Strništa i rad na njima

da da kontam i znao sam da kad prodje samo obicna koplja da se koren divljaka provlaci a pacje sape preseku celu povrsinu i bolje izvuku korov i divlji sirak iz korena na povrsinu :cool: e sad mi jos treba nagovoriti caleta da mi da da postavim pacje sape na spremac a i nisu skupe kostaju oko 100din/kom x 30 to je oko 3000din a naprave pravi posao nego obicna koplja :D

evo sta sam upravo pronasao od firme hudjik :
http://www.hudjik.com/ntpodrivac.html#
to je mama za strnjike i divlji sirak :D

Poklapa da ali i daje veci otpor traktoru. Ako njive nisu exta zakorovljene mislim da za tim nema potrebe. Pojedinci postavljaju ih samo za tockom traktora a poneki jedan niz po sirini setvospremaca ali mislim da su onda drukcije slozene opruge.
divlji sirak iz korena- TOTAL je lek.

jony,uzmi setvospremac sa kopljima.Pusti ga sto dublje,skini rotore i peglaj brzinom oko 10 km/h.Pacije sape jesu dobre i bolje pokrivaju povsinu prohoda ali ih ne mozez zakopati dublje od kopalja (cilj ti je izcupavanje rizoma a ne podsecanje).Ovo je moje misljenje i ne mora da znaci da sam u pravu,ali ja tako radim.

pa ja imam spremac sa kopljima zahvata 3,2m na hidro sklapanje sa 30s opruga i on ide do 15cm dubine a dublje nemoze ici jer valjci nedozvoljavaju tako da popustim toplink i pustim prednje opruge dublje a zadnje idu plice ali naprave posao dobro ali planiram sam da stavim 2 reda pacje i 2 reda cu ostaviti obicna koplja pa da vidim kako ce to raditi,inace imam traktor od 95ks i vuce bez problema taj spremac na dubini 15cm brzinom 12km/h ali neznam zasto ali tamo gde prodji tockovi traktora tamo ni s opruge nemogu dublje od 5cm da urade,dali bi pacje sape se bolje i dublje zarivale u zemlju i bolje napravile od obicnih koplja?

sa pacijim sapama na vecoj dubini su i vece sanse da se polome s opruge,ali i dalje mislim da koplja idu dublje od sapa.

Johny CASE IH je napisao(la):
... ali neznam zasto ali tamo gde prodji tockovi traktora tamo ni s opruge nemogu dublje od 5cm da urade,dali bi pacje sape se bolje i dublje zarivale u zemlju i bolje napravile od obicnih koplja?

da probaš ovako nešto

abro je napisao(la):
Poklapa da ali i daje veci otpor traktoru. Ako njive nisu exta zakorovljene mislim da za tim nema potrebe. Pojedinci postavljaju ih samo za tockom traktora a poneki jedan niz po sirini setvospremaca ali mislim da su onda drukcije slozene opruge.
divlji sirak iz korena- TOTAL je lek.

ili ovako nesto
Slika147.jpg

tzv poništivač traga

rraallee je napisao(la):
sa pacijim sapama na vecoj dubini su i vece sanse da se polome s opruge,ali i dalje mislim da koplja idu dublje od sapa.
ha ha nikad a ja imam još original s opruge istalno su išle pačije šape

ti ponistivaci traga tockova moraju biti na takvim spremacima koji vuku traktori sa velikom snagom i masom i dosta zbijaju zemlju pa se stavljaju takvi ponistiovaci tragova pa onda s opruge lakse ulaze u zemlju :D

evo da vam pokazem kako se koren divljeg sirka osusio na suncu za samo 7 dana kad sam ga izorao na povrsinu :cool:
evo slike kako on izgleda
10ymdjc.jpg

cak bolje i brze se osusio od bilo kojeg totala :D :cool:

nece krenuti jer je suv a kise nenajavljuju bar 10 dana tako da se nebrinem cak i kad dodje kisa da ce on ponovo krenuti jer ce jos za 10 dana sunce bukvalno da ga sprzi :cool:

Pored tog dela rizoma koji držiš u ruci (a koji je iščupan na površinu), u zemlji je GARANTOVANO ostalo još nekoliko sitnijih delova rizoma koji će ponovo terati i samo si redukovao količinu sirka u zemlji ali ga nisi u potpunosti uništio. Za to je ipak total mama! :nono:

@ dukej

Potpisujem.
Ja sam prošle godine na jednoj manjoj parceli tri puta ručno sakupljao rizom i iznosio iz njive. Nisam imao vremena da poprskam i da čekam pa je ideja bila da barem smanjim količinu rizoma u zemlji. Prvi put sam skupljao posle oranjanja, drugi i treći put posle spremača. I šta sam time dobio? Osim upale mišića i bolova u leđima ništa :haha:
Posle sam rešio problem fuzilejdom ali je to skuplja solucija.
Ljudi, nemojte se glupirati, bez neke hemije nećete rešiti problem sirka. Nema efikasnijeg i jeftinijeg rešenja od totala (glifosat).
Pozdrav.

Tacno! glifosat 480g/l u kolicini 4lit/ha sa 200-600lit vode/ha Sirak je optimalno da bude visine 20-30cm :D

Pa zavisi sta ima od korova. Za sirak je dovoljno ali popanac ,jagodnjak, pirevina ,zubaca trska pa i palamida :nono:

Nazad
Vrh