Stelovanje pluga

Može da ore i sa 2 brazde ako je plug bio podešen sa 4 brazde i radio normalno sa skidanjem jedne glave prva tri treba da rade i dalje dobro. Jedino ako je nešto štelovao pa sad treba sve da se dovede u red. Prva brazda vata isto dal je 3 ili 4 brazde.

Verovatno nije radio dobro ni sa 4 pa je trgovac prodao sve djuture samo da se resi muke :D

Sto se tice "sredine traktora": u radu treba da bude u jednoj liniji sredina pluga, sredina zadnje osovine traktora i tacka preseka nosecih poluga hidraulike. (Z - M - PZ)

1217247628_1.jpg

https://lemken.com/de/technologie/optiquick/

http://www.gluitz.de/images/landsberg/pflugfibel_de.pdf

Upravo sam se vratio sa pecanja pa vidim da ima odgovora. Hvala na odgovorima. Sad mi je jasnija situacija a kad prestane kiša provjeriću u praksi dali sam dobro shvatio. Dobar je osjećaj čoveku pomoći ali kako ono kažu "Nije baba imala vraga pa kupila prase" Jedna obaveza više.:osmeh:

Grunt.
Ako se odnosi na moj slučj odgovor je da. Probali smo i može da vuče i nijedan španer nije zategnut.

Izgleda da on priča ali ga mi ne razumijemo :). Ore on tako otpuštenih španera a čim ga okrene jedna je brazda veća i ode ukoso dok nezategne španer. Možda je problem što smo bili trojica. Jedan vozi i nezna o plugu mnogo. Drugi je uvijek orao sa dvobraznim plugom i traktor IMT 560. On misli da zna sve o oranju i tako nastupa. I priđem i ja koji sam pročitao par stranica na ovom forumu i prihvatam tvrdnje da plug mora biti u nekom centru sa traktorom. E sad za dvobrazne ravnjake sam shvatio kako se dovede u centar i podese ostali parametri ali za prevrtače nisam siguran. On osim onog kliznog dijela koji ima ulogu kao greda na koju su zakačene glave i može da se pomjera lijevo - desno ima još jedno navojno vreteno kojim može da pomjera zadnji dio pluga lijevo- desno. Normalno ide cijela greda ali zadnja glava najviše.
Moramo uzeti metar i izbaciti jednog "stručnjaka" i plug će da ore. :)

Prvo i osnovno je da poluge na traktoru moraju biti u vodoravnom polozaju i one se prilikom oranja s plugom okretacem nista ne podesavaju kao sto se podesava pri podesavanju pluga ravnjaka. Nagib pluga se podesava ovisno o dubini oranja na granicnicima koje svaki plug ima i obicno se ne podesavaju alatom nego ima neka poluga da se to moze brzo odraditi "rucno". Plug okretac UVIJEK treba biti okomit na zemljiste koje ore, bez iznimki.

Okretaci u pravilu imaju dva podesavajuca vretena ili u starijim izvedbama polugu s vise rupa pa ga "bodes" kako pase za traktor koji ga vuce. Jedno navojno vreteno dovodi piramidu pluga u centar vuce traktora i samim time sirinu zahvata prve brazde a drugo vreteno ima ulogu ponistavanja efekta kose vuce. Na jako puno mjesta sam cuo i vidio kako "strucnjaci" tvrde da se tu podesava zahvat pluga pa sarafaju tu polugu u neznanju rastelaju plug toliko da spaneri moraju biti utegnuti do kraja.

Prvo je da se poluge na traktoru dovedu u isti polozaj, plug se zabrazdi i traktor se natera u brazdu. Plug se nivelira granicnicima i gornjom polugom u pravilan Vodoravan/okomit polozaj. Tad se pristupa podesavanju kose vuce i na kraju zahvat prve brazde.

Jednom kad se okretac podesi prema traktoru koji ce ga vuci, samo se finese podesavaju ovisno o potrebi.

Verovatno nije radio dobro ni sa 4 pa je trgovac prodao sve djuture samo da se resi muke :D

Sto se tice "sredine traktora": u radu treba da bude u jednoj liniji sredina pluga, sredina zadnje osovine traktora i tacka preseka nosecih poluga hidraulike. (Z - M - PZ)

1217247628_1.jpg

https://lemken.com/de/technologie/optiquick/

http://www.gluitz.de/images/landsberg/pflugfibel_de.pdf

Koliko ja znam ovo na slici ima samo lemken, takozvani opti quick sistem koji je bio patentiran , ako im u medjuvremenu nije izasao patent pa mogu i drugi da kopiraju. Zato su i bili sa okretacima popularni zbog lakog namjestanja pluga , vanjski spaner za zahvat prve brazde a unutrasnji za kosu vucu i koji navodno nema uticaja na zahvat prve brazde, koliko sam ja imao prilike vidjeti taj paralelogram nemaju svi plugovi vec imaju "slic" za namjestanje prve brazde. I jos postoje ona dva "vijka" za namjestanje zakosenje pluga , prvo zadnje poluge moraju biti namjestene na istu visinu.

Ukratko objasnjenje iz kvernelandovog uputstava sa prethodne strane.

Pritisak u gumama mora biti isti , recimo 1 bar u zadnjima a 2 u prednjima.

Visina zadnjih poluga ista. Takodje i kategorija kopcanja traktora i pluga.

Prvo se namjesta 90% polozaj pluga u brazdi i vodoravan po duzini.

Kad je ovo gore namjesteno, tek se onda namjesta zahvat prve brazde , na plugu postoji mehanizam za to , vecinom pomjeranje po slicu bocno plug ili na lemkenu i nekima paralelogram, navojno vreteno vanjsko , ako se ne moze pravilno namjestiti zahvat prve brazde onda se provjeri ova namjestanja nabrojana prije , ako opet ne moze onda razmak kotaca traktora ne odgovara i treba ga namjestiti.

Poslednja izmena:
Da li ima neko sematski prikaz podesavanja pluga vogel sa 4 brazde ? ,,

Za svaki plug vogel imas uputstvo ili za istu seriju gdje imas tabele kako se sarafa ona prednja ploca sa onim silnim rupama za koji zahvat i za koju sirinu izmedju zadnjih guma traktora, ja nemam te dokumente ali su mi pokazivali i znam da postoje. Pokusaj naci na netu ili mozda ovdje ima neko.

Moj drug je montirao ali na onaj kockasti i jako lepo radi zatrpava ko i neki skuplji stranjski plugovi!

Ja sam ih uzeo pre neki dan,za krivi.ali nece da rade kako treba,ugarim na 15cm.cim pustim dublje oko 20 cm onda vec ide lepo.dali je to uredu ili ja nisam dobro nastelovao? :sta:

sinoc sam zavrsio sa ugarenjem,radio sam bez njih.kad dodje zimsko oranje onda cu probat nastelovati.mislim da ce na vecoj dubini ici lepo :sta:

Danas sam ugario i desava mi se da ceo plug beži u desnu stranu na poteznicama stabilizatori odpusteni,kad idem u levu stranu sve je u redu plug stoji pravo kao i poteznice(u levu stranu)?Čak sam španer na plugu izvadio i u jednu stranu ide lepo kad vratim bolcne koje ga fiksiraju i krenem u kontra stranu beži na poteznicama?Šta mi je činiti???

Poslednja izmena:
Da li je namjesten da bude pod 90 stepeni u odnosu na zemlju i na lijevoj i na desnoj strani?

Nazad
Vrh