Strništa i rad na njima

Branko je napisao(la):
Na proleće nije problem sejati sa običnom Nodet sejalicom, jer će zemlja biti dovoljno rastresita po dubini. Uostalom ovog proleća sam u jednom danu neorano zemljište (kukuruzište) dva puta potanjirao, zatim jednom prešao setvospremačom i odmah sejao soju, pa nema neke razlike u porastu u odnosu na klasično oranje. Naravno, tome je mnogo doprinelo i to što je proleće bilo sa mnogo padavina. Štopati se neće, jer ako se ovog proleća nisu gušili ostaci od kukuruza, onda neće ni ovo. Uostalom uvek ima mogućnost da se ugrade razgrtači žetvenih ostataka ispred ulagača sejalice. Analiza će pokazati kakvo i koju količinu đubriva treba uneti u zemljište. Unošenje ću obaviti prilikom setve sa depozitorima. Korovi nisu problematični, jer se prskanje može obaviti bez većih problema a i međuredna obrada. I to sam isprobao ove godine. Što se tiče toga kako izgleda zemljište u pšenici na proleće, tu postoje velike varijacije, jer zemlja kod tebe i ovde nije ista. Kukuruz neće imati pliće ukorenjavanje, jer će mu pšenica omogućiti lakši prodor u tlo, tj. uginule biljke pšenice će u zemlji ostaviti kanale kojima će koren kukuruza lakše prodirati i samim time se bolje razvijati.

Ponavljam, sve ovo planiram da radim po savetu APV savetodavca Bogdana Garalejića.
Branko,posalji koju sliku od te tvoje soje...interesuje me medjured kako izgleda te tacno sta si od operacija izvodio ove godine

Kod nas ..''oni'' što imaju HORSHA I mašine za direktnu setvu...više ne oru......prodju sa gruberom i posle seju šta hoćeš i prskanje i gotovo..već njih par radi na stalne tragove....usevi u početku ne izgledaju baš nešto ali se mnogo poprave i prinosi su dobri......samo da je ::novac::

evo i ja malo prašio strnjake gdje je bio grašak..radna brzina 10km/h,..na lakim zemljama prošao sa gruberom a ostalo podrivam prije grubera dok bude vlaga zemlje to dopustila

Bio sam danas da tanjiram. Na nekim mestima je toliko mokro i mekano da tanjira ca propada do osovina. Tanjraca Lemind 32 diska 4m radni zahvat, bukvalno ore.
29z8twl.jpg

e ova je PRAVA TESKA TANJIRACA. Vukao sam jesenas istog ovakvog Leminda i odusevila me ta tanjiraca. Jeste da se vuce tesko ali zato odradi posao maksimalno u samo jednom prohodu. Jedino mi se ne svidja kod nje ( ili je to neobicno za mene ) sto se mnogo ljulja u transportu i hoce da kaci zemlju ( nema fiksno kacenje nego klatece )

case ih je napisao(la):
Bio sam danas da tanjiram. Na nekim mestima je toliko mokro i mekano da tanjira ca propada do osovina. Tanjraca Lemind 32 diska 4m radni zahvat, bukvalno ore.
29z8twl.jpg
Kazes da je mokro?!Mislim da tanjiraca ne treba uopste da radi u mokro zemljiste.... :sta: sto zurite?

I kako sam rekao tako sam i napravio. Repica za zelenu gnojidbu je jučer posijana. Norma sjetve oko 12 kg/ha merkantilne i bilo je još nešto malo sjemenske repice. Sad lagano pada kiša, kao naručena.

Uploaded with ImageShack.us

Ići ću total na strnjiku a posle planiram da razbacam stajnjak. Nisam siguran da li bih i koliko trebao da saćekam pa da razbacujem stajnjak? Moram tako da bih smanjio gomilu stajnjaka pred odlazak na odmor zbog starih koji ostaju. Znači neću orati odmah već samo da razbacam djubre.

cukaneca je napisao(la):
Ići ću total na strnjiku a posle planiram da razbacam stajnjak. Nisam siguran da li bih i koliko trebao da saćekam pa da razbacujem stajnjak? Moram tako da bih smanjio gomilu stajnjaka pred odlazak na odmor zbog starih koji ostaju. Znači neću orati odmah već samo da razbacam djubre.
Treba jedino da sacekas da travuljina usvoji herbicid, i odma mozes da rasturas stajnjak. Tako cu i ja da radim.

neznam dal da ugarim pa da vucem stajnjak, ili da vucem stajnjak i da posle toga orem na punu dubinu, al ce da zeza posle i djubre i strnjika, a i travuljina ima da grune od ove kise :sta: :sta:

Citam Pinusov prirucnik (uputstvo za Bum,total) da kad se prska strnjiste obavezno(pozeljno) je dodati na 200 l vode 6-8 kg uree,uz utosak vode 120-200 l/Ha.
I jos kazu da se najbolji efekat postize kad se prska pred cvetanje korova.

ja kolko znam treba da ide kad su biljke 15-25cm visine, a isto i da za palamidu cini mi se na flasi pise da treba 10l na ha. sad to dodavanje uree ima smisla da bi bolje zalepio jer je kontaktni, ali ja ne radim sa totalom jer ipak je zemljiste skup mikroorganizama, a total je total za sve

paorpaor je napisao(la):
Citam Pinusov prirucnik (uputstvo za Bum,total) da kad se prska strnjiste obavezno(pozeljno) je dodati na 200 l vode 6-8 kg uree,uz utosak vode 120-200 l/Ha.
Ima problema u primeni totala ako zemljište ima tvrdih korova.Divlja kupina se prska kada već ima plodove, vremenski u septembru mesecu ,ako ima trske isto najbolji rezultati se dobijaju prskanjem u septembru a do tada sirak već baci seme.Ispada da i total treba raditi u split aplikaciji u zavisnosti od vrste korova.

kiraj je napisao(la):
paorpaor je napisao(la):
Ima problema u primeni totala ako zemljište ima tvrdih korova.Divlja kupina se prska kada već ima plodove, vremenski u septembru mesecu ,ako ima trske isto najbolji rezultati se dobijaju prskanjem u septembru a do tada sirak već baci seme.Ispada da i total treba raditi u split aplikaciji u zavisnosti od vrste korova.
Ja se sa njom borim uspešno tako što je bijem sa 12 l/ha totala ali u fazi cvetanja. Dosad je bilo uspešno a i ovo sad što planiram da prskam je isto njiva koju sam skoro kupio sa puuno ostruge.

evo sad drzim flasu glifomarka - pise:

mehanizam delovanja: nije u potpunosti poznat, ali ova jedinjenja deluju, izmedju ostalog nadrazajno na kozu, sluznice i centralni nervni sistem

a u pitanju je kontaktna supstanca koja s*ebe sve sto dotakne

A mikroorganizmi su ispod površine zemlje ili izlaze da se sunčaju po lepom vremenu? Kako da ih dotakne herbicid kad su u zemlji a total je poznato da se u kontaktu sa zemljom veoma brzo razgradi?

Nazad
Vrh