Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
ARGUMENT prile...za 539 i 755Topling nema sanse da stoji pravo uvek, on moze da ide u stranu a poluge da su podjednako odmaknute od guma i da ima dobar zahvat to moze.
Ma mogu da ga pomerim jos ka oranom tu mislis ka desnoj gumi. Ali u tom slucaju je desna poluga jos bliza desnoj gumi nego leva poluga levoj gumi. Ljudi kada zategnem oba spanera da je plug u centru traktora i da su poluge jednako udaljene od obe gume ( naravno gledano od pozadi) prva brazda je 35cm. Znaci trebalo bi po kolenastoj pomeriti plug u desnu stranu da se smanji taj zahvat ali NE MOZE jer koleno udari u ram pluga kolenasta ne moze vise da ide u levo da bi plug otisao u desno da se smanji zahvat prve glave.Stavljanjem sire gume liniju vucne sile pomeras za malo ka oranom i obrnuto sa uzom. Nego mozes li ti njega jos da pomeris na kolenastoj ka oranom.
Sve ok samo nije tu nista ustranu koliko je pomern sa jedne strane toliko je i sa druge strane sve je u centru samo manji ili veci razmak izmedju gumaStavljanjem sire gume liniju vucne sile pomeras za malo ka oranom i obrnuto sa uzom. Nego mozes li ti njega jos da pomeris na kolenastoj ka oranom.
Nije zategnut levi, to sam napisao kada sam stelovao van njive u sustini je isto fiksiras kolenastu spanerima a pomeras plug po njoj ili zabijes plugove u zemlju a pomeras kolenastu.@ Hunter 99
Da li ti je levi spaner zategnut, njega nema potrebe da stezes kada stelujes plug?Nije izvodjivo da ti neko napise koliko cm i koliko zuba to je zasebno kod svakog.Al je moguce da je toliko ramak izmedju unturasnje strane gume kod 539 104cm?Kod mene na 558 je 100 ili 101 sa 16.9 gumama.
Da li mozes da suzis na felnama zadnje tockove?Pogledaj kako je pop step izvuko kolnastu osovinu, meni se sve cini da je ti teras kontra posto kazes da udara u koleno.
E to je vec razumnija prica. Ne natezem spaner nego sam citirao Markov post sa pocetka teme i rekao sta je problem u njegovom savetu bar sa ovom kobinacijom 539-755 kada se zategne spaner.Nemoj ga navlaciti spanerom jer on navlaci traktor na zid brazde i davi ga. Probaj rucicom u nazad, nemoraju poluge bas potpuno isto odaljene od guma. Ili probaj u brazdi da vozis malo blize uzoranom, da neides uz zid brazde.
Da, mada ni sa jedanaesticama ne moze biti manji razmak, moze na felnama jos za jedan stepen da se suzi na najuze ali ne mogu od blatobrana i tad bi mozda moglo idealno da budeOk skapirao sam.
12-tice pa ce udariti u krila ako suzis na felnama?
Pa u stelovanju pluga i jeste poenta da osa pluga ,pravac brazde i vucna sila traktora budu paralelni.Kad zabrazdis plug vrh raonika i daska krenu ka neoranom i zahvate vise zemlje ali tu je i plaz koji iznivelise tu silu i ispravlja plug u pravcu vuce traktora ,jos nisam video tako rastelovan plug da ide popreko za traktorom.Jeste razmak na ramu fiksan i taj zahvat druge glave je isti samo kad je osa pluga paralelna sa pravcem brazde ali kad ukosiš plug geometrija pluga se menja pa tako i zahvat i druge brazde,uzmi nacrtaj dve paralelne linije na papiru pa probaj da ga malo ukosiš levo pa desno i gledaj šta se dešava,ako razumeš shvatićeš da kad zadnji kraj zabaciš u desno zadnja glava se faktički krije iza prednje
Nisam ja ni napisao da plug ide popreko nemoj da izvrces moje reci ja sam napisao sta se dobija pomeranjem rucice na pluguPa u stelovanju pluga i jeste poenta da osa pluga ,pravac brazde i vucna sila traktora budu paralelni.Kad zabrazdis plug vrh raonika i daska krenu ka neoranom i zahvate vise zemlje ali tu je i plaz koji iznivelise tu silu i ispravlja plug u pravcu vuce traktora ,jos nisam video tako rastelovan plug da ide popreko za traktorom.
Cim topling ne stoji pravo onda nisu ispunjeni svi uslovi za dobro stelovanje i zabacuje traktor u oranoNemora topling stajati pravo, nevuce on plug vec poluge, to mnoge buni. Za izvlacenje kolenaste ti nemogu reci jer zavisi cak i od guma, moje su Trajal i dosta su uze od naprimer prethodnih Rekord pa je ceo traktor za malo pomereniji u stranu.
I ljubav teoretski lepo zvuci malcice je drukcije u praksiNije bit u tome kako stoji topling. Važno je da plug ore jednaku širinu obje brazde kod otpuštenih španera. U tom slučaju će oranje biti obavljeno s minimalnim utroškom goriva i brazde če biti ravnije. Lijepo je pročitati sva ova teoretska razmišljanja i dokazivanja, ali u praksi je najvažnije to što sam prethodno napisao.
Dogodilo mi se da kod je nepravilno podešenog pluga (prethodno sužen traktor za 6 cm) prednja brazda bila uža od zadnje, a zbog vremenske stiske, nije mi se dalo pomicati širinu zahvata u slijedeću rupu na maloj njivi (stari Regent okretač pa ide malo teže). Kako bih izbjegao neravnu površinu oranja, jednostavno sam pustio prvu brazdu malo dublje i dobio lijepi izgled izoranog. Koga to smeta, neka traži idealno. Meni je bilo bitno da je solidno izorano, a plug sam pomaknuo na odgovarajuču širinu kada sam imao vremena. Ovo sam napisao samo kao primjer da se u praksi neke stvari mogu zadovoljavajuće riješiti funkcionalno, a jednostavnije nego kad se slijepo držimo teorije.