MOMOSARIC
Član
I šta se desi kad traktor recimo naidje na dolu i prednji točkovi sidju dole niže od zadnjih , šta se u tom momentu desi sa prednjim dijelom pluga ?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
I u ravnici ima neravnina , npr kad izlaziš na put ili neravne ovratine , ili ako se kombajniralo po mokrom pa ostali kolotrazi , ili nemora ni biti neravno nego se naidje na zbijeni dio zemlje itd, šta zadržava prednji dio pluga da ne potone ili iskoči ako nema regulacije hidraulike.
U redu , točak rješava problem težeg i lakšeg zemljišta pogotovo ako je toplink u višoj rupi na plugu i da neide u šlicovanu rupu , ali šta je sa neravninama o kojim sam ja i govorio , a kad je traktor relativno duži i plug isto ?
Da se i ja ukljucim u raspravu, slozio bi se sa Bobom da je mnogo lakse orat kad ima tocak na plugu pogotovo kad ima vise vrsta zemlje na parceli od ilovace pa do lahke, znalo mi se desit da je na pocetku parcele zemlja extra lahka a na polovici tako tvrda da se plug poplica na 10 cm i da moram stalno dirat rucicu za finu regulaciju. Kad sam nabavio tocak ta razlika u zemji se gotov i ne osjeti. A kad orem parcele gdje pocnes na nizbrdici pa ima prelom gdje je ide ravan, na prelomu bez tocka mi je iskako prednji plug il je iso osjetno plice, sa tockom mi je fina hidraulika uvije spustana do kraja i nema iskakanja pluga na prelomu. Traktor je Internacional koji ima stvarno preciznu hidrauliku al sa tocko je lakse radit.
Internacional 844S imaju slike u temi imternacional 19-sta stranicakoji internacional je u pitanju? pocasti nas sa kojom slikom.
Sve zavisi do zemljišta.Ja imam parcela gdje bez fine hidraulike nema šanse orati.Lakše mi je da mi fina odradi kad zapne u teškom nego da moram cimat ručku za dizanje hidraulike.Sa točkom sam probavao orati ali nekako neće plug u zemlju,nije to to.Ima li razlike u štelovanju pluga kad se ore sa točkom i kad se koristi fina hidraulika?
E, kolega moj... Ako si ga kupio novog, onda si dobio i uputstva za koristenje uz njega. Prelistaj malo pa vidi. Postoji i na forumu tema "IMT hidraulika" tamo se o tome razglabalo nesto...
Inace, "kuglica" se koristi za podizanje, spustanje orudja dok "Kockica" slzi za podesavanje sile reagiranja hidraulika. Sto je rucica vise "podignuta" to je manja sila potrebna da hidraulik odreagira.
NPR. oranje. ako ti plug pre duboko ide, tokom rada podizes kockice malo po malo dok se plug ne digne na zeljenu dubinu i tu fiksirac kockicu da se ne moce, na kraju njive kuglicom normalno podizes i spustas plug. ako ti ide pre plitko, isto tako u toku rada, dok je plug u zemlji, pomices kockicu dok ne dodjes do zeljene dubine i fiksiras ih i ori.