Stelovanje pluga

Da dopunim, rucku sa kuglom ogranici dole na polozaju ''fast''. I kada krenes kuci sa normalno podignutim orudjem, kockicu (obje) spustis dole skroz.

Kod mene niko ne koristi hidraulik na imtu kako treba.Ja kad sam ga kupio prošle godine i dobio knjigu uz njega pročitao sam ga i radim po uputstvu.Imt ima super hidauliku ali koga god pitam kako rade svi rade pogrešno.kocke ne diraju nikako a kipaju svi na velikoj ručki ili kuglici kako neko kaže.

Ako zemlja i teren dopustaju, ja mislim da je IMT fina hidraulika (ako je pravilno nastelana i nema lufta na balansnoj opruzi) jako dobro zamisljena i da to radi perfektno. Nazalost, kolega nema upute od traktora i koristio je krivu metodu rada za oranje ali ako njemu tako valja, sto da ne samo je lakse i njegovom traktoru i hidrauliku da se dubina odrzava pomocu finog hidraulika... Dok se radilo malo zemlje, 539 i 755.20 su radili bez greske ali kad smo poceli raditi kojekakve njive, stalne korekcije na finoj rucki su me pocele izludjivati, posto je fini hidraulik previse precizan, cak i ako ga namjestim na SLOW polozaj reakcije, opet je pre burno reagirao i pokazao mi se tocak kao bolje rjesenje...

Meni su i bile te dve kocke negde na sredini i otprilike uparene,a primetio sam kad sam slučajno ovu gornju malo pomerio na niže da je plug krenuo dublje iako je kuglica bila fiksirana.Kad u startu nemaš ko da ti pojasni,onda radiš otprilike uz malo eksperimenta pa kako bude.A video sam par seljaka koji celog života oru pa razlićito objašnjavaju.Da me ne mrzi po stare dane(56) da upišem agronomiju smer mehanizacija pa da dajem i ja časove nekome.Smer ratarsvo sam već završio(dobar prinos pšenice i osrednji soje).U svakom slučaju puno zahvaljujem svima na pojašnjenju.Ako treba nešto iz bankarstva,tu sam.

Ali u tim uputama Bobo stoji i da se točak stavlja na sredinu ili više naprijed ako nema ili se ne koristi regulacije dubine sa hidraulike , a kad ja to pomenem kažeš da to nema smisla ?
Inače najbolje je rješenje hidraulik sa regulacijom osjetljivosti i sa odabirom reakcije : na otpor , na visinu ili kombinacija oba.

Ja ti kazem sta se desava kad je tocak na sredini... Kolega je to imai na 757.30 i vukao ga je s 5136. I ja sam s tom kombinacijom orao nekih pola sata-sat... Plug se stalno "ljulja" tako da ili razvlaci ili sabija top-link polugu. nije na polugi imao kontramaticu pa svaki 4-5 krugova izlazi van i skracuj polugu za 3 kruga jer se toliko rasklima od ljuljanja pluga... I da je imao kontramaticu na polugi, toliki udarci nikako ne mogu biti zdravi ni za traktor ni za plug i tu se nikakva tezina pluga ne prenosi na traktor...

Drugi slucaj je da na trobraznjaka namontiras tocak vise naprijed, koju ulogu taj tocak ima? prednji dio pluga se tad oslanja na tocak a treca brazda zbog dugacke poluge se nastoji zabosti u zemlju i u tome ju sprecava top-link poluga koju sila pluga pokusava "razvuci" i neposredno time jos dodatno olaksava zadji dio traktora i smanjuje mu grip.

Mityoo je lijepo napisao i potvrdio moje tvrdnje. kad je tocak iza, kompletan plug se nastoji zabosti dublje u zemlju (i u ovom slucaju zamisli da traktor nema nikakvu finu regulaciju). i zadnju stranu pluga ogranicava tocak da ide dublje a prednja strana pluga se naslanja na top-link polugu a donje podizne poluge vuku plug kroz zemlju, plug je stabilan u zemlji i nema da ce samo tako iskociti ili "plesati" za traktorom.

U slucaju da traktor ima finu regulaciju hidraulike i da se ona koristi, u slucaju kad je tocak na sred pluga opet se vracam na "ljuljanje" pluga i stalno cimanje gornje tocke koja ce jako slabo reagirati posto gornja poluga stalno ima neko cimanje. (ovo pricam za slucaj koji ja znam i koji sam svojim ocima vidio).

U slucaju da je tocak na prednjoj strani pluga, treca brazda bi razvlacila top link i hidraulik bi stalno reagirao tako da produbi prednju brazdu a to onemogucuje tocak koji je postavljen vise ispred nego iza pluga...

Ako je tocak iza, on se brine za dubinu zadnje brazde, gornja tocka se u slucaju koristenja regulacije hidraulika kopca u proslicovanu rupu na plugu i hidraulika regulira dubinu prednjeg djela pluga ovisno o vucnom otporu.

U svakom slucaju pobjedjuje tocak na zadnjoj strani pluga sto ces i vidjeti da 100% danasnjih proizvodjaca plugova montira tocak na zadnji kraj pluga...

Da li neko moze objsniti kakve veze ima tocak sa iskakanjem pluga,jasno mi je da plug na kom ima tocak i tad verovatno tocak neda ici dublje nego sto je podeseno ali da tocak koristi da ne ide plice e to mi nije jasno kako.takodje i kod mene ima parcela sa razlicitom vrstom zemljista i nije mi problem poplitit kad ode prekovise ali mi je veci problem kad dize plug

Hidraulika se podesi na manju ostljivost (ili čak na potpunu neosteljivost) na silu koju dobija od toplinka, pa onda hidraulik ne reaguje toliko (ili uopšte) kad plug uleti u tešku zemlju i ne poplići ga. Npr. kod IMT hidraulika kockice se gurnu niže od položaja između dve tačke (ili se čak skroz gurnu dole). To je što se tiče iskakanja pluga, a što se tiče dubine ona je ograničena točkom i toplinkom...

Ja kad orem sa tockom rucicu fine regulacije spustim do kraja pa tako da ona vjerovatno i ne reaguje kako sam mogo primijetit. Tako da nema iskakanja pluga (il je ono skoro neprimijetno) u prelazu iz lakse u tezu zemlju, sto sam isto tako primijetio kad iz jake nizbrdice prelazim u ravan nema iskakanja pluga posto fina regulacija neradi a plug ima tendenciju da stalno ide u zemju a tocak ga drzi na jednakoj dubini. To je ono sto sam mogo primijeti iz vlastitog iskustva na svom Rabe plugu.

Bilo je dovoljno priče o podešavanju pluga ali hajde napišite i koji red o samoj tehnici oranja. Kada orete na zagon, kada na razor? Kako delite njivu, izvlačite li čeone brazde itd? Recimo, kada dolazite da orete novu parcelu (koju niste nikada do tada orali) opišite šta radite...
Ja se osećam kao usamljeni ludak koji premerava parcele koje radi i izvlači čeone brazde, jer nisam video nikoga kod mene da tako radi. Svi uglavnom samo sednu, spuste plug i po gasu...

Ni ja ne vucem ceone brazde. Uglavnom samo prodjem traktorom poprijeko ako se poznaju tragovi to je to a ako ne, onda "sacometrijom" spustam i podizem plug. Siroke njive radim tako da najprije zatrpam jarke koji se na njivi poznaju (vecinom poznam zemlju koju radim pa znam sta i kako otprilike ako se i jarci ne poznaju) i onda naoravam na prvi do medje. Ako je njiva sira, ima jos jedan jarak na koji naoravam dok ne dodjem do ovog pooranog djela i tu nastane nov jarak. Resto sto ostane do komsije razorem. Nagodinu sve ispocetka, samo krecem s druge strane njive i nikad problema.

Ako su njive uske ili razoravam kompletne ili soravam, tu nema mudrosti velike.

Sta fali sto je premeris.I ja ponekad iskoracam da mi budi isto i na pocetku i na kraju.
Obicno orem obrnuto nego prosli put.Pa tako gde je bio razor tu idem slog i obrnuto.Sve cesce praktikujem izvlacenje ceonih brazdi,mada i kod mene retko ko to radi.

Čeone brazde su nezgodne zbog ulaska i izlaska, ali je prednost što se na krajevima parcela mnogo ujednačenije uzore. Godinama to radim.

Mislim da ta praksa gde se jedne godine ore na slog (greben) a druge na razor jako dobra i da trebaju svi da je znaju ako imaju ravnjake plugove. Na par njiva imam komšije koje po 5-6god oru na slog (greben) pa je između nas bukvalno jarak a kod njih u njivi na sredini je u širini od dva metra breg. Pokušavam stalno da im skrenem pažnju na to ali oni to gledaju kao da ja hoću da ih nešto odorem i otmem im zemlje. Najgore od svega je što na jednoj parceli koja ima problema sa vodom to stalan slučaj pa u jednom delu je stvorena takva dolja i jarak da voda leži do sredine maja. Nedoumica je kada treba orati svoje na slog a komšija isto ore na slog više godina. Žao mi bude da produbljujem jarak ali bolje i to nego da u sredini svoje njive imam jarak.

Čeone brazde su nezgodne zbog ulaska i izlaska, ali je prednost što se na krajevima parcela mnogo ujednačenije uzore. Godinama to radim.

Upravo tako. I kad su ispod 10 cm dubine, oseti se ulazak i upadanje u brazdu.
Kod mene je problem sam oblik njiva, to što se završavaju šumom, rastinjem, obalom. Ponekad sa sve 4 strane. Čeone brazde koje bi trebale da budu paralelne sa krajevima parcela i udaljene toliko da bude dovoljno prostora za okretanje traktora, kod mene često krivudaju. To me strašno nervira.

Mislim da ta praksa gde se jedne godine ore na slog (greben) a druge na razor jako dobra i da trebaju svi da je znaju ako imaju ravnjake plugove.

Isto i ja radim. Jedne godine sve parcele na slog, druge na razor.

Interesovalo me je šta radite kada dođete na novu parcelu (koju ranije niste obrađivali), ravna, bez razora itd... Premeravanje, izvlačenje brazdi, da li razor ovde ili tamo? Ako je od oka jednake dužine i širine, da li orati popreko ili uzdužno? Ako ima nagib, strminu, da li orati uz/niz ili popreko - ako je to duža strana. Šta ako ima više nagiba na parceli? Zatrpavate li razore? Ima tu dosta pitanja :osmeh:. Nije samo sesti i terati.

Ja imam običaj da premerim parcele pre nego što počnem raditi. Jer dešava mi se da ostanu neuzorani klinovi, trouglovi... E i to me nervira. :osmeh:

Mozda bi bilo bolje da je u temi oranje - jer se radi u stvari o oranju, ne o plugu -, ali ako je vec bilo rec o tome postavi cu ovde (ako treba prebacite)...
nasao sam ovaj tekst, dosta je jednostavan, i pregledan (crtezi). nije toliko slikovit, kao sto je dukej postavio - ali sad te slike vise ne vidim.

Evo teksta:

http://freeweb.optinet.hr/~jpetrice/oranje3.htm

Kod mene u kraju a i ja lično NE izvlačim čeonu brazdu ali zato na kraju oranja na oba kraja njive poorem popreko barem 2-3 prohoda što mu dođe na isto kao i da je bila izvučena čeona brazda stim da se nisam pri svakom okretanju struckao i lomio i traktor isebe a njiva poorana sva na istu dubinu .

Zato ja nemam potrebe da preoravam popreko 2-3 puta, a čeona brazda se izvlači veoma plitko.

Branko tvoj post sam citirao jer je bio naj kraći a počinjao je sa rečju ČEONE BRAZDE o koima sam hteo nešto napisati a ne da bih polemisao o tome treba ili ne treba izvlačiti čeone brazde.:ppozdrav::ppozdrav::ppozdrav:

Nazad
Vrh