Stajsko đubrivo

Slažem se sa tobom Ivane oko problema sa stajnjakom, oranje koje mi je odradjeno je bilo čista katastrofa, plug je zahvata 2x16" a traktor 60KS, tako da je brazda široka 40cm a duboka samo 10-15 (jer jednostavno ne može dublje, za taj traktor je maksimum 2x12" na ovom terenu). Djubre je napravilo više štete nego koristi, baš kao što kažeš, ostalo je plitko a bilo ga je mnogo. Ove godine ću orati sam sebi sa 2x12" sa pretplužnjacima na 25cm i ni milimetra pliće, pretplužnjaci će se pobrinuti da djubre ode na dno brazde tako da nema šanse da se ponovi ovogodišnji scenario (ove godi9ne djubrim drugi njivu).

Ratko, na koju dubinu tanjiraš? Mislim da to što radiš dovede do dobrog miješanja djubreta i zemlje, pošto djubre provede neko vrijeme u plićem sloju tla, a potom ga oranjem spustiš na veću dubinu, pa zato imaš dobar prinos. Biljka (kukuruz) ima djubreta i gore i dole pomalo, a ne previše gore (gdje mu može štetiti) ili samo dole, gdje u ranoj fazi rasta ne može doći do njeg. Dobro rješenje zaista!

Ja sam nov ovde na forumi,al me interesuje ako moze neko da mi kaze,dal je preporucljivo izvlaciti svonjsko djubre na njivu,istanjirati ga i odmah sejati jecam:haha:Negde sam bio procitao da treba,da odstoji makar deset dana....

Ja sam tako radio prosle godine. jedino stajnjak treba zaorati jer tanjiraca nemoze da ga ubaci u zemlju, ostaje na povrsini i onda nije dostupan biljci. osim toga se i rasusi pa nema nekog efekta

ps

prinos je bio oko 3.7 t/kj

Da li treba bacati vestaka pod brazdu ako se izvuce stajnjak na njivu, mislim znam da ne bih pogresio, ali da li je neophodno ?

Sigurno neće naškoditi ako baciš i veštak. Ja sam jednom probno zaorao gomilu stajnjaka, oko 2 vagona po jutru i još razbacao 200kg NPK 8:16:24 i zaorao. Na proleće posadio kukuruz i dao prihranu prilikom špartanja 100 kg AN-a i rezultat je bio super. Sa jednog jutra jedna zmajevka ovršenog zrna sa 19% vlage.

људи сеју и без вештака и без стајњака, ја лично да сам на твом месту не бих бацао вештак ако је извучено стајско, јер сигурно имаш још парцела где стајњак ниси вукао, па боље ту бацити, а сад ако си све урадио у фулу и само ти је питање дал да бациш и на тој парцели, ја опет не бих бацио већ бих те паре што за ту сврху планираш оставио за пролеће када ти требају највише

Ja ipak mislim da bi trebao da bacis... Prosle jeseni sam na polovinu parcele od 2 ha izvukao stajnjak. Na polovinu na koju je izvucen stajnjak nisam bacio NPK, a na drugu polovinu sam bacio 250 kg Linzer 15:15:15, i prinos je bio bolji na delu na kojem je bacen vestak za 2 tone klipa.... Ipak mislim da bi trebao da bacis NPK

Mozda bih dobio i dobar rezultat kada bi njivu gde je izvucen stajnjak u prolece pre nicanja kukuruza zajedno sa herbicidom poprskao i slavolom, da se taj stajnjak razgradi, sta mislite?

Mozda bih dobio i dobar rezultat kada bi njivu gde je izvucen stajnjak u prolece pre nicanja kukuruza zajedno sa herbicidom poprskao i slavolom, da se taj stajnjak razgradi, sta mislite?
Od rasipanja svežeg stajnjaka po njivi apsolutno nikakve koristi.
Da bi imao korist treba da napraviš KOMPOST. Čitaj "kompostiranje" možda će ti biti jasno, ili neće.

Prošle nedelje sam video da jedan čovek razbacuje stajnjak po detelini. Ima li tu kakvog efekta?

Kod mene u kraju jos pre 40ak godina kada se radila poljjoprivreda i to bas radila svako je pored stajnjaka bacao i vestak 3x15. Sto se tice svezeg stajnjaka ima koristi i od njaga mozda malo manje nego kada lepo pregori, razbaca se po njivi zaore se, pa lepo to prezimi, takva njiava mora dati bolji prinos ako se kvalitetno obradi. Moj prvi komsija svake godine izbacuje po njivama svez i pregoreo stajnjak ove godine mu sin otiso za bg a snajka nije htela da kopa kukuruz i krompir pa kad je krenula trava bilo je trave preko 2,5 m visine ne vidi se kukuruz od trave, na parceli gde sadi papriku paprika nije videla u avgust 20 dana vode ali je stajnjak odradilo svoje paprika nije povenula, cudio sam se kako je to moguce ja sam na 4 dana moju papriku zalivao isti je tip zemlje ima dosta peska pa se brzo susi a komsikina paprika stoji bez vode popucala zemlja i nesto je bila malo manje zelenija od moje a moja basta nije videla stajnjak pa ima 20 godina ne da cale da ga izbacimo kaze nece da dolazi posle svake kise i navodnjavanja da cisti travu.

и ја сам чуо да људи извлаче стајњак на детелину у јесен, по некој логици он ће до пролећа да се распадне и да уђе у земљу и хранљиве материје ће да сиђу са кишом и снегом до корена луцерке, можда би ефекат личио на бацање 15ице стим што је фосфор ту везан у другачијем облику и био би доступнији биљци, мада постоји вероватноћа и да се луцерка зарази вилином косицом...
то је неко моје размишљање на глас, можда ће неко да прокоментарише ко је испробао у пракси и да нам каже резултат

koja je neka optimalna kolicina stajnjaka koja bi trebala da se razbaca na 1kj? znam da je sto vise to bolje ali ipak mora da postoji i neka mera. trebam da izvlacim neki stajnjak na parcelu od 5 kj a covek koji mi to radi ima veliki rasturivac pa me cisto nako zanima koliko je tih rasturivaca djubreta potrebno za tu parcelu? ee jos da napomenem da je govedji stajnjak

Nazad
Vrh