Strništa i rad na njima

Tacno !!! Palo mi na pamet pa reko da probam . Uspeo je da zavuce duboke tragove od kombajna koji je isao po mokrom . Jedino bi trebalo namontirati strelice na opruge da podsece sve .

Kod nas ljudi tako spremaju za zito u bude very good. Za ljustenje strnjista nista vise ni ne treba,ali ima jedan uslov,ne sme biti jako suvo.

Kako se zove preparat za prskanje strništa,da bih se slama brže razložila?
Ima li efekta to i raditi?
Tritikal koji sam ovršio,nije radila sečka,cijukno kaiš.
A ne bih da palim...

ja planiram ugariti 10/28 lanaca pod stnjistem za setvu uljane repice. moj cale se odlucio da je poseje po prvi put a kazu da trazi ugarenje tako da cemo to ugariti a ostalo cu da isprskam totalom posto sve njive imaju sirka, posle tanjiraca jednom i duboko oranje :D

Ako imas uree to bi ti bilo najjeftinije sredstvo za razlaganje strnjista. 50 kg po Ha je i odvise.

paorpaor je napisao(la):
Ako imas uree to bi ti bilo najjeftinije sredstvo za razlaganje strnjista. 50 kg po Ha je i odvise.
Imam uree,ostalo je dzak- dva...
Da li ureea moze da odradi posao za tri meseca?

Pa sad,za tri meseca verovatno moze,ali pod uslovom da bude i malo kise. Ne ocekuj ni od jednog preparata da ce ti strnjiku pretvoriti u humus jer sav taj posao ipak rade zivi organizmi,bakterije,i njima za to treba vremena.

To me i j... kiša!
Ne očekujem da ga pretvori u humus,nego da ga malo razbuca da bih se lakše oralo.
Ipak hvala na informaciji ::namigivanje::

Zub vremena ce malo naceti slamu,ali ne ocekuj da ces zaorati velike otkose. Mozda ako razbacas nekako slamu. Sam proces truljenja je daleko brzi u zemlji jer bakterije bas nevoli sunce.

Prvi put se javljam jer sam se skoro učlanio ali se nadam da će me biti često, a Aci što se tiče uljane repice ne preporučujem samo ugarenje već pored toga zemljište treba podrivati ako nisi znao repica ima dubok vretenast koren koji nemože sam da prodre duboko tj. da probije plužni đon. Jedan mali savet iz iskustva ja nesejem repicu ali sejem skoro isto i to SLAČICU koja je po tehnologiji gajenja skoro 100% ista. Za ostale savete kasnije kada dođe vreme a veruj mi sve je to iskustvo i još jedno pravilo kada kod sam mogao pravio sam eksepirimente na istoj parceli, jedan mali deo ne podrivaš pa ćeš videti razliku.

GANGA je napisao(la):
Prvi put se javljam jer sam se skoro učlanio ali se nadam da će me biti često, a Aci što se tiče uljane repice ne preporučujem samo ugarenje već pored toga zemljište treba podrivati ako nisi znao repica ima dubok vretenast koren koji nemože sam da prodre duboko tj. da probije plužni đon. Jedan mali savet iz iskustva ja nesejem repicu ali sejem skoro isto i to SLAČICU koja je po tehnologiji gajenja skoro 100% ista. Za ostale savete kasnije kada dođe vreme a veruj mi sve je to iskustvo i još jedno pravilo kada kod sam mogao pravio sam eksepirimente na istoj parceli, jedan mali deo ne podrivaš pa ćeš videti razliku.

GANGA hvala na savetima. ali problem je sto nemam podrivac i nikako ne mogu podrivati, tako da cu ipak uzorati, mozda malo dublje :D
:ppozdrav: :ppozdrav:

@Becarina pusta

Koliko semna uljane repice po hektaru?
U jesen zaores,jel da! :sta:
Jesi li to vec radio i kakav je efekat? :ppozdrav:

Neznam kolko ću posijat jer to zavisi od sijačice, a računam negdje oko 6-8 kg/ha ili manje. U jesen planiram izmalčrat i zaorati. To dosada nisam radio, a cilj mi je da malo popravim strukturu tla, hranjiva (P i K) koja su u dubljim slojevima tla da izvučem gore...

paorpaor je napisao(la):
cekajte ljudi...
ne razlaze urea strnjiste.
strnjiku razlazu bakterije koje tom prilikom TROSE azot iz zemljista.
da bi se taj utrosak nadomestio baca se urea.

lane sam posijo a ove godine pretanjuro 10 hektara repice i ove godine planiram sijati 20ak jutara pa me zanima koja je po vama naj bolja tehnologija oranje ili podrivanje ili mozda gruber pa tanjuraca, inace planiram tako odraditi gruber i odmah tanjuraca pa zuba i sijetva..... :ppozdrav:

Nazad
Vrh