Strništa i rad na njima

ja sam danas zavrsio tanjiranje njiva na kojoj je bila grahorica i tako se dobro tanjiralo da nisam video tanjiracu od prasine sto je sve suvo :haha: a i bilo je dosta mase koje kombajn nije pokupio pa sam najvise zbog toga tanjirao da bi to usitnilo i pomesalo sa zemljom da bi se to sutra lakse oralo,inace ove njive gde je bila grahorica nisu zakorovljene tako da cu ih sutra uzorati dok jos ima vlage u zemljistu :cool:

evo par slika sa danasnjeg tanjiranja

28tl4ds.jpg

34ypnbr.jpg

prasine tolko da se ni tanjiraca nije videla :haha: :udri:
33lgj21.jpg

a ovo je vecernje tanjiranje i najgore od svega je sto je vazduh uvece bio vlazniji i kad je tanjiraca podigla prasinu ona se zadrzavala kao magla i morao sam raditi sa ukljucenim svetlima i reflektorima ali evo kako to izgleda kad se prasina podigne uvece i nocu i izgleda kao gusta magla :udri: a najgore je sto traktor mora da guta tu prasinu ali sada je konacno zavrseno tanjiranje...sutra oranje :ppozdrav:
59stpe.jpg

73jz2r.jpg

Kolika je karenca za totalni herbicid ,u strnistu imam dosta zubace i nane ako bi sada tretirao totalom da li bi mogla da se seje detelina krajem avgusta ili pocetkom septembra,odnosno da li bi nikla.

Mislim da se otome nemoras misliti jer total je kontaktni a ne zemljisni pa s tim nebi trebalo da imas problema. Ja cak praktikuje prskanje posle sejanja a pre nicanja tamo gde mi se pojave tvrdokorniji korovi, normalno ako su iznikli.

Radna karenca je 6 sati a vreme razgradnje u zemljistu je od 7-30 dana

danas sam zavrsio oranje na 10kj njiva sa kojih je skinut grasak i grahorica i sada sam ih doobro zgrudvao jer je bilo tesko i suvo zemljiste za oranje i sada cu to ostaviti tako dok nepadne dobra kisa i dobro nakvasi pa onda cu raditi jedan prohod spremacem da izravnam i da bi korovi lakse nikli pa onda ako treba total u prskalicu i udri misko :haha: :D :ppozdrav:

eto i ja se malo ovih dana igram sa podrivačem

P1010047.jpg

P1010048.jpg

ovako to nekako izgleda kad je gotovo , a negdje ni nema nikakvih busa samo kanali
P1010049.jpg

ovo je strnjak od repice i teža zemlja
P1010050.jpg

ja sam išao negdje u prosjeku 50 cm dubine , a brzina je najčešće ko u oranju ,ili brzinu manje , ovaj podrivač je torpedu naknap , i za vući , a i na hidraulici kad ju digneš do kraja podrivač je jedno 10 cm od poda ...

Bećar izgleda odlično.Jesi to ti ubacio nazubljene diskove nazad na Dravu?Kako te služi i jel je dižeš na krajevima kada okrećeš?

Matić je napisao(la):
Bećar izgleda odlično.Jesi to ti ubacio nazubljene diskove nazad na Dravu?Kako te služi i jel je dižeš na krajevima kada okrećeš?

lijepo se radilo, bilo je na mjestima vode ali nista strasno

a što se tiče tanjurače
ja sam ju uzeo prije 1.5 god novu, nazubljene diskove sam tražio te su ih oni u tvornici stavili
za sada sam jako zadovoljan, jedino je loše ofarbana i da dižem ju na krajevima

:D Bećar još samo da te pitam koliko diskova ima i kakve je konstrukcije jer planiram sebi da uzmem Dravu ali ne novu nego polovnu pa da je izremontujem i sredim?! ::svaka cast::

Matić je napisao(la):
:D Bećar još samo da te pitam koliko diskova ima i kakve je konstrukcije jer planiram sebi da uzmem Dravu ali ne novu nego polovnu pa da je izremontujem i sredim?! ::svaka cast::

36 je diskova, jaka je,
i da još jedan "minus" kako ima krajnje diskove velike zna pravit "grobove"
pa ću na zimu najverojatnije staviti na svaki kraj po još jedan manji disk,
samo da poravnaju malo, da neore,tj da ne bace previše

gledao sam i ja polovnjače, ali kada sam si izračunao da bi sređivanje koštalo skoro kao nova ( ali svejedno je to stara tanjurača ) otišao sam i uzeo novu

ako te zanima, mogu staviti još koju sliku

btw.
ovo nije olt proizvodnja ::namigivanje::

sanbo4 je napisao(la):
Cija je proizvodnja i koliko kosta u eurima, cisto da uporedim sa situacijom kod nas.

Metalac&Co

Slika042.jpg

Slika037.jpg

čista kopija olta, sa pravim u profilima i sa još par dodanih sitnica
u ono vrijeme je bila cca 7-8000€ zaboravio sam već, ali nedugo zatim su povisili cijene za 10-ak %

Nazad
Vrh