Strništa i rad na njima

To je odlično rešenje(koje sam i ja počeo da primenjujem), ali mi se ne sviđa što mi onda mnogi teraju preko njive i naprave put, sabiju zemljište pa imam muke kad orem, a i dogodine je tu lošiji kukuruz. Za sledeću godinu mislim da ću odmah posle žetve da ugarim plitko, i kad/ako krenu korovi onda total , a na jesen zimsko. Na taj način će zemlja ipak biti prevrtana bar jednom, nema koridora preko mojih njiva, a takođe je ostavljena mogućnost prskanja totalom u slučaju potrebe... :cao:

Imam i ja tih problema,isto to rade i kod mene,bezobrazni ljudi!Ja necu da menjam ovu metodu,tako cu stalno,mislim da je ok!Ako dodje neki veci traktor pa tanjiraca velika onda ce mi se isplatiti vise da tanjiram nego da orem ali otom potom.Odakle si ti farmere?

ali mi se ne sviđa što mi onda mnogi teraju preko njive i naprave put
Isto je i kod mene , jasam već reko da bi više zaradio kad bi postavio rampu i naplaćivao putarinu nego od žita što dobijem :haha: :haha:
Pa tu samo opališ sa čela 2-3 malo dublje brazde i da vidiš :cao:

Odg: Kada koristiti ureju ?

ljudi ne palite zetvene ostatke,moj deda je to obavezno radio a ja sad NIKAKO,to je SMRT za zemlju,ja sam protiv toga

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=d65EbdZpFoE&feature=player_embedded[/youtube]

evo kako je radim sa strnjakom...mislim video je dovoljno...ako netko hoce slike rado cu ih okaciti na net..

zrine892 je napisao(la):
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=d65EbdZpFoE&feature=player_embedded[/youtube]

evo kako je radim sa strnjakom...mislim video je dovoljno...ako netko hoce slike rado cu ih okaciti na net..

Zrine892 Ja bi te molio ako imas slike da ih okacis da vidim kakav je tvoj grube,od koliko konja ti je belarus?

abcd0009zy.jpg

p7170016.jpg

Rus je 92 ks ili 90 ks nisam vise siguran :D :ppozdrav:,gruber je 9 radni tijela,radni zahvat mu je 2,20 m

Pa idem oko 20 cm..manje više...ma nemože rus da vuče tako duboko :nono: a i nema potrebe za dublje...vjerujem da je jači traktor mogao bi i do 25-26 cm...

Tako je krešo..tanjuraču neam..a ni gruber nije moj..vec od tetka..ja od njega posudim grubera on od mene tarupa i tako..gruber je zamijenio tanjuraču..bolji posao napravi gruber..prema mom misljenu.. :ppozdrav:

Tanjiraca je nuzno zlo,ja imam i gruber i tanjiracu,gruber je bolji jer podsece 100% a jos i izmesa zemlju...Ja radim strnjiku jednom gruberom,padne kisa i nikne trava,ostavim i poprskam totalom i na jesen zaorem.....ako ne nikne trava prodjem jos jednom gruberom i miran sam do jeseni..... :D

kada bi stariji paori zanali koliko je štetno po zemlju i pi njihov novčanik paliti žetvene ostatke verovatno bi promenili navike ali nemožeš i objasniti naviklo to da tako rade i gotovo

Mošorinac je napisao(la):
Tanjiraca je nuzno zlo,ja imam i gruber i tanjiracu,gruber je bolji jer podsece 100% a jos i izmesa zemlju...Ja radim strnjiku jednom gruberom,padne kisa i nikne trava,ostavim i poprskam totalom i na jesen zaorem.....ako ne nikne trava prodjem jos jednom gruberom i miran sam do jeseni..... :D
Kad bi ti Mosorinac znao zasto je napravljena tanjiraca i koja je njena osnovna uloga ti nebi tako pricao. ::namigivanje::

Hajde sad recite mi vi koji imate gruber ili ste radili s njime,dal izbacuje dzombe napolje kad se radi posle kukuruza i dali je tu u prednosti tanjiraca? Kukuruzovina je spaljena. Mozda je off ali kad je vec rec o gruberu i tanjiraci..

Osnovna svrha koriscenja tanjurace je ljustenje strnjista,to jest konzerviranje vlage mesanjem zetvenih ostataka sa zemljom na dubinama do 15 cm i provociranje korova na rast. Silom prilika nama tanjiraca sluziu i kao prdsetvena masina. Radni organi tanjiri se koriste u kombinaciji sa jos nekim radnim organima da bi se dobila kompleto pripremljena zemlja za setvu. Tako da tanjiracu i gruber tesko da mozemo meriti.

Gruber ima bolji ucinak nego tanjurača....tanjurača jedino služi ako netko ima njive gdje je trava jako zarasla i gdje se nemoze sa tarupom ili gruberom proči...ja sam tanjuraču izbacio prije 6 godina..jednostavno nam nije trebala..jedini u selu koji neam tanjuraču..

Nemogu da vjerujem koliko vi trošite herbicide na strnjacima,koliko čitam svi imate neke drugačije načine primjene istih u litrama.Znam da je sirak jako gadna biljka,ali tolike količine herbicida ujedno i uz svu drugu kemiju nepovoljno utječe na tlo,mislimo malo i za budučnost tla koje če možda nasljediti netko od vaše djece.Obrada strništa ako postoji mogučnost uvjek je bolji gruber od tanjurače ili pluga.Zar nije jednostavnije oprskati samo oaze gdje se sirak nalazi, može i tako i u kukuruzu.

Nazad
Vrh