Startovanje motora u zimskom periodu

30rmuxt.jpg
[/IMG]

---------- Poruka napisana u 21:19 ---------- Prethodna poruka je at 21:17 ----------

spajanje struje je psebno ima jos termostat i mrezni kabal
izgled samog grijaca nisam sliko jer je to vec spakovano u nutar

---------- Poruka napisana u 21:23 ---------- Prethodna poruka je at 21:19 ----------

ay6gwy.jpg
[/IMG]

[video=youtube_share;8yiT6IfB--I]http://youtu.be/8yiT6IfB--I[/video]

Ovaj kao da ima neki mali dvotaktni motor na benzin umesto alnasera, nisam siguran dal nesto tako postoji
Tenkovi Imaju te male motore,greje vodu naftu i blok,i kada se ugreje voda startuje se.Valjda samo u ratnim uslovima je dozvoljeno paljenje bez tog motora na minusu:cool:

Umoran sam da bi čitao temu sada od početka, mada mislim da nije bilo....jeste li čuli za grejače koji se lepe za karter? Rade na 220V, snag od 50-ak do 500w i jače, zavisno od zapremine kartera. Pola sata rada i motor je skoro na radnoj temperaturi.

Može, samo da je iskopam sa harda...inače imao sam ga na 560, vrh stvar, malo se teže nabavlja, ali ako bude zainteresovanih vredi se potruditi za kolege...

Ne znam baš detalje konstrukcije ali ovakvi grejači svakako postoje.
U Švedskoj (uopšte Skandinaviji) se takvi ili slični koriste i za automobile, zašto ne bi (onda) i za traktore.
Velika pomoć zimi, relativno jeftina, a u svakom slučaju isplativa (investicija).

ja sam na svom ursusu 355 do prije mjesec dana prvo jutarnje paljenje radio uz pomoc baklje na zracnom filteru,nedavno sam radio generalku i sad krese ko mina na pola kljuca :)))

borko jagodinac Zanimljivo rešenje. A nekad su se ljudi patili pa stavljali žar u neke posude, pa ispod kartera, pa dim .....sećam se kako se ćale pokojni zezao s tim.

Borko ,moras biti tu dok radi grejac,mnogi su sa slicnim sistemima upalili traktore i supe.nije se igrati sa tim.

Ja bio kupio 5L koncentrovanog antifriza, al ga ipak nisam sipao. Onda ne bih mogao da sipam vrucu vodu, vec bih dugo morao da verglam.
Ovako, sipam vrucu vodu u sistem, sacekam da se blok zagreje i upalim bez problema. Cim upalim, drzim ga na malom gasu dok lepo ne razbije ulje.
E sad, treba znati i to da ukoliko imate ulje SAE 30, ono je preporuceno za temperaturu od +5 pa do +30 stepeni Celzijusa.
Ja sipam iskljucivo SAE 15w40 koje moze od -20 do preko +30 stepeni Celzijusa.

Rostilj, topla voda koja isparava iz kade ispod traktora, zar itd... su dobre metode jer greju ulje i to je sigurnije za traktor, ali je to malo cimanje, ako se uporedi sa vrucom vodom koja se cas sipa.

Sta mislite o ovoj metodi? I dali bi mogla da se desi neka havarija u karteru ako je recimo debeli minus, a vreo vazduh u usisu?
Ovo je fen za skidanje farbe, i moze u trecoj brzini da greje i na 500 stepeni Celzijusa

http://www.youtube.com/watch?v=P5cxDSVK_lg

Ako zetor nemože startovati na -6 to nešto neštima.
Mislim da nemože biti havarija ,pogotovo na radilici u karteru.Nije to sprej.

Ako se posle paljenja na velikom minusu daje veliki gas a traktor se nije ni malo zagrejao, onda moze da prevrne lezaj. Za to znam. Za ovo sto sam pitao, isto mislim da nebi trebalo da bude problema.

Nazad
Vrh