Stelovanje pluga

Hoću Petre ali kad odem u selo i uslikam.Živim u SM a gruntje u selu pored.Ugario sam pre ove kiše ali je išlo teško,namučio se kao grešan,a nisam grešan.Skinuo raonike da uskoro odnesem u drugo selo da mi pokuju za jesen.Izgubio sam i jedan šaraf iz raonika,a problem je što su oni skroz okrugli,bez onog kvadrata,imaju samo jednu sisicu da se lakše mogu zavrnuti,da se ne okreće ceo šaraf,ako me razumete.Bio u dve prodavnice,kažu danemaju takve i rekli da uzmem ovaj klasičan pa da brusilicomskinem ovaj kvadrat i onda će ući skroz u rupu.
Nemoj da brusis nista..uzni kakav cetvtast metal pa rupe na raoniku udarcem cekica oblikuj da sraf legne kao na IMT..dali me razumes..

- - - - - - - - - -

ja imam spiceve a mozes i za nekim starim siljkom od drljace

- - - - - - - - - -

s3kpxy.jpg

23rn3as.jpg

Kako vam se cini? :)
Bravo Petre.

Au,tebe bi trebalo u školu za podučavanje budućih orača ali da sediš za katedrom.Svaka čast.Vidi se da je i zemlja lagana za oranje.

Hoću Petre ali kad odem u selo i uslikam.Živim u SM a gruntje u selu pored.Ugario sam pre ove kiše ali je išlo teško,namučio se kao grešan,a nisam grešan.Skinuo raonike da uskoro odnesem u drugo selo da mi pokuju za jesen.Izgubio sam i jedan šaraf iz raonika,a problem je što su oni skroz okrugli,bez onog kvadrata,imaju samo jednu sisicu da se lakše mogu zavrnuti,da se ne okreće ceo šaraf,ako me razumete.Bio u dve prodavnice,kažu danemaju takve i rekli da uzmem ovaj klasičan pa da brusilicomskinem ovaj kvadrat i onda će ući skroz u rupu.

Sarafi s jednom "sisicom" koja sprecava okretanje se koriste na bocnim kosilicama IMT. Kad sam bio djete otac je stalno kupovao takve sarafe za kosilicu a i raonike smo s njima montirali na plug valjda su bili jeftiniji nego oni "cetvrtasti"...

Evo, nasao sam:

Vijak pete bocne kosilice

8%20(1).jpg

Pre dvadesetak godina je kupljen taj dvobrazni plug,nov i došao je sa takvim šarafima iz fabrike.I raonici imaju okruglu rupu sa malim proširenjem za "sisicu" od šarafa da može lepo da se namesti.Ključ 19 isto koristim,samo što su vremenom te "sisice" otpale pa mi komšija malo zapikuje,ipak se lakše odvrće sa nijma.Mislim da bi teško bilo sad udarati sa klasičnim šarafima da se napravi nova rupa četvrtasta,pitaću kovača kad odnesem na pokivanje.To su manji raonici i na svaki idu dva šarafa a jedan je dosta kratak jer pozadi udara u drugi deo pluga pa nemože da bude duži kao ovaj drugi šaraf koji je malo duži.Plug je inače na smicanje pa smo ga moj pokojni otac i ja par puta koristili kad oremo baštu i kad idemo blizu plota ali smo se napatili da ga smaknemo na nove rupe,nismo bili vični tome ali je radio posao.

Aco takve rupe na raonicima i šarafe imaju moji leskovački plugovi. Tako da ne bi bilo loše da ih potražiš tako ima ih u prodaji ja sam ih nalazio

Sarafi s jednom "sisicom" koja sprecava okretanje se koriste na bocnim kosilicama IMT. Kad sam bio djete otac je stalno kupovao takve sarafe za kosilicu a i raonike smo s njima montirali na plug valjda su bili jeftiniji nego oni "cetvrtasti"...

Evo, nasao sam:

Vijak pete bocne kosilice

8%20(1).jpg

Neki dan sam ja sve prezvao za te šarafe baš s te slike i nema inače cijena 24 kn meni za kosu trebalo kad dobiju vele da će poslat

Komšija mi ima problema sa plugom a ja nisam orač već nešto znam zahvaljujući ovoj temi ali nedovoljno.
Plug je bio četverobrazni obrtač sa pretplužnjacima pa je on skinuo jednu glavu da lakše vuče. Ne znam koliko je coli a vuče ga FIAT od 150 KS. Ne može podesiti da lijepo slaže brazdu. Podesi ga da ide na jednu stranu dobro i kad ga okrene jedna brazda je veća.

Komšija mi ima problema sa plugom a ja nisam orač već nešto znam zahvaljujući ovoj temi ali nedovoljno.
Plug je bio četverobrazni obrtač sa pretplužnjacima pa je on skinuo jednu glavu da lakše vuče. Ne znam koliko je coli a vuče ga FIAT od 150 KS. Ne može podesiti da lijepo slaže brazdu. Podesi ga da ide na jednu stranu dobro i kad ga okrene jedna brazda je veća.

Moras malo vise detalja da napises :)

Za pocetak - da li je u brazdi ugao obe strane u odnosu na tlo 90stepeni?

Ako vam Engleski nije problem u pdf-u ima dosta informacija

http://ien.kvernelandgroup.com/content/download/96770/868716/version/2/file/PloghingGuide.pdf

ili ...

Poslednja izmena:
Može da vuče ali on tvrdi da u kukuruzištu proklizuje a da je sa tri brazde lakše za traktor. Neznam koja je tu računica. Ja bi vukao četiri brazde sa manjom brzinom ali sto ljudi sto ćudi, a ja se nebavim oranjem. Naišao sam kraj njega dok se mučio (uzorao pola Ha i nikako da bude zadovoljan podešavanjem pa malo stao da pomognem.

Beli 76
Više detalja? :) Lako je pitati kad znaš šta treba pitati.
Ugao pluga je jednak. Mislim da nije 90 stepeni već je malo nagnut na uzorani dio. Greda pluga je ravna sa zemljom, znači nije prednja ili zadnja glava viša ili niža. Onaj klizni dio na glavi koja okreće plug je povučen na jednu stranu više nego što bi pretpostavio da treba ali mislim da je to zato jer je skinuta jedna glava. Srednja glava je na sredini traktora. Tako mu je rekao prodavač pluga a mislim da je i traktor kupio kod njega. Tu mi nešto nije jasno. Ako je imao četiri glave centar mu nije bio da druga glava bude na sredini traktora već između druge i treće. Ako je skinuo jednu i pomjerio ga da druga glava bude u centru traktora onda mu je prednja brazda preširoka. Igra li tu ulogu i širina traktora? Može li se podesiti da takav traktor vuče tri brazde?

Engleski neznam ali sin mi govori i piše Engleski i Njemački. Za sad pokušavam da sam shvatim u čemu je problem ali hvala na linkovima. Mogu potrebati.

Ako zamislimo da taj traktor moze da vuce 5 brazdi, gde bi onda bio pocetak prve? Na spoljnjoj ivici gume? :)

Razmak izmedju prve i druge glave treba da bude isti kao izmedju prve glave i unutrasnjeg zida gume koja ide u brazdu. Isto tako kada ga obrne. Proverite granicnike obrtanja. Da bi sve bilo jednako mora biti 90 stepeni i horizontalna greda.

Mislim da je problem pomeren plug, pa je prva brazda ili preuska ili presiroka (zavisi kako je plug obrnut) ostavlja neuzorano ispod.

Nazad
Vrh