Startovanje motora u zimskom periodu

Ili mozda rusa neman nista niti protiv ursuza ali bez spreja,to je po meni kao nitroglicerin za srcane bolesnike ili prezivi ili ....ode nesto izvinjavam se odo u medicinu il :off_topic:

Ali nikako na pijacama! Ja tako prosle zime gledao na pijaci jednog citrona BX (valjda ta oznaka), a kad sam se pomerio od coveka vidim da ga on na svakih pola sata pali i pusta ga da radi

Pa znas kako nisam nikad prisustvovao "budjenju" iz zimskog sna tj prvom paljenju pa ne mogu da komentarisem... Ali ako je anlaser npr 12v 3kw i treba da pokrene motor do 100ks ili ti do nekih 4000ccm koji je malo duze spavao ili je bio pod velikim minusom tesko ce mu biti. Mada puno znaci i od tipa anlasera,samog stanja akumulatora klemni kablova,vrste ulja u motoru.... Sve u svemu moguce da je istina! Pa nisu rusi blesavi sto stavljaju 12/24v instalaciju. Mora da je nekom u fabrici dopiz..o da mu kukaju kako im traktori tesko pale pa se covek malo pozabavio problematikom i za rezultat imamo ::svaka cast:: rusima na paljenju!

Oni koji imaju 24v to je vec druga prica.
E da li je dobro ili nije, (znam da nije ali moze i tako) ja IMT 533 nekada palim na 24 V.
Povezem 2 akumulatora (ne koristim grejac tad, ako vec treba nesto onda baklja na usisnu granu) vergla neuporedivo brze i uvek upali.

I ja sam palio na 24v međutim treba da su dvoica tu jer treba odmah da se skine klema a pre toga mora dobro da se stegnu kleme ja sam topio stubiće

ja sam topio stubiće
E to hoce.
Ali dobra kljesta na kablovima, da dobro stegnu, da naprave dobar kontakt i nema problema.
I ne zurim nesto narocito da skidam, sam palim nema ko da mi pomogne, skinem odmah naravno ali ne bas da moram istog sekunda.

Ljudi mislio sam na traktore kojima je standard 24v komplet instalacija ili samo deo za verglanje
Ma razumeo sam na sta mislis, nego eto kazem moze 24 V i kod ovih sa 12 V insatlacijom.
Sad koliko je to pametno ...bem li ga.

Nije pametno ali ako je jedino resenje ali ne trajno onda jos i nekako. Znam ljude koji su ugradjivali sklopku 12/24 a ostavljali anlaser 12v. Nije dugo izdrzao.

sad sam probao da upalim imt 533 nece ni sa start sprejom sad sam stavio punjac na akumulator,akumulator mi je nov od 100 ampera

Premotaj anlaser na 9v. Ili posteno zagrej motor toplom vodom ili butanom po karteru i mora sastaviti!

to znam da nesme puno start spreja,probacu kasnije da ga palim samo da napunim akumulator i probacu zagrejati karter nadam se da ce sastaviti

---------- Poruka napisana u 18:01 ---------- Prethodna poruka je at 18:00 ----------

kad verglam onda ima belog dima znaci dobija naftu a stoji u garazi zatvorenom mestu

Nazad
Vrh