Startovanje motora u zimskom periodu

Jer zna neko više o tom kondenzu? jer to puno štetno za motor ili nije opasno, zetor ima original mesto za grejac a cuo sam (nemoj to da ugradjujes jer se stvara veliki kondenz jer zetor ima mokre košuljice, ja licno mislim da to ne bi trebalo skoditi jer odmah se startuje motor posle 15-30min, pa voda ispari ili izadje na izduv, a u slucaju da motor se ne upali mozda onda bi doslo do sitne korozije, ali opet cilindri su kolko tolko masni ? ? ?

jedino sto je sigurno da cuva akumulator i anlaser (starter)

Sve si već sam sebi odgovorio. Po meni jedino kada bi grejao pa odustao od palenja pa da kapljice ostanu i tako svaki dan po 3 put a, e onda bi kondez bio stetan .

Ma kakav kondenz! Ako bi se uopste i stvorio,isti taj uredjaj koji ga napravi ce ga i osusiti! Tj ako ti grejac greje motor nekih pola sata ima da za tih pola sata i osusi stublinu. A taman i da ne osusi,prvim okretajem motora ce se kondenz izbaciti! Najgora solucija bi bila kada bi motor grejao tim grejacem i kada bi se (mozda) stvorio kondenz i tako ga ostavio. Tj ako traktor ne bi ni zaverglao ni upalio onda bi se desilo da oksidiraju karike u zljebu klipa. Ali je to po meni previse ako. Ja sam za taj grejac i sigurno nije losa stvar! Znam jer sam ga imao na autu,ustvari jos uvek ga imam ali taj auto ne vozim. Probao sam ga par puta i fino razgreje motor ali mu treba vremena jer je 200w jacine. Besmisleno mi je bilo da ga koristim jer je auto benzinac i nije bilo problema da nece da upali cak ni 2003(cini mi se) kada je kod nas bilo -27. Moj glas je ZA grejac pogotovo ako jednog dana kupim dizel auto. Za traktore mislim da mi ne treba...

Тај кондез се ствара кад топао ваздух доспе на хладан метал, а грејањем воде не, иначе то је влага која ионако постоји у ваздуху само се не види. ако ти треба зими је то одлична ствар. Ја поставим под картер елктричну грејалицу, много је боље и сигурније него отворени пламен.

Sto se tice grejaca ja sam za! jedan covek u selu je stavio na imt577 kaze pre startovanja motora 15do20 min ukljuci i bez verglanja upali. ja sam pre par dana porucio za rusa grejac vode 65evra jos ga nisam namontirao. slikacu ga i postaviti slike. a smrzavanje goriva jeste problem drugaru je prekljuce na rusu 1221 smrzla nafta, jedva smo ga raskravili u polju dosli kuci juce je ispustio sve iz sistema ugrejao naftu sipao aditiv i nasuo u rezervar. postom je lovac od jutros je otisao i vidim nije zvao za pomoc :bravo::ppozdrav:

Nesto se raspitivao i kod mene u Jagodini jedna firmica radi sve tipove grejacai rekose mi da rade i grejace za traktore, kamione, automobile sve po narudzbini i kome sta i kako treba. Evo jedne slike grejaca sto sam slikao i link te firme. I jos nesto grejaci su na 220v 500w, sa termoprekidacem i tajmerom
grejaci.jpg
http://www.grejac.com/index.php

Umesto tih improvizacija ja sam kupio originalan Bosch protocni grejac nafte koji se kad je motor u radu sam upali cim je temperatura nafte ispod 4 stepena.Za zimsko paljenje traktora IMT 560 imam dva akumulatora od po 100 ah koje sam spakovao na mesto fabrickog, Pre paljenja ukljucim grejalicu i stavim je sa strane da duva po bloku i karteru.Sa fenom ugrejem filtere , pumpu i usisnu granu.Direktno spojim grejac da odradi vise puta , malko mu dam i start spreja , sa fenom uduvam i toplog vazduha pride i upalim traktor onako cisto da se zezam ili da sa njim izguram sneg iz dvorista.Sipao sam u njega jesenas ulje 20 -50 i bas se na ovom minusu osetilo da mu je teze da anlasuje.Kad je bilo -24 upalio sam makinu i prodefilovao sam kroz selo da sekiram vajne gazde fensere sa njihovim JD, masejima i ostalim sklopocijama koje su bile nepokretne u koje svi redom sipaju loz ulje i stekare na ulju i filterima i akumulatorima, voze celave polovne gume sa bajlazima i raznoraznim krpezima.Ja nisam veliki gazda al u mom je traktoru euro dizel, filteri su bosch, akumulatori su Exide i Bosch, sipam kvalitetno ulje i rezervoar mi je uvek pun, kupio sam nove gume a i traktor je moj otac kupio nov.Verovatno zbog toga i nisam neki gazda.

Ja sam danas palio MTZ52,nisam mogao da verujem da je sa 72AH akumulatorom posle 5-6 sekundi verglanja sastavio.Zadnji put je radio 5 januara,i danas sam hteo malo da ga izverglam,cisto bez veze jer treba ovih dana da vuce vestak a sutra sam mislio da mu stavim njegov od 180 AH akumulator i da ga palim,kad on sa ovim malim upalio ko iz topa.

Sto se tice grijaca za vodu na bloku motora ja sam za belorusa 82 napravio i kostalo me sve 15e
uzeo grijac od bojlera 2kw kuciste ukroijo i povario i radi kao sat na minus 20 posle 15 do 20 min blok bude topal

dex79 ajd malo detaljnije objasni sta si stavio gde,kog oblika grejac,sigurnost od pregrevanja.... Ili slikaj pa okaci sliku!

Grijac je montiran bez pumpe i solidno cirkulise voda
slikacu pa cu postavit slike da pisem napamet teze ce se shvatit
uglavnom jednostavno ga je napravit

ćao ja sam novi član foruma video sam temu pa da se uključim malo i ja naime sa paljenjem nemam problema imam torpeda 4506 mene više zanima kad upalim nemogu nikako da znam njegovu temperaturu on je vazdušnjak i nema sat za temperaturu neznam može li i gde se ugrađuje sat ako takav postoji.

verglanje kod zimskog paljenja sluzi da motor razbije ulje i da ga podigne u sistem, jer motor u zimskim uslovima radi pod otezanim uslovima na pocetak rada mislim. Ima primera gde su ljudi na starijim konstrukcijama stavljali brze anlasere ili prebacivali na 24 V a u motore sipali losa ulja ili monogradna. ti motori su zaribali.

Nazad
Vrh