Startovanje motora u zimskom periodu

Ako budem imao novca (tj. ako nadjem posao) planiram da kupim grijač sa pumpom, vidio sam to na oglasima u Njemačkoj. Uredjaj se montira negdje gdje je gumeno crijevo, samo se izreže dio crijeva, montira se uredjaj, stegne i to je to. Unutra ima svoju el. pumpu i grijač, napaja se preko 220V a kabl se može iskopčati iz tog uredjaja tako da ne smeta. Pomoću pumpe ostvaruje cirkulaciju i grije motor do 60 stepeni, što mi se posebno svidja jer može da zagrije baš cijeli motor, svaki njegov dio. Košta nekih 100 evra sa jednom godinom garancije a ne ometa rad sistema za hladjenje kada motor radi.

---------- Poruka napisana u 19:16 ---------- Prethodna poruka je at 19:07 ----------

Evo to su neki od modela koji mi se svidjaju:

http://www.ebay.de/itm/Standheizung-220V-Motorvorwarmer-Motor-Heizung-NEU-/230564330809?pt=DE_Autoteile&hash=item35aeb47d39#ht_1441wt_1396

[URL="http://www.ebay.de/itm/220V-Motor-Vorwarmer-PKW-LKW-Traktor-2KW-NEU-/230697486286?pt=DE_Autoteile&hash=item35b6a447ce#ht_1591wt_1396"]http://www.ebay.de/itm/220V-Motor-Vorwarmer-PKW-LKW-Traktor-2KW-NEU-/230697486286?pt=DE_Autoteile&hash=item35b6a447ce#ht_1591wt_1396

M
a[/URL]da mi se ovo najviše svidja

http://www.ebay.de/itm/Traktor-ZT-W50-Famos-Heizung-Motorvorwarmer-1000-W-/120539077373?pt=Ersatzteile_Zubeh%C3%B6r_Landtechnik&hash=item1c10b05afd#ht_500wt_1413

m
ada ovo rješenje nema pumpu, ovo je "bojler" kao onaj što ljudi ugradjuju na Belaruse.

Ima i na mom i na bratovom Zetoru koji so došli iz Norveške. Ja sam to izbacio nakon dve godine a mislim da brat nije još.Ako ga pronadjem lako ćemo se dogovoriti...

Ima i na mom i na bratovom Zetoru koji so došli iz Norveške. Ja sam to izbacio nakon dve godine a mislim da brat nije još.Ako ga pronadjem lako ćemo se dogovoriti...

Imao si ovaj bojler? Što si ga skinuo? Ja sa traktorom inače ne radim zimi ali, ako budem mogao, planiram da napravim neku grtalicu za snijeg do sledeće godine pa bi bilo dobro da obezbijedim neko grijanje cijelog motora a to mogu samo bojleri ili grijači sa pumpom.

Pa eto .Jednostavno ga nisam nikada koristio jer nisam imao potrebe . Tih godina možda i nije bilo ovolikih snegova ali se oralo i bilo je ujutro i velikih mrazova . Medjutim uvek je palio dobro . Kod mene je bilo to sve u komadu dok je kod brata drugačije . U bloku motora je ugradjen grejač 220v. A na debelom crevu dole kod hladnjaka je mala pumpica na 12v koja meša vodu a pali se na prekidač u kabini.

Vidio sam taj sistem sa grijačem u bloku kod komšijinog 7745 ali kod njeg nema pumpe na crijevu. Ako budem mogao ići ću na rješenja sa oglasa gore, gdje su pumpa i grijač u jednom kućištu i samo se ugrade u cjevovod, grijanje motora je svakako najbolje kada postoji pumpa koja ostvari cirkulaciju vode kroz cijeli motor. Jasno je da bi startovanje tako zagrijanog motora mnogo pomoglo njegovoj dugotrajnosti kao i očuvanju akomulatora i alnasera.

zombi ima ovakvih slicnih grejaca i u srbiji mislim da neko iz rume ili sremske mitrovice pravi i prodaje, ukucaj u google grejac vode mislim da sam tako bio naleteo na to

Mada opet nisi rešio sve probleme oko palenja. Ti ces motor nekako i okrenuti dali na kablove ili slepanjem itd ima načina. Medjutim veći problemi su oko smrzavanja nafte . Rezervoar (usisi) creva filteri ac pumpa itd. Losa su nam goriva. Ja uvek upalim vozilo ali ne stignem daleko. Juče upalio džetu i posao u grad i nakon 3km kraj . Smrzne u rezervoaru usis na onoj mrežici . A uredno je odrzavam baš zbog tih stvari ali ti je dovoljno da ti naspe pola deci vode na rezervoar il dase jednostavno kondezuje i eto problema

ja sam jutros palio bez grijača bio je pod krovom upalio bez problema ali je izbacio malo sivog dima kao od sirove nafte,valjda se naguto jer je verglo 10setak rekundi a gas je bio na 1/4.a kad ga ugriem nem cvrka dima.To mi je čudno i kad radim i zaguši ga ili u transportu u obali kad počne da stenje nema dima a svi moji prošli su dimili.Radi se o JD 5303 znali ko radi čega nema dima nije da mi treba al čudno mi,malo je:off_topic:al:off_topic:al sano pola

zombie_666
i
ma tih grejaca i po vašarima, neki covek to pravi, grejac na 220 volti a pumpa za cirkulaciju je od veš mašine,
a sta kaze teorija da su ti grejaci stetni ili korisni, jer se stvara kondenz u košuljicama motora.

Nisam to vidio, ne idem po vašarima, u Rumi bio samo jednom, prošle godine. Misliš na kondenzat u unutrašnjosti cilindra? Nisam znao za taj problem, prvi put čujem.

---------- Poruka napisana u 21:42 ---------- Prethodna poruka je at 21:34 ----------

Mada opet nisi rešio sve probleme oko palenja. Ti ces motor nekako i okrenuti dali na kablove ili slepanjem itd ima načina. Medjutim veći problemi su oko smrzavanja nafte . Rezervoar (usisi) creva filteri ac pumpa itd. Losa su nam goriva. Ja uvek upalim vozilo ali ne stignem daleko. Juče upalio džetu i posao u grad i nakon 3km kraj . Smrzne u rezervoaru usis na onoj mrežici . A uredno je odrzavam baš zbog tih stvari ali ti je dovoljno da ti naspe pola deci vode na rezervoar il dase jednostavno kondezuje i eto problema

Što se nafte tiče, poptuno si u pravu, kvalitet je katastrofalan. Mene kod oba traktora spašava što gorivo uvijek kupujem u kanisteru pa kod kuće procijedim kroz nekoliko slojeva jako fine gaze. Na taj način mogu da izvadim nečistoće a i dio vode, uvijek je ostane na kraju ali opet ne svu. Na hurlimanu dosad nisam imao problema sa paljenjem jer u njeg sipam gorivo samo sa jedne pumpe i to onaj skupi dizel dok fergo guta svašta. Više mi se isplati da kupim 10pf skuplje gorivo na mjestu za koje znam da ne sipaju vodu nego da napravim kakav problem sa pvp pumpom, diznama ili nečemu drugom. Pošto 539 troši svakakva goriva, na njemu se najbolje primijeti i razlika u potrošnji, kada naspem ovog boljeg dizela može da se uradi brdo posla, raznih sitnarija i vozikanja, pola ljeta se vozam čini mi se sa jednim rezervoarom ( malo karikiram) a kad naspem neko jeftino gorivo ili ložu, troši se kao luda. Na oba traktora održavam sistem za napajanjem gorivom najbolje što umijem, preuzeo sam taj posao potpuno na sebe. Na Hurlimanu sam, kada je kupljen, izvadio rezerovaor i isprao ga, zamijenio sva crijeva, filtere, dihtunge. Mali trošak a mnogo znači, isto tako i na fergi.

Kondez se stvara kada topli vlazni vazduh dodje u dodir sa hladnim predmetom.A ovde je obrnuti slučaj jer ce topla voda kruziti oko košuljice u kojoj je hladan vazduh . To ja tako razmisljam.

Jasno mi je zašto se kondenz stvara i šta je to, posledica bi bila da se u unutrašnjosti cilindra, dakle iznad i ispod klipa (zavisi gdje se klip nalazi u datom trenutku) pojave kapljice vode. Ono što je ispod klipa ne bi bilo problem, došlo bi u ulje i tamo isparilo kroz uberlauf ali ne znam kakve bi posledice bile usljed vode u prostoru iznad klipa? Možda bi ih klip jednostavno izbacio napolje tokom paljenja?

EDIT

Sad baš razmišljam, ovakvi grijači se ugradjuju na bezbrojnim vozilima, autima, kamionima, traktorima, čak i kao serijska oprema u sjevernim zemljama. Da konednzat predstavlja problem ili šteti motoru ljudi to ne bi koristili. Činjenica je da sva ta voda mora svakako otići vani posle prvog ciklusa tj. zajedno sa izduvnim gasovima, što se desi u prvoj sekundi startovanja motora, dok ga još obrće alnaser.

Nazad
Vrh