Stelovanje pluga

Ma druze sve je ok, kazes tebi je najvaznije da se uzore solidno kome se nesvidja ko ga ...be.

Kad se ova rečenica izvadi iz konteksta, malo mi grubo zvuči, pogotovo završetak.

Samo sam pokušao skrenuti pažnju na to da se ponekad, i bez striktnog pridržavanja teorije, može pronaći brzo i efikasno rješenje. Jel jedna brazda dublja od druge za koji cm, meni je potpuno irelevantno ako je površina izoranog dovoljno ravna. Čak ne mora biti kao da je daskom poravnana. Da se krivo ne shvati, volim orati (podesiti plug) što je idealnije moguće, ali ne bolujem od toga i ne preštelavam plug za svaku drukčiju situaciju kod oranja (npr. naoravanje prema višem dijelu terena, ili odoravanje od višeg dijela terena).

Jeste malo ispalo tako, mada nisam imao nameru da to tako izgleda. Nego da se slozim s tobom da se desi, pogotovo kad ima dosta oranja a vreme ograniceno da ne teram ni ja mak na konac nego radim kako moze ili mora u zavisnosti od uslova.
Jasno je sta si hteo reci i potpuno se slazem. Samo sam ovom diskusijom hteo da vidim da li to moze da se dovede do savrsenstva bar kad uslovi dozvoljavaju. Mada ova tvoja druga recenica odslikava 99% situacija, znaci brzo i efikasno resenje bude dobro resenje.
Opet cu oduziti ali cisto poredjenja,
Jesenas orem ja sa mojom kombinacijom a pored mene Solis 75ks i 757imt, covece da si video kako plug stoji (skoro kupljen traktor i plug i od skora se bavi time) plug pobijen skroz napred peta plaza iznad brazde, nakrivljen u levo, brazda se ne prevrce nego ne znam ko neki riper onako cepa zemlju, na plugu nekoliko traktorskih tegova uvezanih nekako, neverovatno ali istinito. Posto pored njega stoji tu jedan moj poznanik pitam ga sta radi ovaj, kaze ma to je cale od ovih momaka iz susednog sela, zure da uzoru pa poslali njega.
Pitam ja njega (traktoristu) covece sta radis pa pogledaj oranje sa ovom mojom igrackom, a kaze covek:gledao sam pa sta, sutra freziram ima da bude ko tepsija a prekosutra sejalica i videces kaze... Sad kad naidjem pogledam psenica ko tepih...

Poslednja izmena:
Ja sam pre oranja na njivu poneo i ceo tekst koji je Marko napisao i polako po opisu radio. Do nekle. A razlog je moj otac. Da li ne razume šta je Marko napisao ili je bio nezainteresovan nije mi jasno. A ja nisam mogao da se raspravljam mnogo snjim pa sam popustio i tako uzorao celu njivu. Ali sve u svemu: pomerio sam kolenastu osovinu u desno bar jedno 3-4cm (predhodno je koleno udaralo u ram pluga), ručka kolenaste stavljena u položaj da je za jedan zub pomerena ka nazad (ne prema traktoru) i naravno opet desni španer zategnut pa skoro do kraja. Nisam imao kosu vuču, traktor je lagano vukao (prva brza na 1500 obrtaja), obe brazde jednake i lepo složene (nema nekih dolja i bregova da se poznaje gde su prohodi), ali mi se samo jedno od svega ovoga nije svidelo. Naime crtala su spuštena do kraja, ali su malo zahvatali tako da zadnja brazda nije kao nožem odsečena. A dešavalo se da plaz zadnje brazde (bar je moj utisak vizuelni takav) udarao u zid brazde i nekako ga lomio pri vrhu pa je sve neravno i u brazdi je bilo dosta busa.
Sad bih stvarno voleo da neko može da dodje do mene i pokušam najzad da uštelujem plug kako treba. Naravno da je bolje na licu mesta nego ovako preko pisanija. Poziv je otvoren za sve ljude dobre volje. Imam deo bašte da uzorem a to je skoro pa slična zemlja kao ova što sam uzorao pre neki dan. A možda će i pregledom pluga na licu mesta reci da li je plug ok ili ne.

Slika govori više od 1000 riječi. Iskopao sam staaaru sliku koje se ni ne sjećam gdje sam ni kad uslikao.

Dakle, fino se vidi kako plug stoji iza traktora, kako stoje viseće poluge te se po položaju visećih poluga da zaključiti da koljenasta osovina treba ići još prema desnom točku, no moj otac je ručku zavario za osovinu pa nije bilo moguće pomjeriti u stranu. Top link veza stoji u pravcu s traktorom iako je rečeno da je i to nemoguće. Španeri (ako ćete vjerovati ako nećete) LABAVI jedino što ovdje vidim da ne valja je crtalo previše udaljeno u stranu a zbilja se ne sjećam jel se popustilo pa se zakrenulo ili zašto tako loše stoji ali nije ni bitno, plaz se ima na što nasloniti a on je taj koji drži pravac pluga.

A evo i slika tog istog oranja. Strnište po ljetu plitko preorano (prašeno), kasnije podrljano lakom drljačom i u jesen preoravanje...

Samo sto se na ovoj slici vidi i da prva brazda hvata jedno 15cm vise od druge sto je takodje ovde negde receno

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока

E o tome pricam svo vreme, ko papagaj. Topling je pravo kad su labavi bocni lanci, ali je desna brazda veca. Pomeranjem crtala u levo (neorano) zadnja glava odvaljuje i taj deo izmedju crtala i zadnje glave i prevrce ga i zaorava (ne do dna vidi se kuda ide plaz) ali tako i ona povecava svoj zahvat i u oranju kad pogledamo brazde su jednake. Ja na mom nekad kad moze pustim zadnje crtalo tacno 5 cm u levo- orano a prvu glavu namestim ne na 25cm nego na 30-35 i PRIBLIZNO napravim da to valja a zahvat ispada kao imt 756. U sledecem prohodu guma ide dokle je isao plaz a ne crtalo (znaci luft nekoliko cm) i prva glava odmah ima malo manji zahvat i ako ne poklapa raonik do gume ona lako obrne plasticu (brazdu) kako je to Bobo objasnio sa nekog britanskog foruma a ne ostavlja oplazinu.
Po meni plug treba ovako da stoji iza traktora u oranju.
MIRBAN, ako su crtala spustena do kraja a vrlo malo ulaze u zemlju nema druge nego brate plitko ores. Kazes plaz udara u vrh brazde (a trebao bi u zid brazde) opet plitko ili topling treba razvuci. Pogledaj na ovoj slici gde je Bobu plaz, kao i kako stoji ceo plug, horizontalno i vertikalno u odnosu na zemlju. Uostalom iskusniji ce to bolje objasniti. Nego samo mi reci kada si zategao desni spaner, jesi li ga zategao kada si dobio da plug ide lepo za traktorom (prav topling) ili si ga zategao da napravis zahvat prve prazde npr.25cm, mislim ako si dobio da nemas kosu vucu i unekolko priblizan zahvat obe brazde zasto si ga uopste zatezao.

Poslednja izmena:
Moj 755 u kombinaciji sa t40 hvata ceo red na 70 cm i na kraju to lepo ispadne

A predstavljas se kao da ga sam bog poslao da nas nauci kako se ore

Kad vidim da neko za IMT traktorom zakači plug sa dubinskim točkom,ja bi mu oduzeo i traktor i plug.Niti je stručnjak niti nešto zna o oranju.
Baš zato što je, kako si se izvoleo "odraziti", stručnjak i razume se u oranje, ima točak na plugu...
Možda bi ti se više svidelo da je obesio tegove raznih sorti na plug ?
Viđam često tu "pojavu" u tvom kraju... :haha: 😂😂😂

Baš zato što je, kako si se izvoleo "odraziti", stručnjak i razume se u oranje, ima točak na plugu...
Možda bi ti se više svidelo da je obesio tegove raznih sorti na plug ?
Viđam često tu "pojavu" u tvom kraju... :haha:
Jebes takog strucnjaka,ili ti nisi nikad orao sa IMT om

Sve sami stručnjaci za oranje.Jedan je čak stigao i do mog kraja da vidi da se stavljaju i tegovi na plug.
Za neobaveštene stručnjake,točak na plugu kog vuče imt traktor,samo smeta i više šteti nego što koristi.Traktori koji imaju hidraulik kao IMT treba da iskoriste težinu pluga da se ta težina prenese na zadnje-pogonske točkove,a što je traktor teži manje je i proklizavanje.Ako mi stavimo dubinski točak na plug,sva težina pluga leži na tom točku i traktor nam je ne opterećen i naravno mora više da proklizava.

Како функционише једнобразни плуг у тим вукојебинама?
Dobro, ali su retki. Kod nas je zemlja plitka, a ne seju se ni zahtevne kulture: kukuruz, repa, suncokret...pa nema potrebe za dubokim oranjem, tako da IMT539 moze vući dvobrazni plug. Dok je plug nov sve to ide lepo, problemi nastaju kad se raonici istroše. Većina ljudi neće da kupi nove raonike, već skrati toplink da bi plug nekako ušao u zemlju. Tako plug čim se spusti na zemlju bezi u levu stranu jer plaz viri iz zemlje i nemoze da pruzi bočni otpor, plug zbog velikog ugla prodiranja ima veliki otpor pa traktor proklizava i staje, onda sledi cimanje ručice hidraulika i tako..... Da bi oranje bilo idealno mora sve da bude idealno: dobar traktor, ispravan hidraulik, dobar plug, dobra njiva, optinalna vlaznost i sposoban traktorista. od svega toga mi nemamo skoro ništa. samo bi nesto da štelujemo.

Doktore ako je razmak izmedju zadnjih tockova 104 cm kako je ovde napisano onomad a plug hvata 50 onda bi druga brazda trebalo da hvata po sredini traktora a tebi ovde ostaje ne vise od 30 cm do levog tocka,jedino ako je kod vas neka druga matematika na snazi

Eeeee, šta ja neću još doživiti ovdje...

Plug je u odnosu na traktor NAGNUT!!! I zbog pravilnog podešenja zahvata prve brazde plug NIJE paralelan s traktorom po uzdužnoj osi... Dakle, ručka gleda prema nazad za 2-3-4 zuba i plug svojom osom "nišani" u prednji desni kvadrant traktora i još je nagnut da kad traktor uđe u brazdu plug bude u pravilnom položaju u odnosu na zemlju. Fino sam ti postavio sliku pluga iza traktora i sliku oranja i ja opet ne znam, dobro, neka i ne znam, ajde, vidim da ima i stručnijih lica ovdje ali NITKO basš da se upusti u raspravu s nekim valjanim argumentima. Naj lakše je terati mak na konac i vikati "ne može se jer je moj deda tako vikao da se ne može pa je i otac vikao da se ne može pa eto, ja garantiram da ne može a valjda moj deda zna, orao je cjeli život zemlju..." Malo se otrgnite te neke zatucanosti i da ste pismeni u toj čuki odakle već jesi znali bi nekog boga i naučiti. Ovako jednostavno ne vrijedi jer, vidim da ti pamet na uši izlazi i da s tobom jednostavno nema konstruktivnog razgovora.

Po pitanju točka na plugu, vrlo dobro znam zašto ga imam i ja ću ga uvijek koristiti, vas je, eto, sramota pa se radije patite s loše podešenim plugom i ne možete s točkom orati jer vam sam plug pravi 30% veći otpor od normalno podešenog a za sve je to kriv točak. Da točak ne treba ne bi se nudio uz plug kao dodatna oprema. Vidim da "doktori nauka" skidaju i deflektore jer "to samo smeta i guši mi plug" isto tako oru i bez crtala a ja sam jedini budala pa eto imam i tvornički točak na plugu a ovi vaši "izumitelji" tipa petar grbić (nemjerno malim slovima napisano) takvima bih tek mogao svašta reći. Profesore sam na fakultetu ispravljao i dokazao sam im da sam u pravu a pojedinci ovdje nemaju ni dva zrna soli u glavi da uvide svoju pogrešku nego deru glavom kroz zid ddok pametniji ne popusti. ŽIVJELI!

Izvino profesore nisam te prepoznao,samo pises memoare a ne kazes nista, napisi kratko I jasno kolika je sirina izmedju zadnjih tockova I koliko tebi ostaje neizorano od zida brazde do levog tocka

Za nocas dovoljno I nemoj vise te Englesko Hrvatske izraze molim te
d7bfd80a8171f14ad30a80e7a62742fa.jpg

Nazad
Vrh