg

vhcew7.jpg

rr5f29.jpg

2s7a0sp.jpg

35830oz.jpg

Pa do oranja ima još dosta tako da će zatraviti sigurno.Stvarno lepo izgleda odrađeni deo.Možeš li napisati koji je to Fendt(ks?) i kojom brzinom si išao na dubinu od 20cm.

Znam da je daleko oranje,al ovo je jebena naprava,sledeci put stavljam siroke motike pa pokriva celu povrsinu,a travu razvali,za palamidu i sirak je mama.E sad ako se mnooogo otravi,a ja se nadam da nece onda moram prskati.
Izbegavam oranje u ovakvim uslovima,prvo zato sto nista nije nakislo pa bi plug izvalio dzombe trebao bi nojev potop da se to sredi,drugo veci zahvat brze ide i automatski manje nafte.
Ovo je Fendt 614LSA(150ks),a isao sam 4 brzom,oko 12km/h.

Nikola, bravo! Zanimljiva mašinica. Široke motike stavljaš kada ljuštiš strnjište. Sačekaš da se zakorovi i prskaš totalcem. U ljuštenju max. dubina do 10 cm. Kada hoćeš dublje da radiš tada skineš široke motičice i radiš sa ovima(na slici) na 20-25 cm. Pre nego se spustiš na tu dubinu rasturiš mineralno đubrivo i onda radiš. Njiva ostaje takva do proleća i onda se lepo poseje kukuruz. Kako vidim na slici mašina nema šanse da radi iza kukuruza za zrno ali silažnog da. Soja samo sa iseckanom slamom i dobro rasturenom po parceli a suncokret prvo istanjiraj jednom pa onda rasturi đubrivo i osnovna obrada.
Pozdrav, Gariša.

Pratim u ataru neke kukuruze sejane na tanjiranom,oranom i podrivanom zemljištu.Ostala agrotehnika potpuno ista.Za sada je onaj na oranju daleko-daleko na izgled bolji od svojih konkurenata.Šta će biti u kosidbi ćemo videti ali ako se po jutru dan poznaje oranje je ipak prava operacija.

Pratim u ataru neke kukuruze sejane na tanjiranom,oranom i podrivanom zemljištu.Ostala agrotehnika potpuno ista.Za sada je onaj na oranju daleko-daleko na izgled bolji od svojih konkurenata.Šta će biti u kosidbi ćemo videti ali ako se po jutru dan poznaje oranje je ipak prava operacija.
Zavisi kad su te operacije radjene,prolece ili zimus!

I ovde je klasicna agrotehnika u boljim kondicijama!

Maaa...momci na predavanje dadose primer koliko je godina bio bolji no till a koliko klasika,e sad ne rekose koja je razlika u prinosima po godini.

Mi podrivali strništa, slijedi tanjuranje i onda oranje i rotodrljanje za repicu.

Nazad
Vrh