Stelovanje pluga

Moze se bez problema orati i plice ali dublje nije preporucljivo. Ovaj problem sa IMT 757.20 koji na plitkom oranju strna ne zaorava dobro moze biti samo do nedostatka deflektora ili do nepodesenosti istih ako postoje na plugu. Mnogi ljudi ih uzimaju zdravo za gotovo i samo nasarafe i nikad nista ne podesavaju. Deflektor se, kao i pretpluznjak, podesava.

Stavi dobre deflektore na plug i nema da ista viri za njim.

A ja ih vec nemam uopste,do jeseni moram ih nabavit.
Da mozda neko zna kakvi najbolje odgovaraju za ovaj plug i gde iste najpovoljnije kupit?

Kad ugarenja zemlja često ni ne dođe do deflektora, zavisi od pluga do pluga.

577 ima problem kao i 560-565-567 sa sirinom tockova koju nemozes suziti a dvobrazni plug onda pravi problem. Sa 2/18 coli i nekako a cim uzi zahvat tesko se da u tvrdoj zemlji ustelati. trobrazni bi trebao biti prava mera za njega i vecina problema se resi.

na 560 unutarnja mjera je 120cm, dok oltov plug ima 2 kopčanja za toplink, pa se može uštimati, a imtov plug ima jedno kopčanje, mislim na 756 i drugačije se podešava, puno teže od oltovog, jer ispada da je taj 756 više za 549 nego za 560

Ima snimak na kojem Petar Grbic objasnjava stelovanje pluga i kaze da su na IMT uzani tockovi za oranje i nikako siroki, on je radni vek proveo u IMT pa verovatno da tako i treba, nesto razmisljam trebao bi traktor biti i jaci sa uzom gumom, bar se tako mislim.

Ima snimak na kojem Petar Grbic objasnjava stelovanje pluga i kaze da su na IMT uzani tockovi za oranje i nikako siroki, on je radni vek proveo u IMT pa verovatno da tako i treba, nesto razmisljam trebao bi traktor biti i jaci sa uzom gumom, bar se tako mislim.

Ovdje nije rijec o sirini same gume nego o unutarnjoj sirini izmedju zadnjih guma. Previse je ovdje o tome pisano da se ne ponavljamo bez veze.

Grbicevi "savjeti" za podesavanje pluga po meni imaju malo vajde... I on prica gluposti da traktor sa sirokom gumom ne moze orati. Traktor sa zadnjom gumom 14.9 po njemu mora vuci plug s pluznim tjelima zahvata 15" i vise. Boze sacuvaj. Dakle 560 sa zadnjim gumama 16.9 treba orati s plugom koji po glavi ima zahvat 17" i vise. Da 560 s tim gumama vuce 2x18" nekakvom normalnom radnom brzinom i na dubini primjerenoj takvom plugu je NAUCNA FANTASTIKA. Jos veca provala je kupovanje uskih guma za oranje...

Svaka mu cast na radu u IMT-u ali nije to TO. Imam ga na FB za prijatelja, razmjenili smo par prepiski i covjeka je pregazilo vrijeme...

Ja sam se pogresno izrazio sa sirinom tockova nego sirinom izmedju tockova . Kad su mekse zemlje nesmalo mozes kako hoces ali u sabijenim smolnicama svaka mana dodje do izrazaja.

Ovdje nije rijec o sirini same gume nego o unutarnjoj sirini izmedju zadnjih guma. Previse je ovdje o tome pisano da se ne ponavljamo bez veze.

Grbicevi "savjeti" za podesavanje pluga po meni imaju malo vajde... I on prica gluposti da traktor sa sirokom gumom ne moze orati. Traktor sa zadnjom gumom 14.9 po njemu mora vuci plug s pluznim tjelima zahvata 15" i vise. Boze sacuvaj. Dakle 560 sa zadnjim gumama 16.9 treba orati s plugom koji po glavi ima zahvat 17" i vise. Da 560 s tim gumama vuce 2x18" nekakvom normalnom radnom brzinom i na dubini primjerenoj takvom plugu je NAUCNA FANTASTIKA. Jos veca provala je kupovanje uskih guma za oranje...

Svaka mu cast na radu u IMT-u ali nije to TO. Imam ga na FB za prijatelja, razmjenili smo par prepiski i covjeka je pregazilo vrijeme...
Kakav Grbic,,kakvi bakraci....ti si genije...svaka ti cast sto si pametan i sto znas znanje...

Nedam na Bobo ni komarac da sleti,obećao je kad dođe u Srbiju da će navratiti da mi našteluje moj plug.

Bobe svugdje ima, guru za mašine :)
Samo dok meni pristigne traktor što sam dogovorio eto mene nazad sa mjerama i pitanjima za štelanje! ;)
Dogovorio sam si 542 sa gro priključaka, al nisam zapamtio oznake..znam samo da je taj neljubljeni dvobrazni plug, al štaš..ima šta ima! Imali smo do pred koju godinu 542 (deluks molim lijepo) sa dvobraznim, muka isusova dok sam nabadajuć po štelanju fino ravno uzorao njivu. Al vuklo me..borba stalno..ne mogu u detalje jer ih se ne sjećam, a radimo male površine, gospodarstvo na sitno.

edit: da, uistinu sam pročitao cijelu temu prije nego sam se ulogirao da odgovorim. No, kako mi je iskustvo oskudno, a očito se i dvobrazni ne uklapaju baš u ove formule oko širine kotača..

Kakav Grbic,,kakvi bakraci....ti si genije...svaka ti cast sto si pametan i sto znas znanje...

Pogledaj ovaj klip na youtubu od Nedeljka Malinovica (nekad je bio asistent na NS polj fakultetu i vodio dio u emisiji znanje imanje , kad vecina nije bila ni rodjena od ovih sto pisu po forumu) i pogledaj sta kaze covjek koji zna teoriju kako radi plug a i kako se namjesta.

https://www.youtube.com/watch?v=4tA5lpnyhDg

Otpor svakog pluznog tjela je malo iznad raonika i na 1/3 od boka brazde, za trobrazni plug je otpor pluga u tocki otpora srednje brazde(1/3 od boka 2 brazde) , a gledao sam Grbicev klip i covjek ne zna ni gdje je otpor linije pluga, njemu je na sredini :osmeh: https://www.youtube.com/watch?v=fzULix-F5f4

Pogledaj ovaj klip na youtubu od Nedeljka Malinovica (nekad je bio asistent na NS polj fakultetu i vodio dio u emisiji znanje imanje , kad vecina nije bila ni rodjena od ovih sto pisu po forumu) i pogledaj sta kaze covjek koji zna teoriju kako radi plug a i kako se namjesta.

Otpor svakog pluznog tjela je malo iznad raonika i na 1/3 od boka brazde, za trobrazni plug je otpor pluga u tocki otpora srednje brazde(1/3 od boka 2 brazde) , a gledao sam Grbicev klip i covjek ne zna ni gdje je otpor linije pluga, njemu je na sredini :osmeh: https://www.youtube.com/watch?v=fzULix-F5f4

Je je, taj prvi link sam nekada već prije gledao pa mi je ponešto rasvjetlio u kombinaciji sa uputama od traktora itd :)
No, ipak priča o 3-braznom..ionako će se na kraju svesti na isprobavanje čini mi se :)

Pokazivao je na 3 braznom, ali sve to vazi i za 1 i 2 i vise brazne plugove, objasnio je kako se racuna unutrasnji razmak kotaca i kako se traktor ponasa kod nepoklapanja linija otpora vuce traktora i pluga , da li je sa lijeve ili desne strane i kako to namjestiti.

Gledao sam ovaj klip gospodina Malinovica prosle jeseni, i pokusao da primenim ovo sto prica u praksi na njivi koja mi je najlepsa i najlaksa za oranje - pravilnog oblika, ravna, bez ikakvih nagiba, sa relativno lakom zemljom. Evo rezultata(slikano u rano prolece), orano je dvobraznim plugom koji u top stanju moze da se nadje za 80-100 evra:
33w6qts.jpg

Gledao sam ovaj klip gospodina Malinovica prosle jeseni, i pokusao da primenim ovo sto prica u praksi na njivi koja mi je najlepsa i najlaksa za oranje - pravilnog oblika, ravna, bez ikakvih nagiba, sa relativno lakom zemljom. Evo rezultata(slikano u rano prolece), orano je dvobraznim plugom koji u top stanju moze da se nadje za 80-100 evra:

Pa hajde :)
Živo me zanima koji je točno plug u pitanju što će mi doći sa traktorom..

Ovaj prv snima je postavljao kolega Dukej. Vise puta je objasnjavao kako se steluje plug, kacio snimke i mnogima pomogao. Samo sto ja ne mogu nikad da podesim plug kao sto to uradi jedan radnik. Plug je tako podesen da je tvoje samo da na kraju dignes plug, okenes traktor, spustis ga i samo gas. Milina orati :ppozdrav:.

Ovaj prv snima je postavljao kolega Dukej. Vise puta je objasnjavao kako se steluje plug, kacio snimke i mnogima pomogao. Samo sto ja ne mogu nikad da podesim plug kao sto to uradi jedan radnik. Plug je tako podesen da je tvoje samo da na kraju dignes plug, okenes traktor, spustis ga i samo gas. Milina orati :ppozdrav:.

Dada, velim, pročitao sam čitavu temu. Ne znam sve na pamet, ali pročitao sam.
Ono što mene ovako geometrijsko-matematičko-logički jebe jest sljedeće: recimo da je za trobrazni plug taj nekakav (bilo je ranije u temi računanja) razmak između stražnjih guma 115cm (3*30 (plužno tijelo) + 10do15)..za dvobrazni bi bilo 2*30+20=80cm. Riječima mog prijatelja iz Mitrovice - kAkO čOveče?? :)
Eo, imam upute za traktor pred sobom i fino piše 1300-1900mm razmak kotača (bili prednji il zadnji, na ilustraciji su zadnji).
Da mjerim kompletan zahvat pluga puta 2 plus 10-15 onda bi mi se uklapalo..nešto sam propustio?:)

Prvo se zahvaljujem za literaturu, a onda prelazim na skidanje, čitanje, a kada dođe traktor i na praksu :)
Naravno, fali iskustva, ali osim toga imam osjećaj da sam negdje kao sa matematikom na faksu - falila mi jedna karika. Sve sam znao izračunati, ali nisam znao šta to znači ;)
Hvala!

:ppozdrav:

Hahaha, nije to literatura (voleo bih i ja da je imam iz te oblasti), to sam ja samo preneo na papir ono što je Malinović pričao u videu.

Nazad
Vrh