Strništa i rad na njima

Zeljko :ppozdrav:

Evo postavio bih vam sliku ( upload mi je ocajan ) jedne njive koja je totalisana pre mesec do dva dana, vereovatno konjskom dozom , sve je bilo posuseno a danas kada sam prolazio sve je ozelenulo da nema suvih starih biljaka mislio bih da je u pitanju botanicka basta . Ako je samo ambrozija u pitanju , pa ljudi ona je svilena kao mala i nije na tanjiracu imuna . Bacanje para jer semena ima uvek u zemlji samo je pitanje dali je blizu povrsine pa da nikne .

Jos jedan primer kolega je iztotalisao izmedju redova svoj vinograd . Namera mu je bila da unisti poponac . Sada nakon jedan mesec njiva izgleda isto kao i kada je polivao .

total ne deluje na seme, ja ga ne koristim za strnjike nikako, ali ko ga koristi mozda je bolje bilo da je prvo ugario bas zbog ovih kisa, pa posle toga total, sad koliko je to ekonomski :sta:

moje neko misljenje je da bi najbolje bilo ugariti, na taj nacin jedan deo biljaka unistiti i isprovocirati rast iz semena pa u avgustu tanjiraca i posle duboko oranje :cao:

Cool Cika Jovo, no ja bih na mesto tanjirace stavio setvospremac zasto ? Naskrabao sam brzinski jednu sliku .

2z53iqa.jpg

Pacija noga dize rizom na :cool: , a tanjiraca zna jedan deo rizoma da rasitni .

ja bi uradio ovako (tako cu i uraditi)

ukoliko je njiva jako zakorovljena visegodisnjim biljkama

1.garenje plitko- ovom operacijom se cuva vlaga i provocira seme
2.ukoliko je jako grudvavo jedan prolaz plitak sa setvospremacem
3. Total 2,5-3 litre po K.J. prskanje njive i unistavanje korova
4. Jesenje oranje

ukoliko je zarazena sa jednogodisnjim biljkama

1. tanjiranje cuvanje vlage i provociranje
2.prskanje totalom ukoliko nesto nikne od visegodisnjih biljaka
3. jesenje oranje

rizom se sastoji iz vise kolenceta, ako preseces rizom , iz svakog dela nastace nova biljka. to treba da se izbegne tako sto zakorovljenu parcelu treba ugariti a ne tanjirati.

nazire se resenje :bravo:

ugar pa setvospremac, sad je pitanje kad ici sa setvospremacem :sta:

mozda pred duboko oranje da bi se malo poravnao teren? onda ce i da plug teostatke baci dole, ali bi oni u medjuvremenu trebali da se osuse?

:ppozdrav: imam drljacu, dobri zubi uzeo sam je pre dve godine skoro nova - samo sam ja sa njom radio i dok je bila kod prethodnog gazde

juce sam bio u strnjici posto mi je to samo jedna parcela od 4ha bila pod zitom i nema nesto trave, doduse polivao sam sekatorom...

neznam da mi nije sada kasno za ugar - u ponedeljak treba da mi urade servis na traktoru, da zamene ulje i da ga zadihtuju napravio je 450 sati od zime na ovamo, pa ne znam dal da ga ugarujem ili odmah da ga izrokam na punu dubinu

nije kasno ali avaj, ako nema puno trave (rizomskog sirka) mozes potanjirati . Agrotehnika mora biti uskladjena sa svakom parcelom, svaka parcela je razlicita.

nema kod mene sirka skoro ni u jednoj parceli, a gde ima to je 2-3 biljke u hektaru, nego se mnogo vidim rasirila ambrozija, doduse ni nje nema kod mene

ja mislio da pokosim strnjiku posto sam tanak sa hranom za krave lucerke nema skoro nista - kobajagi izbice mlada trava po strnjici pa ce to uz silazu biti ko bombona, ali ni tu nema cupanja - ni trava nece da mi raste gde svi na nju kukaju ::jako_besan::

Dragan18 je napisao(la):
ja bi uradio ovako (tako cu i uraditi)

ukoliko je njiva jako zakorovljena visegodisnjim biljkama

1.garenje plitko- ovom operacijom se cuva vlaga i provocira seme
2.ukoliko je jako grudvavo jedan prolaz plitak sa setvospremacem
3. Total 2,5-3 litre po K.J. prskanje njive i unistavanje korova
4. Jesenje oranje

ukoliko je zarazena sa jednogodisnjim biljkama

1. tanjiranje cuvanje vlage i provociranje
2.prskanje totalom ukoliko nesto nikne od visegodisnjih biljaka
3. jesenje oranje
A kad da stignem sve ovo uraditi kad imam oko 80 jutara? A treba i popravljati mašine i spremati ih za jesen.....

Mityo
Mityo obidji sve njive i vidi sta ti je ciniti, tamo gde nemas rizomskog sirka rokaj tanjiranje tamo gde ga ima radi totalom.
Ovo sto sam ja napisao u proslom postu ti je najbolja varijanta ako hoces da sacuvas vlagu, isprovociras korove i da ih ubijes posto vlage ne manjka trenutno ljudi zanemaruju operacije cuvanja vlage a kad posle bude susa onda se cupaju za kosu . Em ces lakse orati na jesen duboko i trositi manje nafte , manje hemije bacas u prolece. mislim da Cika_Jova nema toliko zemlje kao ti tako da sigurno moze da stigne da uradi kvalitetno.

Cika Jovo bice jos toplog vremena stice da se posusi. Nekad i oktobar zna biti lep .

u pravu si dragan18, ja imam samo 4 ha pod zitom ove godine, i oko 5.5 ha kukuruza od kojih cu bar 3-3.5 u silazu. ja sam skoncentrisan na proizvodnju sena 5ha i lucerke 4 ha i usluzan rad sa masinama za pripremu sena, jer nemam ni kombajn ni berac

Meni je ovo najbolja varijanta kako sam uradio, jer na jedan deo parcela tanjirača nemože da ide koliko je mokro....

Ja sam na strnista od jecma posejao kukuruz za silazu a psenicne sam pre nekoliko dana prosao totalom. Planiram da ih za 20-ak dana ugarim, kasnije izvucem stajnjak i onda duboko oranje. Mozda nije bas najbolji redosled ali meni tako odgovara iz prakticnih razloga.

Nazad
Vrh