Stelovanje pluga

Niko ne moze da me ubedi da sirina prednjih tockova I'ma bilo kakve veze sa oranjem I stelovanjem pluga jedino ako je utrasnja sirina prednjih tockova manja od sirine zadnjih pa zadnji tocak ne moze da pridje do zida brazde a kad je sirina ista ili veca nema nikakvog uticaja na bilo sta vezano za oranje i stelovanje pluga

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока

HUNTER, to je samo za probu sa ručicom potegnutom skroz nazad, u naj ekstremniji položaj, samo radi pokusa da se vidi šta plug radi u ekstremnim položajima ručice. U biti, nije bitan ni položaj ručice, nego položaj koljena na koljenastoj osovini. NOv plug s vogel&noot glavama tvornički ima ručku zasječenu prema nazad i kad je na takvom plugu ručka u okomitom položaju koljeno stoji kao da na običnom IMT plugu ručku postaviš za 3-4 zuba prema traktoru, dakle u žešći ZABRAZD... Kod mene stoji ručka tako da je koljeno u okomitom položaju i još jedan zub prema nazad i sve mirno i fino funkcionira.

BARBULA, druže, mani se teških droga i jeftine rakije, jako loše utječe na tebe, pričaš nebuloze da se sramotiš a ni ne znaš koliko... Nemam ja tebe šta ubjeđivati ali vidi se koliko ne razumiješ temu o kojoj se priča a ubjeđen si da znaš.

Kažu da se treba čuvati ljudi koji ne znaju a MISLE da znaju, da su takvi naj opasniji... Imam rođaka koji mi tvrdi da se top link poluga na leopard plug kači ISKLJUČIVO na drugu rupu odozgora, da je to zlatno pravilo i da nikako drugačije ne može taj plug orati... Ja ga skopčam namjerno skroz u naj gornju tek toliko da ga naživciram... Vidim da si i ti takav, specijalan, slučaj.

Ja sve što pišem mogu i dokazati i u teoriji i u praksi a ti i da znaš kako, ne možeš... Živ bio!

@ Barbula

Sirina prednjeg trapa ima uticaja ima u onom stranom klipu podesavanja pluga.Otac je na 533 sirio, na 558 za 2 rupe sredine tockova se gadjaju.

@ Bobo

Imas li problema na vogelu da se zemlja kada je vlaznije lepi za daske?

HUNTER, to je samo za probu sa ručicom potegnutom skroz nazad, u naj ekstremniji položaj, samo radi pokusa da se vidi šta plug radi u ekstremnim položajima ručice. U biti, nije bitan ni položaj ručice, nego položaj koljena na koljenastoj osovini. NOv plug s vogel&noot glavama tvornički ima ručku zasječenu prema nazad i kad je na takvom plugu ručka u okomitom položaju koljeno stoji kao da na običnom IMT plugu ručku postaviš za 3-4 zuba prema traktoru, dakle u žešći ZABRAZD... Kod mene stoji ručka tako da je koljeno u okomitom položaju i još jedan zub prema nazad i sve mirno i fino funkcionira.
Ok, sve jasno i oko rucice i oko polozaja kolena. najavise sneg ali probacu i tako.

IWANHO,
Ma druze sve je ok, kazes tebi je najvaznije da se uzore solidno kome se nesvidja ko ga ...be.
Malo je glupo o sebi pricati ali isto mi se desava da vidim da se nesto moze jos mrdnuti ali na ovaj ili onaj nacin podesim da su obe brazde iste i teraj da se zavrsi posao a veruj da sam mnogim starijim oracima sa vecim traktorima davao domace zadatke oko oranja sa 539 i 755, i jos kada okrenem uzbrdo cirkus. Mnogo toga uz Bobove komentare. Znaci 90% a mozda i vise ljudi ore tako - bitno je da se uradi mraz ce to ispeglati a bogami i freza naprolece i bude to dobro.
Poenta price je da najcesca kombinacija bar u Srbiji 539-755 moze ili ne moze dovesti podesavanjem u idealno oranje. Moze dobro, vrlodobro, lepo itd ali idealno NE MOZE. E oko toga se povela sva prica a sada je mnogima s kojima sam imao i privatnu prepisku a i sa kojima nisam sve sigurno mnogo jasnije.
Evo i Bobo u svom postu kaze: "ali dublje orati bez uključene špere i nadati se da se neće volan morati držati, nemoguće. lagan, mal traktor, točak koji nije u brazdi je dominantan i jasno da ga zanosi u orano." Smatram da mnogo zna i da je sve ispitao i da covek prica iz iskustva i verujem da njegova rec ima tezinu (pogledati oranje sa 539 i 549 na you tube, i sve ce vam biti jasno). I kolega BARBULA tvrdi ono sto i ja i verovatno je i on obeleo od stelovanja dok nije shvatio, samo sto on ima malo drugaciji nastup ili pristup i vrlo lako staje u gard, mada sam i ja u ponekom momentu pomislio DA LI SAM JA LUD, svi mogu da podese i nesto pricaju a ja ne mogu. Opet kazem IDEALNO. Samim tim je jasno da niko ne moze da da tacne mere kolenaste itd za isti traktor i za isti plug a pazite, sa svakog 539 pase sve na na drugi 539 tako isti i za plug 755, iz razloga sto svi malo drugacije ispeglamo to nepoklapanje radnog zahvata i traktora. Hvala svima na dobronamernim savetima mada ih je bilo kao ida tek pocinjem da orem ali dobro. Samo sam hteo da diskusijom dokazemo da li moze jos bolje=IDEALNO (bez blokade, isti zahvat obe brazde , bez kose vuce, topling u osi sile otpora, 20cm dubina oranja a domacin ide za njim i snima). Priblizno moze idealno ne moze. THE END
PS
Kolega BARBULA nisi u pravu. Kada je isti unutrasnji razmak izmdju zadnjih i prednjih tockova, prednji tocak u brazdi je odmaknut (bar meni) nekoliko cm od zida brazde, ne namotavam volanom tockove na zid brazde jer je to vec rvanje, a zadnji tocak lize zid brazde sigurno je da traktor ne ide idealno pravo a ako ne ide idealno pravo linija vucne sile isto tako nije gde treba da bude. Jbg nacrtaj liniju pa pored linije crticu odmaknutu 5-6-7mm pa odmakni malo unazad pa nacrtaj crticu (crtice su zamisljene gume) koja se lepi uz ovu liniju i uzmi pa crtice povezi linijom i vidi gde gadja naspram one prve linije. E ta prva je linija brazde a ta druga koju si dobio je traktor desna strana odnosno u kom pravcu idu gume. To je vrlo malo ali ako pricamo o idealnom stelovanju onda ima uticaja. Covek sa 558 i 756 je resio kosu vucu kada je 558 prosirio za po jednu rupu prednji trap. Pazi a ta kombinacija i po matemetici treba idealno da ore 3x30=90 cm+ 10do 15cm=100-105cm. 104cm je razmak na 558.

Poslednja izmena:
U pravu si,teraj kako najbolje možeš i uživaj,dok sam orao sa 539 i 755 su bile muke da se to uradi da bude koliko toliko dobro jer se poznavala svaka nepravilnost u štelovanju pogotovo kad na jednoj njivi budu različiti uslovi a sa njim ne možeš postići dovoljnu brzinu da to sve ispegla a od kako sam počeo sa tim plugom da orem u kombinaciji sa T40 duplakom može da stoji plug kako hoćeš samo gas i ispadne kao leja niti negde zabacuje traktor niti treba blokada ni držanje volana ide kao strela

Видим да ниси баш искусан орач без увреде!....Заборавио си једну а нај битнију ствар а то су услови орања,влашно,суво земљиште,са жетвеним остацима или не итд итд.Некад наштелујем кући на бетону одем на њиву и орем без да га подешавам а некад муке јер све зависи од услова за орање и типа земљишта,већина плугова нама доступних су добри плугови па и ови пре 30год.

Видим да ниси баш искусан орач без увреде!....Заборавио си једну а нај битнију ствар а то су услови орања,влашно,суво земљиште,са жетвеним остацима или не итд итд.Некад наштелујем кући на бетону одем на њиву и орем без да га подешавам а некад муке јер све зависи од услова за орање и типа земљишта,већина плугова нама доступних су добри плугови па и ови пре 30год.
Da se cita kako treba sve bilo jasno.
Na pocetku teme Marko je objasnio u kakvu zemlju i uslove treba ici kad se podesava plug. Lepo pise otidjite u neku ne previse tesku njivu (zemlju) smonicu nikako a opet nikako u pesak.
Ako je prica o IDEALNOM oranju pa valjda se podrazumevaju IDEALNI uslovi. Pogotovo za 539 i 755. Nema uvreda ni za koga ali tema nije bila ko je bolji, jaci, ima veci itd. Ovo sto si napisao nema nikakve veze sa onim ocemu smo diskutovali. Jasno je da u losim uslovima nema cak ni solidnog oranja lako a ne idealnog.
Naravno da si u pravu za ovo boldovano, i ne nisam zaboravio nego sam poentu price koju ocigledno nisi shvatio, diskutovao u drugom pravcu.
Meni je drago da Ti daleko vidis, ali bi mi bilo draze da sa razumevanjem procitas sta i o cemu sam ja a i ostali pisao/li.
Cak sam se nadao da ce neki iskusni ili bar iskusniji objasniti 1/1 sve o 539-755 odnosno dokazati idealno podesavanje ali jbg osim Boba mrka kapa.
Mada znam da Vojvodjanski domacini ne oru sa ovom kobinacijom ocekivao sam ipak malo vise. Druze moj ne znam da li si ikad prosao kroz Novu Varos (posle Zlatibora a pre Prijepolja) ako si isao u CG na more ili slicno. Kad se oru one parcele gde se deca zimi skijaju sa tri nagiba bocna od vrha do dna njive pa na pocetku brazde sedis na desnom blatobranu na pola njive lepo u sedistu a na kraju sedis na levom blatobranu, a zemlja na vrhu prska ko oblanda pa kad sides do pola plugovi iskoce iz zemlje i tek u "dolini" se normalno ore samo malo nakrivo. E dodji bato da ga nastelijes IDEALNO. Horizontalne i vertikalne ravni sa zemljistem. Pa jedan treba samo da odvija i privija desnu polugu da plug prati zemljiste. Imam burazera u Banatu bio sam kod njega a i on kod mene. Nije mu palo na pamet da istera traktor na brdo da zapocne brazdu a i kad ja dodjem do kraja njive pa podignem plugove a traktor kao iz katapulta poleti niz brdo on u nesvest, a dosao Lala da pokaze brdjanima kako se to radi. On na njegovom 560 niti ima niti je kad imao kocnice, a kod mene su samo one izmedju zivota i ..... A kod njega kad smo orali, samo da ne zaspis da ne odes u tudju njivu ha-ha. Tako da...

Poslednja izmena:
U pravu si,teraj kako najbolje možeš i uživaj,dok sam orao sa 539 i 755 su bile muke da se to uradi da bude koliko toliko dobro jer se poznavala svaka nepravilnost u štelovanju pogotovo kad na jednoj njivi budu različiti uslovi a sa njim ne možeš postići dovoljnu brzinu da to sve ispegla a od kako sam počeo sa tim plugom da orem u kombinaciji sa T40 duplakom može da stoji plug kako hoćeš samo gas i ispadne kao leja niti negde zabacuje traktor niti treba blokada ni držanje volana ide kao strela
Jbg, sila boga ne moli...

I jos nesto,
mislim da svi koji u ovoj j...j zemlji naravno i sire rade oko zemlje i na zemlji pucaju iz istog rova i shodno tome mislim da treba ako nista bar savetima i nekom normalnom pricom da pomognemo jedni drugima. Mnogo je lakse "nastelovati" prikolicu na truk u nemackoj ili okreciti nemcu stan ili mu staviti rigips i fasadu ali ja vise volim da budem los gazda nego dobar sluga.
Ono j....j znaci jadnoj, nemoj neko da pomisli jebenoj slucajno:ppozdrav:

Niko ne moze da me ubedi da sirina prednjih tockova I'ma bilo kakve veze sa oranjem I stelovanjem pluga jedino ako je utrasnja sirina prednjih tockova manja od sirine zadnjih pa zadnji tocak ne moze da pridje do zida brazde a kad je sirina ista ili veca nema nikakvog uticaja na bilo sta vezano za oranje i stelovanje pluga

Griješiš...
Na traktoru su mi prednji točkovi rašireni tako da budu u ravni sa zadnjim, spoljnja ivica prednje, spoljna ivica zadnjeg u nivelaciji...
Uglavnom se traktor koristi za transport i zato je tako...
I naravno da gazim orano, i moram da navlačim (BLAGO) ulijevo, ali ne zbog radi toga što ima "kose vuče", već iz sijaset razloga što ih je cenjeni kolega BOBO tako lijepo naveo u par (vezanih) Postova......
Da ne nabrajam nanovo, ili ga citiram...
Idealno bi bilo da prednji točkovi "gađaju" sredinu zadnjih, ali nemam nameru zbog malo oranja da menjam razmak prednjih točkova, svako malo...
Tudom ?

@ Barbula

Sirina prednjeg trapa ima uticaja ima u onom stranom klipu podesavanja pluga.Otac je na 533 sirio, na 558 za 2 rupe sredine tockova se gadjaju.

@ Bobo

Imas li problema na vogelu da se zemlja kada je vlaznije lepi za daske?

Na 533 i na 558 bi trebao ići trap van za po jednu rupu ako zadnje felge nisu dirane ništa, tek na 560 i većima treba naprijed za dve rupe trap "raširen" tj podešen kako treba... Svakako bolje da je naprijed i preširok nego preuzak.

Nikakvih problema nemam s njim ni u suhom ni u vlažnom oranju. Ima glave UN300 na koje sam ja stavljao deflektore jer kad sam ga ja kupovao nije ih bilo uopće u ponudi. S plugom sam jako jako zadovoljan. Naorao se kod mene svega i svačega, jedva se pozna da je orao. Prošle godine je dobio nove raonike i skoro nema zuba na sastavu raonik-daska a kod nas je 10ak godina i tek je prve, originalne lemeše potrošio. Čudo od materijala, počeli se trošiti šarafi koji drže lemeš na plugu a on i dalje ide u zemlju. Lemeši nisu 8 godina skidani s pluga uopće a u toj 8 godini su dobili okretne špiceve i s njima je orao 2 ili 3 godine. Ovo što se sad prodaje kao vogel s vogelom veze nema, nit je taj materijal a cijena ostala ista. Gledao sam ih na sajmu, dosta je fula na sastavima i tako.

Dobrodol taj tvoj primer nema veze sa nasom pricom

Nazad
Vrh