Strništa i rad na njima

cika Jovo :ppozdrav:

Po ,mni nova tehnologija ima samo jednu prednost da je komercijalizovana MAKXIMALNO , bez da se obazire na ovo ili ono . :udri: Zavisi sta vise ceni covek jednom ali kavalitetno ili babu triput .

@Farmer II zahvaljujem se na pohvalama za setvospremac
@telnet
hvala na podrsci
@SHALE
ovu agrotehniku sam i prosle godine primenio na istoj njivi kao i ove godine sto cu i ispala mi je dobra posto mi nije ni jedna travka pronikla u zitu dok je u okolnim bilo dosta vise trave. Ja totalni gde god da sam uzimao bio je 400 450 din po litri a kod nas niko ne prska ispod 700 800 din po jutru sa njihovom vodom ::namigivanje::

da ne pricamo kako se oranjem radi aeracija zemljista i popravlja vodni, vazdusni i toplotni rezim zemljista - zemlja se razradjuje :ppozdrav:

Jednom sam bio na predavanju pokojnog profesora Lazara Pankovića o pšenici pa sam ga pitao baš tu problematiku oko ugarenja i totala. Njegov odgovor je bio da samo ako ima višegodišnjeg korova je opravdano raditi totalom a ako nema onda samo "hladan čelik".

@zeljko025 Ja mislim da si ti dobro uradio što si ugario a ne prskao totalom jer nemaš sirka a ovako si "potrošio" jedan deo semena korova u zemlji. Eventualno da si malo ranije išao setvospremačem dok je taj štir bio manji, ne bi se ništa njega povratilo ali ni ovako neće mnogo. Setvospremač je super, ne vidim baš dobro ali mislim da je 2.2m i to je prava mera za 560. Ako si nekad radio sa IMT-ovim setvospremačem istog zahvata, da li se ovaj novi teže vuče (vidim da je teži sigurno)?

Odg: Strništa i rad na njima

oldtimer je napisao(la):
Shale je napisao(la):
a ja kad prskam drugima radim za 500 dinara po jutru, ako je njegova voda, a ako je moja (voda) 1000...

pa koju vodu ti to koristis? Knjaz Milos :haha: :haha: mala sala, al 500 din za vodu :sta:
ma to ćale digao cenu, jer neće više uslužno da se "truje"... :haha:

što se tiče totala u strništu ja mislim da je ipak pametnije rešenje od solucije ugarenje-trojanjenje-duboko...em se manje zemljište gazi, em ako se hemija pravilno koristi rezultat:100% deluje...no svako ima svoj način....

inače svima nama je u cilju da smanjimo cenu koštanje naših proizvda, a to sa primitivnom odradom (kao što je oranje, spremiranje...) sigurno nećemo uraditi...nije sad da se ja nešto pravim pametan, ali to je istina, hteo to neko da prizna ili ne...a onaj ko pre to uvidi taj će više imati ::novac:: a to je cela poenta poljoprivrede danas...

izvinjavam se ako sam otišao malo u off...

Hvala Zeljko, kod shaleta izgleda da ide veca tarifa po kubiku od ove nase Mokusove ( Pujinove ) vode .

Shale mala sala nemoj da mi uzmes za zlo :ppozdrav:

@dukej
to je i moja teorija posto nema visegodisnji korova onda sto si ti rekao HLADAN CELIK
bilo je kisa pa nisu mi uslovi dzovljavali da to odradim ranije.
hvala za setvospremac sirina je 2.2 i to mu je mera,dosta je tezak za nositi ima 550kg a ni za vuci nije bas lagan pogotovo kad drugi put idem onda idem drugom brzinom jos imam 16.9.24 gume pa mu je malo tesko,a u prvoj bez problema ide. vukao sam i 2.2 imt konshilde i jeste laksi za vuci,a u transportu pogotovo tezak morao sam stavljati napred malo tegova da mi necima puno prednjicu.

Naravno da se i od mene isto ocekuje , nema problema vec sam pae puta pisao al me ne mrzi

Okretanjem zemlje seme stalno " putuje ka povrsini " gde nice i tako se smanjuje broj semena u zemlji/ Total na njega ne deluje zar ne ? Kad iznikne spremac ga kosi . Isto kada ide spremac vuce zile od sirka na sunce gde se susi . Sipkija zemlja = 100kg vestaka. Ukratko to je to .

" Ubijanje zemlje " herbididom ili fungicidom , zemlja nije bez bakterija koje razgradjuju i rahle zemlju , polako podizu humusni nivo, naravno ako se ne pali . Ni oranje nije najsrecnija varijanta ali je naj prihvatljivija sa strane dobitka ili stete . Mozda ce konzervativna obrada ( bez oranja ) reci nesto drugacije ali dok ne isprobam nista ne govorim .

Malko sam razglobio temu Shale

telnett je napisao(la):
Naravno da se i od mene isto ocekuje , nema problema vec sam pae puta pisao al me ne mrzi

Okretanjem zemlje seme stalno " putuje ka povrsini " gde nice i tako se smanjuje broj semena u zemlji/ Total na njega ne deluje zar ne ? Kad iznikne spremac ga kosi . Isto kada ide spremac vuce zile od sirka na sunce gde se susi . Sipkija zemlja = 100kg vestaka. Ukratko to je to .

" Ubijanje zemlje " herbididom ili fungicidom , zemlja nije bez bakterija koje razgradjuju i rahle zemlju , polako podizu humusni nivo, naravno ako se ne pali . Ni oranje nije najsrecnija varijanta ali je naj prihvatljivija sa strane dobitka ili stete . Mozda ce konzervativna obrada ( bez oranja ) reci nesto drugacije ali dok ne isprobam nista ne govorim .

Malko sam razglobio temu Shale

mogu da se složim sa prvim delom tvog posta, no onu sliku koju sam ja video a parcela je skoro pa cela bila pokrivena širokolisnim korovima, mislim da nije najsrećnije rešenje spremiranje, oću reći da bi total to bolje odradio...(sad ispada kao da sam se uvatio ko pijan plota)... ali i ja sam radio sa spremačom, pa nepričam napamet...no čovek je tako uradio, valjda neće imati problema sa korovima više...

inače i ja sam strnište orao triput do pre dve godine, i svi su mi govorili da sam budala i da nepotrebno gazim zemlju...evo već dve godine ili jednom ili dvaput orem i nisam primetio da je zemlja u lošijema stanju ili da su manji prinosi u odnosu na klasično oranje...

Zemljiste koje se ne djubri organskim djubrivima treba sto manje okretati. Tako se cuva njegova plodnost. Kada okrecemo zemljiste, povecavamo njegov kapacitet za vodu i vazduh, i samim tim stvaramo povoljne uslove za razvoj mikroorganizama. To i ne zvuci tako lose, ali treba imati u vidu da mikroorganizmi razgradjuju organsku materiju, sto je isto dobro....e sad, prilikom drugog, ili treceg ugarenja, mi i dalje omogucavamo razvoj mo, ali sad organske materije u vidu biljnih ostataka vise nema, vec ima samo humusa, i MO pocinju i njega da razgradjuju....na taj nacin dolazi do smanjenja sadrzaja humusa u zemljistu (i tu da naglasim, postoji vise oblika humusa, od kojih neke nije moguce dalje razgraditi....to bih sad vec morao malo da procunjam po literaturi....

E sad da zakljucim ovaj duuuuugi post...Po meni je najbolje kombinovati fizicke, i hemijske mere...Dakle
1.plitka obrada; oranje na 15cm+ zatvaranje brazde sto pre, ili tanjiranje
2.tretman totalom po nicanju korova posle plitke obrade

Ovim sistemom obade cuvamo vlagu u zemljistu, stvaramo povoljne uslove za nicanje korova, zatim povoljne uslove za razgradnju organske materije jos tokom leta, i na kraju te korove ubijemo totalnim herbicidom.

Ja nazalost koristim vec 2-3 godine samo prskanje totalom, iz finansijskih razloga... ::lose::
Post je spojen: [time]1280961487[/time]
i mozda jos jedno misljenje, odnosi se na Zeljko025...imao si i opciju da parcelu isprskas npr Matonom :sta: Zar to ne bi bilo najjeftinije, s obzirom da je samo stir na njivi (koliko vidim) :ppozdrav:

zeljko025 je napisao(la):
@telnet
hvala na podrsci
@SHALE
ovu agrotehniku sam i prosle godine primenio na istoj njivi kao i ove godine sto cu i ispala mi je dobra posto mi nije ni jedna travka pronikla u zitu dok je u okolnim bilo dosta vise trave. Ja totalni gde god da sam uzimao bio je 400 450 din po litri a kod nas niko ne prska ispod 700 800 din po jutru sa njihovom vodom ::namigivanje::

Pitaj u Meteor Sombor, meni donesu u Zrenjanin za mnogo manje para.

@mims
danas sam bio u Somboru u Meteoru oko 350 din je litra,a treba mi 6l za 2 jutra znaci 2100za hemiju i 800din za uslugu prskanja po jutru znaci plus 1600din to mi opet dodje kao sto sam utrosio naftu za ove prethodne operacije garenja i 2spremanja.

zeljko025 je napisao(la):
@telnet
hvala na podrsci
@SHALE
imas u teleckoj dobru prodavnicu nije skupa. :ppozdrav:

@zeljko025
za onakav korov ti je dovoljno i 5 litara, mada bi i 4 poslužilo... :cao:

Ovo sto je @zeljko 025 radio je dobro ZA NJIVU.A korove ce on unistiti sa operacijama koje planira da izvede.
Nego,mislim da se to setvospremiranje radi u suvo zemljiste(veci je efekat unistenja korova),jedno,a drugo trebao si zeljko,podici rotore.Bez potrebe si sabijao i usitnjavao zemljiste.(korovi ce pre"oziveti").
Ali,znam,pored ovih silnih kisa nemoguce je docekati suvo zemljiste za obradu.
Ja od sutra krecem u "totalisanje"strnjista,veoma popularnu agro-meru zadnjih godina :haha: ! :cao: :cao:

Nazad
Vrh