Strništa i rad na njima

Ako mislis isto tako da je ovrses tanjiracom kao i ove godine onda je bolje nemoj sejati :haha:
Sala mala,kod mene u kraju obicno ide oranje,priprema pa setva.Verovatno ces imati dovoljno vlage u zemljistu za oranje(bar kako sada stvari stoje).Kazu da za repicu treba dublje oranje,da li je to tacno?

Evo šta planiram da uradim sa strnjištem na koje iduće godine ide kukuruz...
1. Razbacivanje stajskog đubriva.
2. Podrivanje.
3. Tanjiranje dva puta.
4. Ciklonom razbacati merkantilnu pšenicu.
To sve ovog meseca.

5. Na proleće pre tri nedelje pre setve kukuruza prskanje totalom.
6. Direktna setva kukuruza.

Pšenica će do proleća načiniti površinski sloj zemlje rastresitim i delimično sprečiti ispiranje hranljivih materija.

imam pitanje koje i nije baš za ovu temu ali ajde da li je neko od vas prevrtao zimsko oranje ( poorano zimsko pa u januaru februaru to isto oranje opet orao ) čuo sam da je dobro za njive gde ima sirka :sta: :sta: :sta:

tarana je napisao(la):
uf branko...
jesi stavio sve to na papir?
Jesam. U startu je skuplje, ali kasnije bi trebalo da poboljša % humusa.

Spajki je napisao(la):
Hoces raditi analizu tog zemljista da vidis rezultat takve obrade?
Naravno da ću raditi analizu zemljišta.

Inače je to preporuka APV savetodavca.

ja sam u večitoj prepirci sa savetodavcima.
svi mi znamo kako se prozvodi više i bolje.
al' yebeš ti tu proizvodnju u kojoj mene kg pšenice košta 14din a ja je prodajem po 13.

pidikanac je napisao(la):
imam pitanje koje i nije baš za ovu temu ali ajde da li je neko od vas prevrtao zimsko oranje ( poorano zimsko pa u januaru februaru to isto oranje opet orao ) čuo sam da je dobro za njive gde ima sirka :sta: :sta: :sta:
tarana je napisao(la):
nisi od juče paor.
kako bi to dodatno prevrtanje omelo sirak?
pa po logici i strnište oreš dva puta pre zimskog da bih sunce spržilo travu
tako i ovo dva puta da ga sredi mraz

nije ista logika.
strnjište orem da mi trava ne baci seme.
uslovi oranja ni približno nisu isti.januara-februara je to mrcvarenje a jula-avgusta pesma.
jula-avgusta kosim to što je niklo, a januara prevrćam jedno te isto.
jedino ako je neko izmislio takvo oranje, da svi rizomi isplivaju na površinu ko prostirka, pa izmrznu.

Cekam da jos malo izadje sirak i trava u strnistu,i cepam ga sa po 3 litre po kj sa Glifosavom...prosle godine je ispalo super... :ppozdrav: :ppozdrav:

Ja bih izbacio tacku 5, kako da se razgradi zelena masa i poveca % humusa ako se pobije sve zivo u zemlji ?

Po meni licno samo teska zemljista treba ugariti, a ona laksa samo prskati pa zimsko. kako ko hoce, ja cu tako ove godine. naravno i ona teska cu prskati a ugaricu da lakse uradim kvalitetno zimsko oranje :ppozdrav:

@Branko: Volim kad ljudi probaju uvesti nešto novo u svojoj proizvodnji. Imam par pitanja za tebe. Kad to žito u proljeće oprskaš totalom kojom sijačicom misliš sijati kukuruz? Sa klasičnom bi mogao biti problem jer će gurati-štopati pred sobom ostatke žita koji se nalaze na površini tla (i k tome ti su ostatci u komadu, nisu recimo istarupirani). Kako, i dali uopće, misliš kultivirati taj kukuruz, nebojiš li se opet problema sa zagušivanjem? Prihrana min. gnojivom se da rješiti na više načina i bez špartanja. Nadalje jesi pitao savjetodavce za ponik i porast korova u kukuruzu sijanom u takvo tlo? Pri tome mislim na vrijeme prskanja i izbor herbicida jer mislim da je moguće da jedan dio korova (ako žito bude jako) ostane netretiran dok raste ispod te uvele mase i pojavi se iznad mase ubrzo poslije prskanja. Što se tiče rastresitosti tla ti najbolje znaš kakvo je tvoje tlo u proljeće u žitu, ja znam da kod mene nekad (ove godine pogotovo) zna biti tvrdo ko beton od silinih kiša ili kod izostanka dobrog zimskog izmrzavanja. Za očekivati je da će se kukuruz koji je sijan u takvo neobrađeno tlo imati pliće ukorjenjavanje što kasnije može biti problem. Vezano za ispiranje hranjiva, ono je izraženo naj više kod dušika-azota dok kod P i K taj problem je na marginaliziran. Jasno i žito će potrošiti jedan dio P, K i N (pogotovo) za svoj porast, tako da ćeš to morati uzeti u obzir kod plana gnojidbe za kukuruz. Što se tiče povećanja % humusa u tlu bolji i kvalitetniji način bi bilo zaoravanje ili plitko inkorporiranje te biljne mase u tlo nego što ju ovako ostavljaš na površini do jeseni.

Možda sam odužio no to bi bilo to što sam mislio reći i pitati, pa ako imaš volje odgovori. :cao:

Na proleće nije problem sejati sa običnom Nodet sejalicom, jer će zemlja biti dovoljno rastresita po dubini. Uostalom ovog proleća sam u jednom danu neorano zemljište (kukuruzište) dva puta potanjirao, zatim jednom prešao setvospremačom i odmah sejao soju, pa nema neke razlike u porastu u odnosu na klasično oranje. Naravno, tome je mnogo doprinelo i to što je proleće bilo sa mnogo padavina. Štopati se neće, jer ako se ovog proleća nisu gušili ostaci od kukuruza, onda neće ni ovo. Uostalom uvek ima mogućnost da se ugrade razgrtači žetvenih ostataka ispred ulagača sejalice. Analiza će pokazati kakvo i koju količinu đubriva treba uneti u zemljište. Unošenje ću obaviti prilikom setve sa depozitorima. Korovi nisu problematični, jer se prskanje može obaviti bez većih problema a i međuredna obrada. I to sam isprobao ove godine. Što se tiče toga kako izgleda zemljište u pšenici na proleće, tu postoje velike varijacije, jer zemlja kod tebe i ovde nije ista. Kukuruz neće imati pliće ukorenjavanje, jer će mu pšenica omogućiti lakši prodor u tlo, tj. uginule biljke pšenice će u zemlji ostaviti kanale kojima će koren kukuruza lakše prodirati i samim time se bolje razvijati.

Ponavljam, sve ovo planiram da radim po savetu APV savetodavca Bogdana Garalejića.

Nazad
Vrh