Stelovanje pluga

I šta se desi kad traktor recimo naidje na dolu i prednji točkovi sidju dole niže od zadnjih , šta se u tom momentu desi sa prednjim dijelom pluga ?

I u ravnici ima neravnina , npr kad izlaziš na put ili neravne ovratine , ili ako se kombajniralo po mokrom pa ostali kolotrazi , ili nemora ni biti neravno nego se naidje na zbijeni dio zemlje itd, šta zadržava prednji dio pluga da ne potone ili iskoči ako nema regulacije hidraulike.

Odgovor na pitanje je: kačenje u tri tačke.... Ukoliko točak ne dozvoljava zadnjoj brazdi da dublje ponire, toplink će zadržati prednju brazdu. Naravno da minimalnog "šetanja može da bude, uzročnici su razlika između dimenzija rupe u toplinku i dimenzije klina koji se u toplink stavlja, i slično. Međutim kad se plug nasloni na toplink on uzdužnom silom teži da ga sabije a pošto to ne može, onda će većom silom delovati na točak težeći da ga nabije dublje u zemlju. Pošto ni to ne može da postigne ceo plug će kopirati teren sa pozicije točka dok ceo traktor stoji na ravnom. Odstupanje će se pojaviti tek kad prednji kraj traktora naiđe na neravninu i to tako da ukoliko naiđe na breg plug će neminovno ići pliće a ako naiđe na udubljenje(dolju) plug će ići dublje.

Mityoo savrseno razumije materiju!

Momo: Ajmo ovako: Sta se desava s dubinom oranja ako se ore s plugom bez tocka i naidjes na tvrdju zemlju, fina hidraulika poplicuje rad pluga do te mjere da traktor moze vuci plug. nekad je to 2-3cm (zanemarivo) a nekad je to i vise od 5cm sto bas i nije pozeljno. Manje se oscilacije desavaju kod mene gdje tocak odrzava konstantnu dubinu oranja duzinom cjele njive i samo na ulazima-izlazima mizerno poplici svoj rad, nego da se stalno igram ruckom fine hidraulike da odrzim dubinu rada konstantnom...

Tko ore s tockom a i dalje koristi fini hidraulik, nije uradio nista jer mu tocak u slucaju mekseg zemljista odradjuje posao i ne da plugu da ide na vecu dubinu ali na nailasku na tvrdju zemlju, fini hidraulik odradjuje i tocak gubi smisao i opet se moras igrati s finim hidraulikom ako zelis da njiva bude jednolicno doboko poorana.

Ako se koristi tocak za oranje, fini hidraulik se zaboravlja (barem u mojem slucaju) i to je za mene jedan preporod posto sam se bez tocka patio na raznim njivama sa razlicitom zemljom. Ovako nastimas dubinu na tocku i samo teras i ne beres brige o tezem ili laksem zemljistu.

U redu , točak rješava problem težeg i lakšeg zemljišta pogotovo ako je toplink u višoj rupi na plugu i da neide u šlicovanu rupu , ali šta je sa neravninama o kojim sam ja i govorio , a kad je traktor relativno duži i plug isto ?

Pošto sam na plugu 757.3 dobio točak koristim ga ali samo ograničim maksimalnu dubinu ako bi na nekim mestima plug pošao dublje a inače je non stop na finoj hidraulici
a imam eberhardt 5 x 30 s njim je teško orati bez točka

Sada mi samo objasnite da li moj traktor(539- 1986g) ima automatsku hidrauliku ili ne?Ja nekada kačim plug ili tanjiraču,drljaču na gornju,nekad na donju rupu,čisto slučajno, a nisam znao da to ima veze sa hidraulikom.Sad vidim u čemu je razlika.Jel se može ta automatska hidraulika isključiti i kako?Ili to ne valja raditi da nešto ne zeznem sa samom hidraulikom.Nemam točak na malom dvobraznom plugu.

ima li kakvo pravilo vezano za toplink odnosno njegov polozaj,jer cesto mi se desava da mi prva brazda hvata vise od druge i onda mi se pozna svaki prolaz sto me strasno nervira. Plug kao plug je dobar,fino prevrce brazdu,zadovoljavajuce zaorava masu-ostatke, nije tezak za vuci,ali oranje tipa krompiriste mi pojede zivce,a ja mislim da je gl uzrocnik toplink,samo sto ja nisam nista pokusavao da uradim po tom pitanju,jer je uvijek frka daj da se uzore prije kise,da se ne zakasni sa sjetvom itd itd.........

U redu , točak rješava problem težeg i lakšeg zemljišta pogotovo ako je toplink u višoj rupi na plugu i da neide u šlicovanu rupu , ali šta je sa neravninama o kojim sam ja i govorio , a kad je traktor relativno duži i plug isto ?

Orem na dosta grbavom terenu i nisam vidio nekih problema s promjenjenom dubinom oranja, jedino na bas velikim pregibima prednja ode osjetno dublje ali da se tu koristi fini hidraulik, prednja bi dala otpor i plug bi se podigao na finoj hidraulici i automatski poplicio zadnju glavu tako da je to dvosjekli mac i takvu njivu imam samo jednu, to je ukupno 50m2. Osobno ga pustim nek ide prednja dublje jer radije dublje orem nego plice.

Ostale sve njive idu dosta fino i vise sam puta pisao da je za mene oranje s tockom preporod.

ACA: Svaki IMT traktor ima fini hidraulik i u tanjuranju je svejedno gdje kopcas gornju polugu jer traktor u tanjuranju ne koristi osjetilo finog hidraulika. Otpor hidraulika (sila reagiranja) se odredjuje na cetvrtastim polugicama za podizanje i realno gledano one se koriste u 90% slucajeva za regulaciju dubine oranja i za kipanje prikolica.

Bobo,ja te dve ćetvrtaste i ne diram,kako smo ga kupili novog.Stoje negde na sredini i samo koristim onu veliku za dizanje i spuštanje radila.Nisam nikad kipovao pa neznam.Primetio sam da jedna (višlja) može malo sama da se pomera a onda ako bih još pomerao traži i onu drugu da pomerim jer su kao vezane.To mi niko nije objasnio a izgleda da je vezano za samu hidrauliku.Ja ne pipam to da nešto ne zeznem.Gledao jednom čoveka kako je to objašnjavao na TV i nisam ga baš dobro razumeo,bilo mi komplikovano.Pitao jednog ali vidim da ni on ne zna,a neki jak traktorista.Vidim da je pravio razliku u štelovanju kad se ore,kipuje,u transportu...Za mene ekonomistu je to bilo, ne diraj i ori kako je fabrički namešteno.

E, kolega moj... Ako si ga kupio novog, onda si dobio i uputstva za koristenje uz njega. Prelistaj malo pa vidi. Postoji i na forumu tema "IMT hidraulika" tamo se o tome razglabalo nesto...

Inace, "kuglica" se koristi za podizanje, spustanje orudja dok "Kockica" slzi za podesavanje sile reagiranja hidraulika. Sto je rucica vise "podignuta" to je manja sila potrebna da hidraulik odreagira.

NPR. oranje. ako ti plug pre duboko ide, tokom rada podizes kockice malo po malo dok se plug ne digne na zeljenu dubinu i tu fiksirac kockicu da se ne moce, na kraju njive kuglicom normalno podizes i spustas plug. ako ti ide pre plitko, isto tako u toku rada, dok je plug u zemlji, pomices kockicu dok ne dodjes do zeljene dubine i fiksiras ih i ori.

Da se i ja ukljucim u raspravu, slozio bi se sa Bobom da je mnogo lakse orat kad ima tocak na plugu pogotovo kad ima vise vrsta zemlje na parceli od ilovace pa do lahke, znalo mi se desit da je na pocetku parcele zemlja extra lahka a na polovici tako tvrda da se plug poplica na 10 cm i da moram stalno dirat rucicu za finu regulaciju. Kad sam nabavio tocak ta razlika u zemji se gotov i ne osjeti. A kad orem parcele gdje pocnes na nizbrdici pa ima prelom gdje je ide ravan, na prelomu bez tocka mi je iskako prednji plug il je iso osjetno plice, sa tockom mi je fina hidraulika uvije spustana do kraja i nema iskakanja pluga na prelomu. Traktor je Internacional koji ima stvarno preciznu hidrauliku al sa tocko je lakse radit.

Da se i ja ukljucim u raspravu, slozio bi se sa Bobom da je mnogo lakse orat kad ima tocak na plugu pogotovo kad ima vise vrsta zemlje na parceli od ilovace pa do lahke, znalo mi se desit da je na pocetku parcele zemlja extra lahka a na polovici tako tvrda da se plug poplica na 10 cm i da moram stalno dirat rucicu za finu regulaciju. Kad sam nabavio tocak ta razlika u zemji se gotov i ne osjeti. A kad orem parcele gdje pocnes na nizbrdici pa ima prelom gdje je ide ravan, na prelomu bez tocka mi je iskako prednji plug il je iso osjetno plice, sa tockom mi je fina hidraulika uvije spustana do kraja i nema iskakanja pluga na prelomu. Traktor je Internacional koji ima stvarno preciznu hidrauliku al sa tocko je lakse radit.

Da li neko moze objsniti kakve veze ima tocak sa iskakanjem pluga,jasno mi je da plug na kom ima tocak i tad verovatno tocak neda ici dublje nego sto je podeseno ali da tocak koristi da ne ide plice e to mi nije jasno kako.takodje i kod mene ima parcela sa razlicitom vrstom zemljista i nije mi problem poplitit kad ode prekovise ali mi je veci problem kad dize plug

Sve zavisi do zemljišta.Ja imam parcela gdje bez fine hidraulike nema šanse orati.Lakše mi je da mi fina odradi kad zapne u teškom nego da moram cimat ručku za dizanje hidraulike.Sa točkom sam probavao orati ali nekako neće plug u zemlju,nije to to.Ima li razlike u štelovanju pluga kad se ore sa točkom i kad se koristi fina hidraulika?

Sve zavisi do zemljišta.Ja imam parcela gdje bez fine hidraulike nema šanse orati.Lakše mi je da mi fina odradi kad zapne u teškom nego da moram cimat ručku za dizanje hidraulike.Sa točkom sam probavao orati ali nekako neće plug u zemlju,nije to to.Ima li razlike u štelovanju pluga kad se ore sa točkom i kad se koristi fina hidraulika?

ako neće kod tebe u zemlju, onda kupiš rusa i prisilno ga utjeraš.....to sam znao raditi dok sam imao mtz82, i kada jednom uđe, onda stavim u plivajući položaj, jer te 2012g je bilo dosta teško oranje, pa plug nije htio u zemlju

uštimao sam plug, radi odlično, radi se o kombinaciji imt 560 + imt 756, i zadovoljan sam, i sa traktorom i sa plugom i sa njegovom hidraulikom, možda jer dugo godina radim sa fergusonom, pa sam jednostavno navikao, eto, imao sam i torpedo, nešto slično imt-u, i imao sam mtz82, koji po meni nema nekakvu hidrauliku za oranje, samo one ručke i to je sve, pa je i potreban točak, kažem, na imtu mi je možda i najbolja hidraulika, al to vjerujem da je zbog navike, ako usporedim sa traktorima istog godišta, da nebude da uspoređujem da JD.....

E, kolega moj... Ako si ga kupio novog, onda si dobio i uputstva za koristenje uz njega. Prelistaj malo pa vidi. Postoji i na forumu tema "IMT hidraulika" tamo se o tome razglabalo nesto...

Inace, "kuglica" se koristi za podizanje, spustanje orudja dok "Kockica" slzi za podesavanje sile reagiranja hidraulika. Sto je rucica vise "podignuta" to je manja sila potrebna da hidraulik odreagira.

NPR. oranje. ako ti plug pre duboko ide, tokom rada podizes kockice malo po malo dok se plug ne digne na zeljenu dubinu i tu fiksirac kockicu da se ne moce, na kraju njive kuglicom normalno podizes i spustas plug. ako ti ide pre plitko, isto tako u toku rada, dok je plug u zemlji, pomices kockicu dok ne dodjes do zeljene dubine i fiksiras ih i ori.

Moj babo kupio fergusona pre 29 godina,ko zna gde je uputsvo.Babo sklopio oči a ja nastavio kao laik i učim se "polako".Ja sam izgleda radio sve kontra Bobo.Te dve kockice mi uvek stoje negde na sredini i nisam ih dirao ni koristio za štelovanje dubine rada pluga.Koristim kuglicu tako što nju spustim na sredinu i kad vidim da plug ide 25-28 cm ja onim graničnikom obeležim i nedam da ide niže i on tako ore konstantno.Kad dođem na uvratine povučem kuglicu skroz na gore i plug se podigne.Kad uđem u brazdu,opet spustim kuglicu do onog graničnika i on ide na zadatu dubinu.Ako sam ja dobro shvatio,meni je kuglica u stvari služila i za podešavanje dubine i za podizanje pluga.Jel sam možda trebao da kuglicu spustim u brazdi skroz da kraja a onda sa kockicom da tražim željenu dubinu i tu da je ostavim,a kad dođem na uvratine,skroz kuglica gora da podignem plug?

Kolega da ti malo pojednostavim bobino objašnjenje ,na onom limu pored kocki imaš dve strelice okrenute jedna prema drugoj i na sredini između njih tačka spoji kocke jednu iznad druge i naredi spram te tačke tako naređeno je za neke srednje dubine i kad to napraviš stegni onaj šaraf što drži kocke onda za pliće podešavaš tako da gornju kocku vučeš prema nazad a za dublje prema naprijed ne dirajući donju kocku.

Nazad
Vrh