Stelovanje pluga

Upravo tako!Od SM prema Šapcu.Sledeći put kad budeš prolazio,moram te "uhapsiti" da i ja to štelovanje naučim.Mani ti Mirka i Montoyu,to su pravi orači,njima je sve jasno.Ti treba da obilaziš nas početnike da i mi savladamo tajne dobrog štelovanja pluga.Da se i mi posle šepurimo i pravimo važni.

ocito si mu favorit :osmeh: vjerovatno se trebas svratit i kod njeg da mu ustimas plugove i on ce ih poslije povarit da ne maknu nigdje. :haha:

Evo da javim kako je proslo oranje.
uzorao vise od pola rali dok nisam sve uštelao, s time da nisam bas skroz zadovoljan ali bolje ne ide.
kosa vuća svedena na minimum, ali bas jako malo. Ispada da bih jos morao pomaknuti plug na koljenastoj osovini ali ne ide vise jer nema mjesta-znaci pomaknuta je do kraja, ručica na plugu pomaknuta za jedan zub unazad i ore skoro pa savršeno (malo jos fali), po meni razloga moze biti vise- od vrha prvog do vrha drugog raonika 67,5 cm, ali krajevi raonika su na razmaku od 68,5cm, luft na koljenastoj osovini također postoji nije velik ali se osjeti. raonici su od 12 coli(što većina kaže da nema veze jer krajevi idu u prazno), luft na volanu (što mislim da nema veze).
Eto to su mogući uzroci što jos ne ide bas savršeno , ali u konačnici sam zadovoljan. Eventualno staviti neki uteg na prednji kraj da bude stabilniji.
Nisam nista poslikao jer je bila magla.
Hvala Svima na pomoći!

Pa ako ti je ručica za jedan zub napred onda plug ide ka neoranom ( zabrazd ) a traktor teži ka oranom i eto ti kose vuče koja je kako kažeš minimalna ,a ti probaj da vratiš ručicu nazad pa probaj kako ide .

Upravo tako... plug treba "traziti" dok se ne upregne s traktorom kako treba za odredjeni tip zemlje, dubinu oranja i slicno... sve su to varijacije u radu a plug je specifican prikljucak koji baca zemlju u stranu i treba ga znati podesiti.

Nema nikakve veze sto imas vece raonike na plugu, orao sam i ja godinama sa 755 i 12" raonicima i dan danas su na njemu kod kolega kom sam prodao plug.

Luft na osovini pluga treba postojati ali to je zanemarivo sve u svemu a luft na volanu nema apsolutno nikakve veze.

Ove mjere sto ti se razlikuju moze biti da se raonici ne trose jednako ili si s nekim spicem zapeo u nesto pa je blago povijen jedan raonik... Mjeri "fiksne" tocke na plugu, ako je ispravan, treba se sve poklapati.

Jesam li sam u pravu ako mislim, da kada se ručica pomakne unazad odmah moram produziti topling i skratiti desnu polugu ?

Nisi u pravu jer plug ne diras u horizontalnoj ravni ( tj jako malo ) . Kako prilikom pomeranja ka nazad prednja hvata manje zemlje pa valda zato mislis kako treba skratit topling . Da bi joj dao vise zemlje treba da ga pomeris na kolenastoj osovini ulevo gledano od nazad . Da bi imao dovoljno masta u odnosu kolenasta plug trebas istu ( kolenastu ) fizicki produziti za nekih 10 tak centimetara dovarivanjem na levoj strani . Znaci na strugu komad od stare kolenaste se napravi sa jedne strane rupa da nailazi na deo gde se kaci leva poluga i tu se zavari . MarkoKG je negde uslikao kako se to radi .

Nisi u pravu jer plug ne diras u horizontalnoj ravni ( tj jako malo ) . Kako prilikom pomeranja ka nazad prednja hvata manje zemlje pa valda zato mislis kako treba skratit topling . Da bi joj dao vise zemlje treba da ga pomeris na kolenastoj osovini ulevo gledano od nazad . Da bi imao dovoljno masta u odnosu kolenasta plug trebas istu ( kolenastu ) fizicki produziti za nekih 10 tak centimetara dovarivanjem na levoj strani . Znaci na strugu komad od stare kolenaste se napravi sa jedne strane rupa da nailazi na deo gde se kaci leva poluga i tu se zavari . MarkoKG je negde uslikao kako se to radi .

Marko je svoju osovinu produziavao jer nije original od IMT pluga i kao da je bila lomljena s jedne strane pa samo obradjena na strugu da se napravi novi klin za kopcanje i tako se osovina dodatno skratila. Produzio je osovinu na normalnu mjeru koja i ide na IMT plug.

Jesam li sam u pravu ako mislim, da kada se ručica pomakne unazad odmah moram produziti topling i skratiti desnu polugu ?

A pomicanjem rucke pluga se plug zanemarivo malo pomice po horizontali, kako kolega telnett rece da se s tim ne zamaras previse.

Moje licno misljenje sto se tice kolenaste je da je fabricki prekratka a i sto dodatno komplikuje stvari je da je krivljena a nije montirano koleno pod 90 stepeni pa to dodatno komplikuje pomeranje oklagije u desno . Dali sam u pravu ili ne ne znam jedino mi je upalo u oko da prilikom oranja nisu poluge na istom rastojanju od levog kako i od desnog tocka i nikakva pomeranja kolenaste kao i rucke "zabrazda" levo desno ne pmazu i mora spaner da radi . Ovo sam video na traktoru od 60ks a i ferac nije puno uzi od njega . Na onom videu sto si preveo kaze da poluge trebaju da su ciljaju otrilike u prednju kolevku a one su vise paralelne nego u "trougao" pa mi se cini da se seku ispred prednjice traktora . Napr na mom leopradu je kolenasta predugacka da trebam dobro ciljati prilikom kacenja da mi ne smetaju tockovi i lepo se ponasa .

Na ovim cinjenicama temeljim da je na 756 prekratka i da produzavanjem iste moze samo da se dobije na povoznosti pluga . Ovo malo kosta a puno se dobija .

s3kpxy.jpg

23rn3as.jpg

Kako vam se cini? :)

Nema sta kvederlans je to . Nagni malo plug na desnu stranu oni to vole jos kada bi nabavio kakve deflektore bilo bi za 10 :bravo:

Ja kako god namestim moj leskovački dvobrazni na smicanje,ono prva brazda veća i višlja od druge.Odustao od tempiranja,kako bude bude,važno je da je uzorem.Jedino kad budem išao u goste u Slavoniju pa da poteram traktor i plug da mi Bobo našteluje.Ja zadovoljan i ovako,mada je ovo mnogo lepše za oko.

Hoću Petre ali kad odem u selo i uslikam.Živim u SM a gruntje u selu pored.Ugario sam pre ove kiše ali je išlo teško,namučio se kao grešan,a nisam grešan.Skinuo raonike da uskoro odnesem u drugo selo da mi pokuju za jesen.Izgubio sam i jedan šaraf iz raonika,a problem je što su oni skroz okrugli,bez onog kvadrata,imaju samo jednu sisicu da se lakše mogu zavrnuti,da se ne okreće ceo šaraf,ako me razumete.Bio u dve prodavnice,kažu danemaju takve i rekli da uzmem ovaj klasičan pa da brusilicomskinem ovaj kvadrat i onda će ući skroz u rupu.

Nazad
Vrh