Stelovanje pluga

539 i 558 imaju isti razmak izmedju guma od 104 cm. Mislim da je sa 539 malo lakse nastelovat plug 755 a trebalo bi da je isto. Mozda mi se to samo cini.

Topling nema sanse da stoji pravo uvek, on moze da ide u stranu a poluge da su podjednako odmaknute od guma i da ima dobar zahvat to moze.

Stavljanjem sire gume liniju vucne sile pomeras za malo ka oranom i obrnuto sa uzom. Nego mozes li ti njega jos da pomeris na kolenastoj ka oranom.

Stavljanjem sire gume liniju vucne sile pomeras za malo ka oranom i obrnuto sa uzom. Nego mozes li ti njega jos da pomeris na kolenastoj ka oranom.
Ma mogu da ga pomerim jos ka oranom tu mislis ka desnoj gumi. Ali u tom slucaju je desna poluga jos bliza desnoj gumi nego leva poluga levoj gumi. Ljudi kada zategnem oba spanera da je plug u centru traktora i da su poluge jednako udaljene od obe gume ( naravno gledano od pozadi) prva brazda je 35cm. Znaci trebalo bi po kolenastoj pomeriti plug u desnu stranu da se smanji taj zahvat ali NE MOZE jer koleno udari u ram pluga kolenasta ne moze vise da ide u levo da bi plug otisao u desno da se smanji zahvat prve glave.
Razmak izmedju zadnjih guma- tockova je 104cm.
Kada se uradi kako Marko kaze na pocetku teme tu pocinje problem. Znaci zategnemo spaner da prva brazda hvata tacno 25cm i pocnemo orati, tada stanemo otpustimo kolenastu osovinu i vecim cekicem je pomerimo u onu stranu u koju treba da poluge donje budu jednako razmaknute od guma. E to je problem. Tu je desna poluga mnogo blize desnoj gumi nego leva poluga levoj gumi (jer smo bocnim lancima navukli prvu brazdu na 25cm) i kada cekicem udaramo kolenastu da izjednacimo razmak NE MOZE dovoljno da se pomeri u levu stranu jer dodje koleno do rama i opet desna poluga bude blize desnoj gumi nego leva levoj. Znaci ne mogu se poluge dovesti da budu na jednakom rastojanju od guma pomeranjem po kolenastoj osovini kada je desnim spanerom plug zatezen da zahvat prve brazde bude 25cm. Kada nije spaner zatezen poluge se mogu dovesti da stoje isto u odnosu na gume ali pogadjate ZAHVAT PRVE BRAZDE 35 cm.
Kada se otpuste spaneri topling je strogo pravo jer plug sam poravnja liniju otpora sa linijom vuce a zahvat prve opet pogadjate 35-40cm.
Naravno za 539-755.

Poslednja izmena:
@ Hunter 99

Da li ti je levi spaner zategnut, njega nema potrebe da stezes kada stelujes plug?Nije izvodjivo da ti neko napise koliko cm i koliko zuba to je zasebno kod svakog.Al je moguce da je toliko ramak izmedju unturasnje strane gume kod 539 104cm?Kod mene na 558 je 100 ili 101 sa 16.9 gumama.

Da li mozes da suzis na felnama zadnje tockove?Pogledaj kako je pop step izvuko kolnastu osovinu, meni se sve cini da je ti teras kontra posto kazes da udara u koleno.

Sve ok samo nije tu nista ustranu koliko je pomern sa jedne strane toliko je i sa druge strane sve je u centru samo manji ili veci razmak izmedju guma

Nemoj ga navlaciti spanerom jer on navlaci traktor na zid brazde i davi ga. Probaj rucicom u nazad, nemoraju poluge bas potpuno isto odaljene od guma. Ili probaj u brazdi da vozis malo blize uzoranom, da neides uz zid brazde.

@ Hunter 99

Da li ti je levi spaner zategnut, njega nema potrebe da stezes kada stelujes plug?Nije izvodjivo da ti neko napise koliko cm i koliko zuba to je zasebno kod svakog.Al je moguce da je toliko ramak izmedju unturasnje strane gume kod 539 104cm?Kod mene na 558 je 100 ili 101 sa 16.9 gumama.

Da li mozes da suzis na felnama zadnje tockove?Pogledaj kako je pop step izvuko kolnastu osovinu, meni se sve cini da je ti teras kontra posto kazes da udara u koleno.
Nije zategnut levi, to sam napisao kada sam stelovao van njive u sustini je isto fiksiras kolenastu spanerima a pomeras plug po njoj ili zabijes plugove u zemlju a pomeras kolenastu.
Moguce je za razmak, cim su sire gume koliko idu u polje toliko idu i unutra i smanjuju razmak. Stavi 14-tice pa ces imati veci razmak. Ne mogu da smanjim vise jer su gume 12-tice.
Pa ako je desna poluga bliza desnoj gumi od leve a treba da budu na jednakom odstojanju valjda treba da idu u levo da se poveca razmak desne poluge od desne gume a da leva poluga pridje levoj gumi i onda da budu jednake. Ako bi pomerio kolenastu da odmaknem koleno od rama onda desna poluga prilazi jos blize desnoj gumi. To je samo u slucaju kad je desni spaner zatezen da prva hvata 25cm

A zasto mislis da ne moze neko da napise koliko cm i koliko zuba aj za zube ok ali za kolenastu mi nije jasno. Svaki IMT 539 i plug 755 su pravljeni ako ne u stotu ono bar u milimetar isto pa ne vidim razlog za neku razliku a i ako je ima ona moze biti u par milimetara po kolenastoj osovini a premeriti i razmak izmedju tockova za slucaj da je neko menjao na felnama sirinu traktora. Znaci moj 539 je 104cm kolenasta mi je izvucena xx cm i imam idealno oranje.

Poslednja izmena:
Nemoj ga navlaciti spanerom jer on navlaci traktor na zid brazde i davi ga. Probaj rucicom u nazad, nemoraju poluge bas potpuno isto odaljene od guma. Ili probaj u brazdi da vozis malo blize uzoranom, da neides uz zid brazde.
E to je vec razumnija prica. Ne natezem spaner nego sam citirao Markov post sa pocetka teme i rekao sta je problem u njegovom savetu bar sa ovom kobinacijom 539-755 kada se zategne spaner.
Razumnija iz razloga sto mora malo da ima tolerancija u odnosu na idealno podesavanje, odnosno malo poluge nece biti bas u idealnom rastojanju od guma, pa malo topling u stranu pa voziti malo blize uzoranom i tako... Ali to je sve to priblizno nije IDEALNO.
Da se razumemo orem ja vrlo dobro stavicu snimke, kosu vucu imam toliko da jednu ruku stavim na volan ali ne mogu ga pustiti skroz, sto moj drug kaze a sta bi ti sa rukama i kad bi ga uspeo ustelovati.
Poenta cele price je da li moze ova kombinacija biti idealna i da se traktor moze pustiti sam da ore a da obe brazde budu iste, neki tvrde da moze a ja dok me ne uvere u suprotno mislim ipak da ne moze.
Mada neki tvrde da je zemlja ravna a neki da je okrugla e aj ti sad...

Jeste razmak na ramu fiksan i taj zahvat druge glave je isti samo kad je osa pluga paralelna sa pravcem brazde ali kad ukosiš plug geometrija pluga se menja pa tako i zahvat i druge brazde,uzmi nacrtaj dve paralelne linije na papiru pa probaj da ga malo ukosiš levo pa desno i gledaj šta se dešava,ako razumeš shvatićeš da kad zadnji kraj zabaciš u desno zadnja glava se faktički krije iza prednje
Pa u stelovanju pluga i jeste poenta da osa pluga ,pravac brazde i vucna sila traktora budu paralelni.Kad zabrazdis plug vrh raonika i daska krenu ka neoranom i zahvate vise zemlje ali tu je i plaz koji iznivelise tu silu i ispravlja plug u pravcu vuce traktora ,jos nisam video tako rastelovan plug da ide popreko za traktorom.

Pa u stelovanju pluga i jeste poenta da osa pluga ,pravac brazde i vucna sila traktora budu paralelni.Kad zabrazdis plug vrh raonika i daska krenu ka neoranom i zahvate vise zemlje ali tu je i plaz koji iznivelise tu silu i ispravlja plug u pravcu vuce traktora ,jos nisam video tako rastelovan plug da ide popreko za traktorom.
Nisam ja ni napisao da plug ide popreko nemoj da izvrces moje reci ja sam napisao sta se dobija pomeranjem rucice na plugu

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока

Nemora topling stajati pravo, nevuce on plug vec poluge, to mnoge buni. Za izvlacenje kolenaste ti nemogu reci jer zavisi cak i od guma, moje su Trajal i dosta su uze od naprimer prethodnih Rekord pa je ceo traktor za malo pomereniji u stranu.
Cim topling ne stoji pravo onda nisu ispunjeni svi uslovi za dobro stelovanje i zabacuje traktor u orano

Da odgovorim naj prije kolegi Kiraj: Razor se plugom ravnjakom radi tako da predzadnji prolaz oreš na pola radne dubine tako da kad izoravaš razor da sva plužna tijela imaju šta orati. Kod dvobraznog pluga prvo plužno tijelo izorava tzv. "Jedinicu" a drugo izorava onaj dio što je u prethodnom prolazu oran pliće, dakle izorava drugih 50% na prije zadanu radnu dubinu. S trobraznim je još lakše ako nije zemlja žilava...

Drugi odgovori. tvrdim da je i te kako MOGUĆE uštimati 539 i 755.20 plug da ispravno oru bez španera. Nisam ga jednom podesio i ako ima potrebe, opet ću samo kad se pruži prilika. Problem je prvi što se ljudima ne da ili ne znaju da plug kad se kupi, da ga treba podesiti prema traktoru koji će ga vući. dakle otpustiti ručku s osovine i one dvije čaure i gas na njivu. Ja sam nov 12" plug iz trgovine "tražio" da perfektno ore i izgubio sam poladana i nikako da ga "dobijem" da radi zadovoljavajuće iza IMT 549. Kad sam mu podesio trag točkova kako treba, Plug doslovce u dvorištu podesim i idem na njivu orati, minimalna doštelavanja su potrebna, ovisno o uvjetima na njivi. Mjere koljenaste osovine od bivšeg 755.20 ne mogu dati jer sam plug prodao i ne mogu kod kolege otići i mjeriti i tvrditi da je to TO jer ne znam da li je on šta mrdao po njemu pošto vidim da mu je oraje katastrofa loše.

Ulogu igra i tvornički nepodešen prednji trap na svakom IMT traktoru. Isti slučaj i sa 539 U tvornici je prednji kraj skupljen na naj užu mjeru i poklapaju se unutarnje mjere guma što nije ispravno, treba gledati sredina tragova. Zato kažem da ljudi mješaju pojam trag točkova i unutarnja mjera točkova. Jedni mjere jedno, drugi drugo pa se mjere ne poklapaju.

Prvi korak je podesiti na 539 pravilan razmak prednjih točkova tj. razmaći svaku stranu prednjeg trapa za "jednu rupu" i onda možemo dalje pričati o podešavanju pluga.

Nisam nikoga ovdje previše osobno prozivao, govorio sam općenito a ako se itko od kolega našao prozvanim, to mi nije bio cilj i zato ima moje isprike.

Dakle, na dvobraznim plugu 755.20 i svakom drugom IMT plugu je zahvat između prve i druge glave FIKSAN i kad je plug PRAVILNO podešen, na ručici se zahvat druge glave NE MJENJA pomicanjem ručice a da se ne utječe na prevelik zahvat prednje glave. Tako sam i napisao, ručica posredno mjenja zahvat prednje glave zakosivanjem pluga u jednu ili drugu stranu a neposredno minimalno utječe na zadnju glavu. Plug sa ručicom pomaknutom prema traktoru može orati samo sa dotegnutim desnim španerom jer se plazovi ne naslanjaju na zid brazde i plug ode u neorano koliko god želi. Opet kažem, treba poskidati španere s traktora i zakačiti plug odvesti ga na njivu i dati ljudima da ga podese... Kod mene je pravilo da se osovine "ne smije dirati i nikud pomicati jer je to u fabrici naštimano kako treba". IDEALAN slučaj bi bio kad koljeno na osovini pluga stoji okomito ali to za 539 i 755.20 ne pije vode.

Još jedna stvar. kad i ako budem snimao 539 da sam ore sa 755.20 neću silaziti s traktora jer netko mora držati šperu pritisnutu ili da orem 15cm pa da ide bez nje, kako vam volja. Moguće je i jedno i drugo ali dublje orati bez uključene špere i nadati se da se neće volan morati držati, nemoguće. lagan, mal traktor, točak koji nije u brazdi je dominantan i jasno da ga zanosi u orano. S 539 sam jesensko oranje uvijek orao s uključenom šperom što se i vidi na mom videu što je na youtube okačen.

Koljenasta osovina podešena tako da su podizne poluge jednako udaljene svaka od svog točka, top link veza je paralelna s pravcem oranja i tko kaže da kut top link poluge nema veze s pravcem oranja, nije nikako u pravu. Kad su sve poluge rasterećene i na njih ne djeluje nikakva bočna sila plug onda plovi kroz zemlju i sam si pravi put. Kad su španeri labavi ako je negdje i grbav pravac, u 4-5 krugova se to ispravi da bude kao da je povučena špaga jer plug nije španerom kruto vezan za traktor i ne kopira ne ravnine na koje traktor nailazi.

Treba znati da je uloga plaza da se odupire bočnim silama koje otpor zemljišta pravi na plužno rijelo i gura ga u stranu. Ako je prva glava veća, pomicanjem ručice prema zadnjoj glavi efektivno smanjujemo zahvat prve glave a ujedno se povećava ugao plaza prema neoranom zemljištu tj zidu brazde i plug će imati još stabilniji pravac. Peta plaza je imala svrhu na konjskom plugu koji nije imao fini hidraulik, zašto su ovi bilmezi i nju prebacili na traktorski plug, vjerovatno ne znaju ni oni sami, ona se ne mora voziti po dnu brazde. Idealno bi bilo da se sila vuče traktora i sila otpora pluga poklope jedna s drugom ali to nije uvjet. Trebaju samo pravci sila da se poklope jer zamislite plug sa 6 brazdi, koji bi to razmak točkova na traktoru morao biti da se sila vuče i sila otpora poklope jedna s drugom.

Je, prihvaćam činjenicu da je problematično uštelati 755.20 u kombinaciji s 539 ali ne kažem da je nemoguće. Ista stvar s IMT 560 i 2x12" plugom. može se, neće izgledati lijepo ali raditi će bez kose vuče.

Tko ima volje, neka proba kad dođe na njivu. Traktor uvesti u brazdu, plug dovesti na radnu dubinu, i gledati da je plug okomit na zemljište. Sići s traktora, popustiti OBA španera i ručku povući u nazad dokle ide. Popeti se u traktor i probati krenuti 4-5 metara. Plug bi se trebao pomaći u oranu zemlju baš puno tj. toliko koliko lijevi španer dozvoljava, (zato sam i napisao popustiti oba španera). Dobro, sići, pomaći ručku za dva zuba prema traktoru i probati opet 4-5 metara orati i gledati kako se ponaša kompletan plug, da li ide prednja glava u veći zahvat ili ne i tako se igrati s ručkom sve dok ne dobijete jednak zahvat obje glave. Podrazumijeva se da su obje glave bar na približno istoj radnoj dubini. Kad ste to postigli, komotno se mogu španeri dotegnuti malo, ne da budu utegnuti ali malo labavi da plug u okretanju na kraju njive ne mlati bez veze. Jednostavan eksperiment koji svatko kod svoje kuće može probati. Ako plug ide mirno iza traktora, to je to a ako podizne poluge nisu pod istim uglom, to se sad jednostavno vidi kud i koliko treba osovinu pomaći.

I po ko zna koji put sam "puno rekao a nisam ništa napisao"

Sa ovom zadnjom recenicom se potpuno slazem,ja tvrdim da nema sanse da topling stoji paraleno sa osom pluga a da plug hvata 50 cm

Nije bit u tome kako stoji topling. Važno je da plug ore jednaku širinu obje brazde kod otpuštenih španera. U tom slučaju će oranje biti obavljeno s minimalnim utroškom goriva i brazde če biti ravnije. Lijepo je pročitati sva ova teoretska razmišljanja i dokazivanja, ali u praksi je najvažnije to što sam prethodno napisao.

Dogodilo mi se da kod je nepravilno podešenog pluga (prethodno sužen traktor za 6 cm) prednja brazda bila uža od zadnje, a zbog vremenske stiske, nije mi se dalo pomicati širinu zahvata u slijedeću rupu na maloj njivi (stari Regent okretač pa ide malo teže). Kako bih izbjegao neravnu površinu oranja, jednostavno sam pustio prvu brazdu malo dublje i dobio lijepi izgled izoranog. Koga to smeta, neka traži idealno. Meni je bilo bitno da je solidno izorano, a plug sam pomaknuo na odgovarajuču širinu kada sam imao vremena. Ovo sam napisao samo kao primjer da se u praksi neke stvari mogu zadovoljavajuće riješiti funkcionalno, a jednostavnije nego kad se slijepo držimo teorije.

E tako brate.
Lepo , jasno i svima razumljivo, ono sto je i tema. Ovaj put si stvarno puno rekao a bogami i napisao.
Ovo za podesavanje prednjeg trapa smatram da si potpuno u pravu, jer traktor fabricki dolazi tako da su prednji tockovi podeseni na najuze a zadinji na drugi stepen prosirenja da tako kazem. U knjizi o 533 539 su slici i reci se vidi kako stoje gume-felne kada su podesene na odredjeni stepen proesirenja. I za svaki stepen zadnjh na slici je lepo pokazano kako prednji treba da stoje odnosno prednji bi trebali da budu na drugoj rupi ako zadnji stoje fabricki. E samo si to trebao napisati mnogo pre da je to jedan od osnova podesavanja pluga i ima veliki uticaj na kosu vucu, a ne pricati kako niko nista ne zna itd, jer obicno je prvi korak i najvazniji.

Pored ovoga kljucna je recenica gde si rekao ono o snimanju i oranju preko 15cm. Znaci traktor sa ukljucenom blokadom u velikoj meri umruje traktor
po pitanju kose vuce jer ga tad ne drzi volan vec cela zadnja osovina i vrlo ga je tesko tad zabaciti u orano. To isto je na snimku pokazao clan Petar Krsmanovic na you tube, i orao je samo 10-15 cm i covek je lepo rekao oranje je plitko zato sto sam morao da izadjem iz traktora da snimim ali poenta snimka je podesenost pluga a ne dubina, mada je i njemu 756 a ne 755. I na tome ti hvala. Jer dosad tvoj nastup je bio- sve moze nego su svi glupi.
Ako budes mogao snimi i van traktora pa nek je plitko a i iz traktora i kad to budes snimao lepo i objasni pojedinosti- o kolenastoj itd. Mada si skoro sve i rekao ali slika govori vise od 1000 reci.

Ipak ima malo jos nejasnoca. Gde pominjes liniju sile vuce i liniju otpora, jasno je da se bar u ovoj kombinaciji ne mogu poklopiti ali kazes da treba da se poklope PRAVCI sila, e sad, kada je kolenasta okomito - na sredini plug je u pravcu tih sila sa silom vuce ali kada zbog podesavanja zahvata prvog pluga pomerimo rucicu kolenaste unazad prema zadnjoj glavi on u nekoj meri menja taj pravac jer zadnji plaz ide ka zidu brazde a vrh raonika ka zadnoj desnoj gumi i time se izgubi to poklapanje pravca sila, traktru je pravac sile vuce ostala nepromenjena ali smo plugu pomerili taj pravac malo u desno i opet traktor malo vuce u desno jer je pravac otpra pluga otisao malo u desno.

Nisam jos probao ovo sto navodis sa podesavanjem u njivi da rucicu kolenaste pomerim UNAZAD DO KRAJA i kazed plug ce otici u orano. Probao sam sve to samo je kolnasta stajala okomito na sredini i u tom slucaju sa otpusenim sspanerima plug je otisao skroz u levo do zadnje leve gume sto je i logicno jer tezi da izravnja ove linije vuce i otpora. plug je stajao idealno pravo topling takodje samo je prva brazda pogadjas bila prevelika. Vidim da ljudi to pokusavaju peglati tako sto podizu desnu polugu na vintu podizuci prvu brazdu da bi manje zemlje bacila prva brazda da bi oranje na oko bilo lepo ali plug stoji ukrivo i nije ispostovana horizontalna ravan grede sa zemljistem, a o dubini prve da ne pricamo

Nije bit u tome kako stoji topling. Važno je da plug ore jednaku širinu obje brazde kod otpuštenih španera. U tom slučaju će oranje biti obavljeno s minimalnim utroškom goriva i brazde če biti ravnije. Lijepo je pročitati sva ova teoretska razmišljanja i dokazivanja, ali u praksi je najvažnije to što sam prethodno napisao.

Dogodilo mi se da kod je nepravilno podešenog pluga (prethodno sužen traktor za 6 cm) prednja brazda bila uža od zadnje, a zbog vremenske stiske, nije mi se dalo pomicati širinu zahvata u slijedeću rupu na maloj njivi (stari Regent okretač pa ide malo teže). Kako bih izbjegao neravnu površinu oranja, jednostavno sam pustio prvu brazdu malo dublje i dobio lijepi izgled izoranog. Koga to smeta, neka traži idealno. Meni je bilo bitno da je solidno izorano, a plug sam pomaknuo na odgovarajuču širinu kada sam imao vremena. Ovo sam napisao samo kao primjer da se u praksi neke stvari mogu zadovoljavajuće riješiti funkcionalno, a jednostavnije nego kad se slijepo držimo teorije.
I ljubav teoretski lepo zvuci malcice je drukcije u praksi

Nazad
Vrh