Stelovanje pluga

Da li uputstva iz prve poruke vaze i za IMT-ov jednobrazni plug,vuce ga 539

pozdrav,ovo sto je Marko opisao je odlicno,ja imam traktor imt 539 i plug 2-brazdi crveni koji je kupljen sa njim,medjutim pokojni otac je skinuo zadnji,tako da hvata samo jednu brazdu,sad me interesuje kako ide stelovanje za njega,je li isto kao kad ima obadva

U principu isto je za sve plugove samo sto u tvom slucaju ce biti vrlo mali zahvat. Tu ce potrosnja biti malo velika jer za 539 ide obicno 2/10col a za teza oranja jednobrazni od 14-16col. I tu je potrosnja veca a ovako sa 10 col ce biti duplo. Jedino na kolenastoj osovini da malo povecas zahvat pluga koliko ranik dozvoljava i na rucici za plug ces morato malo vise u zabrazd pomeriti jer tendenciju ima vecu za kosom vucom

U principu isto je za sve plugove samo sto u tvom slucaju ce biti vrlo mali zahvat. Tu ce potrosnja biti malo velika jer za 539 ide obicno 2/10col a za teza oranja jednobrazni od 14-16col. I tu je potrosnja veca a ovako sa 10 col ce biti duplo. Jedino na kolenastoj osovini da malo povecas zahvat pluga koliko ranik dozvoljava i na rucici za plug ces morato malo vise u zabrazd pomeriti jer tendenciju ima vecu za kosom vucom
ja sam probao prije neki dan jer mi jedan prijatelj rekao da ga pomjerim najvise sto moze put desnog tocka,jer je ledina,manje ce da hvata i ljepse da uzore,ali tada tripling stoji ukrivo put desnog tocka,a odje sam citao da treba da stoji pravo,e sad neznam ni dubina koja je bila ja sam obadvije rucke od hidraulike gurnuo dolje sto su najvise mogle,a rucku na kolenastoj stavio na jedan zub od sredine udaljen od traktora,ustvari tako je bio ja ga nijesam dirao,e sad nije bitno za zimus,ali sta da radim proljetos kad bude doslo vrijeme da sadim,kako da ga nastelujem da je to ispravno,ili da trazim drugi da stavim,jer je to mala njiva 600 cm2,i treba li ga frezati kad uzorem

Najbolje ti slikaj taj plug da znamo o cemu se radi. 539 bi trebao dve brazde da vuce ako nije bas preteska zemlja i bar 20cm a tesko da dublje i orete .Koji je plug u pitanju. Ako je 10 coli nemas ga sta vise suzavati nego bi se mogao i pomaknuti na 12-13 col da vise hvata. Sa jednobraznim ja ga uvek blago skratim na toplingu da bolje ponire jer je lagan a ide do 40 cm ko nista.oranje je oranje a frezovanje je priprema zemljista pred setvu ili sadnju. Zavisi od samog zemljista i koliko izmrzne ali uvek necim treba preci da se poravna i usitni.

- - - - - - - - - -

Verovatno je 600m2 u pitanju

E ovako, imam jedan problem tako da vise ne znam što krivo radim.
naime 539 i plug 755 vk. nemam puno zemlje 1jutro i slično. radi se o kosoj vuči, ne znam vise kuda bi sto pomaknuo , i nakon gledanja puno puno videa na youtubeu i slično frustriran sam kako većina ore a da traktor ide ravno a ja to ne mogu dobiti nikako.
na forumima ljudi kazu kada se plug stela na ravnome da bi prva brazda trebala biti odignuta 1-2cm tako da kada sjedne u zemlju se poravna na određenu dubinu
da li to drži vodu ili ne?

- - - - - - - - - -

npr. kada se štela tako da lijeve kotače traktora napeljamo na npr 25 cm, onda plug stoji na oba lemeša jednako?
:sta:

sve je to vec ispisano kolega. ovu temu procitaj od pocetka do kraja i sve ce ti biti jasno. ima i snimaka i nacrta kako sta treba. 8 starnica ces prelistat za 20ak minuta i mislim da ce ti uveliko pomoc.

da li je ovo ispravno ili nije?

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

znam da je sve vec napisano i vjerujem da sam napravio kako teba i opet ne valja. ocito sam napravio nesto krivo::samo bes::

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

sve probao 100 put usao i izasao iz traktora

zanima me to da li je ispravno ovo sa slika ili nesto ne valja

A to je to, opet kad udjes u brazdu vidis ako jos negde nesto treba da se malo pomeri. Jesi proveravao da li je plug negde kriv? Najlakse ti je uzmi metar i vidi jel 70cm od vrha prvog do vrha drugog raonika.

slike.php
[/URL][/IMG]

- - - - - - - - - -

ma nije sve premjerio ali daj pogledaj ovu sliku, što se dogodilo kada sam ga puslio na ravno, kuda je plug otisao i nije mi jasno da ljudi kažu kada je na ravnom da prednji lemeš bude u zraku

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

znači ako ih postavim tako da prednji lemes bude u zraku onda kada ga napeljam na ove kloce ne bude stajao kako bi trebao nego će druga brazda otići puno dublje od prve il tu brutalno griješim.

Ja ne vidim na slici bas najbolje kad je odignut levi tocak kako stoji, ali bi trebao biti paralelan sa betonom a kod tebe ne verujem da je tako

Mozda bi trebao da zahvat prve daske odmaknes na 30 cm od unutrasnje strane tocka jer kad se ore pogonski je retko kad bas do ivice brazde pa manje zahvata prva daska. Ako imas kosu vucu i to vecinom te mora bacati prednji kraj traktora u orani deo rucicu na plugu zakreci u zabrazd tj da ti spic ranika ide ka oranom delu a daska ka neoranom dok nenestane kose vuce. Dal ce to biti zub dva ili do kraja je nebitno. Jedino sto mi je sumnjivo to su plazovi izlizani ali opet bi morao solidno orati. Ali to jos zavisi i od brzine i samog tipa zemljista

Nazad
Vrh