Stelovanje pluga

Pomerao sam jos plug po osovini gurao od leve gume do desne.Jedan zub ka zadnjoj pluznoj glavi.Plug se mnogo lakse vuce mnogo manje je proklizavanje levog tocka.Mora jos malo da se koriguje nije idealno.Po Markovom upustvu iz prvog posta.

Sto se tice rucke na plugu koliko sam ja skapirao kada su vuce nazad smanjuje se zahvat obe glave jer se menja napadni ugao raonika na zemljiste.Zadnji deo pluga(plaz) ide ka neoranom, ka zidu brazde.Ako sam dobro skapirao?
Nije tako,kad se plaz zabacuje ka oranom prva glava ima veći zahvat a druga manji

Ja sam napisao primer kada se vuce ka zadnjoj glavi.Mada nisam naglasio.

Kada se gura napred prva glava hvata vise.Za zadnju nisam siguran jer i ona menja ugao na zemljiste kao i prva, ili hvata manje jer prva glava skida deo zemljista koje je trebla zadnja glava da odreze.Ja sam pocetnik tako da nemojte mi zameriti ako gresim.

Tako je u pravu si ali neko ne kapira kako zadnja brazda moze da menja zahvat

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока

Hvata manje jer prva glava skida deo zemljista koje je trebla zadnja glava da odreze ? Tako ?

Tako je,jer cim se plug zakosi zadnja brazda gubi sirinu jer prednja izlazi ispred nje

Brate meni ne treba a tebi ako ne razumes ni brlja ne bi pomogla, uporedi samo pravougaonik i romboid I sve ce ti biti jasno,imaju iste duzine stranica a uzi su a ako ti ni tad ne bude jasno ja ne mogu da ti pomognem

Jel treba da se ujutro popije i neka brlja da mjenjas zahvat 2 brazde?
Ko razume shvatice a ko ne razume dzaba I da mu crtas
ddea0aaa03509350712c334d07c3caeb.jpg

Još kada bi se plugom crtalo a ne oralo, fali ti sila koja deluje na oba plužna tela u pravcu kretanja traktora. Ta sila će da otera poluge levo i zategne desni španer.

Što je najgore svi ste u pravu, ali nikako da se iz ove rasprave dođe do nekog smislenog uputstva. :cautious:

Brate ja pricam o zahvatu a ne o silama I spanerima,a sto se tice nekog smisla nikako ni teoretski ne mozes postici sa 755 I 539 da ti obe brazde hvataju isto I da topling stoji po sredini traktora

Odgovor na prvo: Nije Marko stavljao nikakve formule, nešto si se zajebunuo. Član Kiki je prije osta godina postavljao formule za izračunavanje centra otpora pluga i na taj način se izračuzna koji mora biti unutarnji razmak točkova na traktoru da bi se centar sile vuče traktora poklopio s centrom otpora pluga. NE MJEŠAJTE POJMOVE "unutarnja mjera točkova" i "raspon točkova" to NIJE ISTO!

Vrlo lako se podesi plug 755.20 da ore iza IMT 539 bez utezanja španera i da podizne poluge budu pod jednakim uglom tj na jednakom rastojanju od zadnjih guma traktora i da obje brazde hvataju jednako. Tvrditi da je nemoguće je neozbiljno.

Odgovor na drugo: Evo, prekjučer sam završio sve moje oranje. moram vidjeti da li igdje u selu ima koja njiva za orati, posudit ću plug 755.20 i zakopčati ga za moj 539 i sve fino poslikati i dokazati da je moguće, naravno, ako vremenski uslovi to dozvole. Ručka na plugu i te kako ima svoju namjenu ali to što ljudi jednostavno ne znaju ili ne žele da znaju pa prednju brazdu "štelaju" dotezanjem desnog španera a zadnju brazdu podešavaju na ručki. TO JE KRIVO, ručka podešava zahvat samo i jedino PRVE glave na plugu a zahvat druge glave diktira sam ram pluga tj način na koji je plug konstruiran. Onima koji ručku na plugu vuku prema traktoru i tvrde da znaju orati jer oru već 40 godina tako treba oduzeti i traktor i polug i zemlju. Isto važi za one koji tvrde da ručka MORA stajati okomito i NIKAKO VIŠE... Imam takvih ljudi i previše u selu ali ne vrijedi njima govoriti pa tako vjerujem da je i ovdje slučaj s pojedincima ali ajde, neka se pate.

Kažem, ako nađem kakvu njivu da je ostala nepoorana, otići ću i sve fino poslikati, neće mi biti teško. Pogotovo što kažete da je nemoguće...
E sad Bobo sedi i polako procitaj ponovo sta sam napisao!!!
Ni jednom nisam rekao da je Marko stavljao nekakve formule.
Ni u jednom momentu nisam MESAO POJMOVE unutrasnjih mera tockova i raspon tockova, Smatram da je svima jasno da sam govorio o postupku kada uzmemo metar u ruke i izmerimo udaljenost leve gume od desne gume sa unutrasnje strane a ti dodaj pojam za to koji hoces.
Kao ni na prvo pitane sto nisi odgovorio tako i na drugo. Pricao si nesto uopsteno i ponovio nesto po ko zna koji put o rucki na plugu a ja ni jednom reciju nisam rekao da ta RUCKA NA PLUGU NEMA SVOJI NAMENU.
I pticama na grani je jasno sta govoris o toj rucki i kako je treba podesiti, I kako ima ONIH koji rucku vuku prema traktoru ili im stoji uspravno i tvrde da znaju orati jer oru 40 godina i sve je to OK, ALI COVECE TO NIKAKVE VEZE NEMA SA MOJIM POSTOM, niti sam govorio da treba ovako ili onako.
Jednostavo sam postavio pitanje za kombinaciju 539-755, i ako procitas lepo videces da nijednom nisam rekao DA JE NEMOGUCE!!! Samo da jos niko nije ovu kombinaciju traktora i pluga snimio a da traktor ide sam a da je plug ustelovan po vertikali i horizontalama. Ti si snimao 549 i mislim 756 da ore sam ali NISI snimio 539 i 755 da traktor ide sam. Lepo bi bilo da covek za svaku tvrdnju ima argument
Posto cenim tvoje misljenje i znanje nadao sam se nekakvom konstruktivnom odgovoru jer znam da bi znacio dosta ljudi na forumu a i po selima gde ljudi drze rucicu "okomito ili prema traktoru".
Ako mozes ili hoces ono sto si boldovao mi odgovori jer po Markovom uputstvu prvi korak podesavanja je problem, da ne ponavljam kad si boldovao mogao si bar sa razumevanjem procitati.
Sto se tice ljudi u tvom selu kojima ne vredi govoriti ne znam, evo ovde imas kome govoriti ali ne kazes nista konkretno vec ponavljas neku pricu ko pokvarena ploca, mada je i to nesto- puno ispricas nista ne kazes. Ako si njima objasnjavao kao i nama onda je jasno sto ne znaju.
Sto rece kolega savopunck ne znam kolikoje tesko reci "u kombinaciji 539-755 kolenastu rucicu ljudi izvucite 5-7-10-15cm, otkacite bocne poluge, rucicu kolenaste vratie u nazad 2-3-5 zuba ili koliko treba, topling ce biti na sredini traktora i imacete oranje bez kose vuce sa JEDNAKIM zahvatom obe brazde". END isprazni ukoci...
Ako ne budes u prilici da to snimis probaj bar usmeno da objasnis ako hoces,

Poslednja izmena:
539 i 755 moze ustelovati i moj Lazar od 7 godina. Ako toliko ukosite plug na rucici da promenite zahvat zadnje brazde to vise nije oranje vec sviranj onoj stvari, da nekazem cemu.

539 i 755 moze ustelovati i moj Lazar od 7 godina. Ako toliko ukosite plug na rucici da promenite zahvat zadnje brazde to vise nije oranje vec sviranj onoj stvari, da nekazem cemu.
Pitaj ga molim te da i nama objasni
Znaci: kolenasta izvucena_________________cm
rucka kolenaste u ______zubu od traktora
boni lanci otpusteni DA NE
topling stoji na sredini traktora DA NE
zahvat prve i duge brazde isti znaci u ovom slucaju po 25cm DA NE
i kose vuce nema, pa ce biti cokolada ihaj samo da popuni ovaj upitnik.

Poslednja izmena:
Ma mani ti bobovo filozofiranje kao da ga je sami bog poslao da nas nauci da oremo,ja tvrdim da je nemoguce da u toj kombinaciji plug ore tacno 50 cm I da nema kose vuce prva brazda mora hvatati vise da bi traktor koliko toliko isao normalno a kad se ore neka laksa zemlja da mozd traktor da vuce prvom da ima dobru brzinu ispegla se to da lepo izgleda

755 je kratak plug I tim zakosavanjem se menja zahvat 2-3cm a ne pola metra nego je bitna sustina o kojoj se govori a koju neki ne razumeju pa pokusavaju da ispadnu duhoviti I pametni ali kod duzih plugova je to veca razlika

Razumem ja to tvoje objasnjavanje, teoretski tako i jeste mada mislim da zadnja nebi toliko vise zahvatala. Problem je sto zakosavanjem celog pluga se menja i da tako kazem ugao dasaka i one vise nerade onako kako bi trebalo. Neorem cesto u toj kombinaciji jer imam vece traktore ali kada bi ste znali koliko je tesko ustelovati 577 sa 2x35 u teskoj zemlji sve bi vam bilo jasnije.

Ma mani ti bobovo filozofiranje kao da ga je sami bog poslao da nas nauci da oremo,ja tvrdim da je nemoguce da u toj kombinaciji plug ore tacno 50 cm I da nema kose vuce prva brazda mora hvatati vise da bi traktor koliko toliko isao normalno a kad se ore neka laksa zemlja da mozd traktor da vuce prvom da ima dobru brzinu ispegla se to da lepo izgleda

E kamo srece da moze da nas nauci, a po njegovom pisanju ponadah se da ga je bas za to i poslao.
Posto se ja vodim onom da nema glupog pitanja pokusao sam da shvatim i uradim nesto sto on tvrdi da moze i da ne moram bar jednu ruku da stavim na volan da ne ode u orano ili da prva brazda ne bude 35cm a da pustim volan- uprkos jasnim merama i sirinama orudja i traktora, linije sile vuce i linije otpora pluga. Kada pogledamo gde se nalaze na kombinaciji 539-755 ako ih poravnjamo zahvat prve brazde ce biti veci od druge 10-15cm. Rucica kolenaste NE MOZE toliko smanjiti prvu brazdu da bude 25cm jer je RAZLIKA 10CM MINIMUM. Mislio sam da je nasao neki naci da pre..ebe matematiku na neku "foru" mada je matemetika nenad..ebiva. U toj kombinaciji on ore lepo ali NE SILAZI sa traktora. Postavicu i ja snimke svog oranja da ne pomisli bas da smo svi toliki debili kao oni u njegovom selu, gde se vidi prednji tocak da nije navijen uz brazdu i volan se drzi lagano sa dva prsta ALI NE MOZE DA SE PUSTI, a zahvat obe POTPUNO JEDNAK a rucica kolenaste nije "okomito ili prema traktoru" vac unazad zaokrenuta.

Na onom starom snimku onaj inzenjer lepo kaze pomeriti toliko ili bar priblizno, e u ovoj kombinaciji moze da se ore za 4+ jer je uvek PRIBLIZNO,
znaci oru ljudi sa ovom kombinacijom neko bolje neko losije ali koliko vidim niko nema 5 (ako uzmemo da je 5 kad izadju iz traktora). I kolege molim Vas za svaku tvrdnju ARGUMENT prile, sto kaze jedan moj komsija.

Poslednja izmena:
Nemora topling stajati pravo, nevuce on plug vec poluge, to mnoge buni. Za izvlacenje kolenaste ti nemogu reci jer zavisi cak i od guma, moje su Trajal i dosta su uze od naprimer prethodnih Rekord pa je ceo traktor za malo pomereniji u stranu.

Nemora topling stajati pravo, nevuce on plug vec poluge, to mnoge buni. Za izvlacenje kolenaste ti nemogu reci jer zavisi cak i od guma, moje su Trajal i dosta su uze od naprimer prethodnih Rekord pa je ceo traktor za malo pomereniji u stranu.
Topling ce UVEK stajati pravo ako su bocni lanci otpusteni. Jedino u slucaju kada se zategne desni lanac da bi zahvat prve bio 25cm onda topling ne stoji pravo odnosno stoji udesno jer je ceo plug pomeren udesno ali tad imamo kosu vucu manju ili vecu.
Ako si stavio iste gume pa i ako su sire ili uze nego prethodne kako traktor moze biti POMERENIJI u stranu
Da se to nije Lazo malo igrao sa traktorom kad je podesavao plug pa ga malo pomerio u jednu stranu

Nazad
Vrh