Odgovor na prvo: Nije Marko stavljao nikakve formule, nešto si se zajebunuo. Član Kiki je prije osta godina postavljao formule za izračunavanje centra otpora pluga i na taj način se izračuzna koji mora biti unutarnji razmak točkova na traktoru da bi se centar sile vuče traktora poklopio s centrom otpora pluga. NE MJEŠAJTE POJMOVE "unutarnja mjera točkova" i "raspon točkova" to NIJE ISTO!
Vrlo lako se podesi plug 755.20 da ore iza IMT 539 bez utezanja španera i da podizne poluge budu pod jednakim uglom tj na jednakom rastojanju od zadnjih guma traktora i da obje brazde hvataju jednako. Tvrditi da je nemoguće je neozbiljno.
Odgovor na drugo: Evo, prekjučer sam završio sve moje oranje. moram vidjeti da li igdje u selu ima koja njiva za orati, posudit ću plug 755.20 i zakopčati ga za moj 539 i sve fino poslikati i dokazati da je moguće, naravno, ako vremenski uslovi to dozvole. Ručka na plugu i te kako ima svoju namjenu ali to što ljudi jednostavno ne znaju ili ne žele da znaju pa prednju brazdu "štelaju" dotezanjem desnog španera a zadnju brazdu podešavaju na ručki. TO JE KRIVO, ručka podešava zahvat samo i jedino PRVE glave na plugu a zahvat druge glave diktira sam ram pluga tj način na koji je plug konstruiran. Onima koji ručku na plugu vuku prema traktoru i tvrde da znaju orati jer oru već 40 godina tako treba oduzeti i traktor i polug i zemlju. Isto važi za one koji tvrde da ručka MORA stajati okomito i NIKAKO VIŠE... Imam takvih ljudi i previše u selu ali ne vrijedi njima govoriti pa tako vjerujem da je i ovdje slučaj s pojedincima ali ajde, neka se pate.
Kažem, ako nađem kakvu njivu da je ostala nepoorana, otići ću i sve fino poslikati, neće mi biti teško. Pogotovo što kažete da je nemoguće...
E sad Bobo sedi i polako procitaj ponovo sta sam napisao!!!
Ni jednom nisam rekao da je Marko stavljao nekakve formule.
Ni u jednom momentu nisam MESAO POJMOVE unutrasnjih mera tockova i raspon tockova, Smatram da je svima jasno da sam govorio o postupku kada uzmemo metar u ruke i izmerimo udaljenost leve gume od desne gume sa unutrasnje strane a ti dodaj pojam za to koji hoces.
Kao ni na prvo pitane sto nisi odgovorio tako i na drugo. Pricao si nesto uopsteno i ponovio nesto po ko zna koji put o rucki na plugu a ja ni jednom reciju nisam rekao da ta RUCKA NA PLUGU NEMA SVOJI NAMENU.
I pticama na grani je jasno sta govoris o toj rucki i kako je treba podesiti, I kako ima ONIH koji rucku vuku prema traktoru ili im stoji uspravno i tvrde da znaju orati jer oru 40 godina i sve je to OK, ALI COVECE TO NIKAKVE VEZE NEMA SA MOJIM POSTOM, niti sam govorio da treba ovako ili onako.
Jednostavo sam postavio pitanje za kombinaciju 539-755, i ako procitas lepo videces da nijednom nisam rekao DA JE NEMOGUCE!!! Samo da jos niko nije ovu kombinaciju traktora i pluga snimio a da traktor ide sam a da je plug ustelovan po vertikali i horizontalama. Ti si snimao 549 i mislim 756 da ore sam ali NISI snimio 539 i 755 da traktor ide sam. Lepo bi bilo da covek za svaku tvrdnju ima argument
Posto cenim tvoje misljenje i znanje nadao sam se nekakvom konstruktivnom odgovoru jer znam da bi znacio dosta ljudi na forumu a i po selima gde ljudi drze rucicu "okomito ili prema traktoru".
Ako mozes ili hoces ono sto si boldovao mi odgovori jer po Markovom uputstvu prvi korak podesavanja je problem, da ne ponavljam kad si boldovao mogao si bar sa razumevanjem procitati.
Sto se tice ljudi u tvom selu kojima ne vredi govoriti ne znam, evo ovde imas kome govoriti ali ne kazes nista konkretno vec ponavljas neku pricu ko pokvarena ploca, mada je i to nesto- puno ispricas nista ne kazes. Ako si njima objasnjavao kao i nama onda je jasno sto ne znaju.
Sto rece kolega savopunck ne znam kolikoje tesko reci "u kombinaciji 539-755 kolenastu rucicu ljudi izvucite 5-7-10-15cm, otkacite bocne poluge, rucicu kolenaste vratie u nazad 2-3-5 zuba ili koliko treba, topling ce biti na sredini traktora i imacete oranje bez kose vuce sa JEDNAKIM zahvatom obe brazde". END isprazni ukoci...
Ako ne budes u prilici da to snimis probaj bar usmeno da objasnis ako hoces,