Stajsko đubrivo

Evo još jedna slika ..
15p1rw8.jpg

pa te 1934 je taj oblak i doneo plodnu zemlju u vojvodinu :haha::ppozdrav:
U proleće 69 ili 70, ne zna deda tačno, košava je nosila zemlju sa pooranih njiva, po južnom Banatu tako da je od te zemlje pravila ogromne gomile sitne prašinaste zemlje.
Ljudi su tu zemlju vukli kućama, misleći da je dobra za rasad, ali vraga, zemlja je bila izgorena i na nju se nije hvatalo ništa.

Sadrzaj mineralnih materja u svezem stajnjaku

vrsta zivotinje----------vlaga----------S,materja------N-----P-----K-----
Konj 70,5 29,5 0,57 0,28 0,52
Goveda 77 23 0,43 0,24 0,48
Svinja 71,6 28,4 0,52 0,19 0,58
Ovca 69 31 0,82 0,24 0,65
Zivina 56 44 1,63 1,54 0,85

vrsta zivotinje----------vlaga----------S,materja------N-----P-----K-----
Konj 70,5 29,5 0,57 0,28 0,52
Goveda 77 23 0,43 0,24 0,48
Svinja 71,6 28,4 0,52 0,19 0,58
Ovca 69 31 0,82 0,24 0,65
Zivina 56 44 1,63 1,54 0,85

Tacan sadrzaj se tesko moze utvrditi jer na jednom gazdinstvu obicno ima i zivine i svinja i goveda... jedino miksovanje svega toga i nositi na analizu. Zato sam napisao ono sto se u praksi uzima za proracun 0,5% N 0,2% P i 0,7% K

pozdrav!

Да поставим још једно питање уваженој господи од струке и науке.
Везано је разлагање стајњака и заораних жетвених остатака. Наиме, растурам стајњак, али никад више од 3-4вагона/ха. Међутим, на парцели, (о чему сам писао пре неколико постова у овој теми) примећујем да уместо повећања имам умањење приноса. Сада сам се сетио још једног занимљивог детаља, који можда има везе са тим, а можда и нема.
--> Када орем у јесен врло често и у приличној мери налазим неиструлеле остатке стабљике кукуруза, а некад врло јасно видим и неиструлеле делове стајњака (изнешеног прошле јесени !!) ако у њима има мало више сламе. Да ли то значи да је поремећена микрофлора земљишта па је слабије разлагање? Може ли томе да буде разлог што је земљиште ниско, па сваке 2-3 године с пролећа помало лежи у води? Чиме може да се поспешии разлагање стајњака (повећан унос азота(?), Славол и сл(?) ) и колико би то било исплативо?

vrsta zivotinje----------vlaga----------S,materja------N---------P---------K-----
Konj---------------------70,5-----------29,5------------0,57------0,28------0,52
Goveda------------------77-------------23--------------0,43------0,24------0,48
Svinja-------------------71,6-----------28,4------------0,52------0,19------0,58
Ovca---------------------69-------------31--------------0,82------0,24------0,65
Zivina--------------------56-------------44--------------1,63------1,54------0,85

Ево колега да буде мало прегледније, где сте пронашли ову табелу ? :ppozdrav:

@ivanm , pa naravno , ako leži voda duže, sve živo u zemlji izumre ili pobjegne pa nema šta da razloži ostatke , a tu je vjerovatno i ph nizak pa je i to razlog.
Tu je lijek drenaža+kreč.

vrsta zivotinje----------vlaga----------S,materja------N---------P---------K-----
Konj---------------------70,5-----------29,5------------0,57------0,28------0,52
Goveda------------------77-------------23--------------0,43------0,24------0,48
Svinja-------------------71,6-----------28,4------------0,52------0,19------0,58
Ovca---------------------69-------------31--------------0,82------0,24------0,65
Zivina--------------------56-------------44--------------1,63------1,54------0,85

Ево колега да буде мало прегледније, где сте пронашли ову табелу ? :ppozdrav:
E konacno nesto sto sam dugo ocekivao...
Hvala i Matketu i Panoncu

@ivanm , pa naravno , ako leži voda duže, sve živo u zemlji izumre ili pobjegne pa nema šta da razloži ostatke , a tu je vjerovatno i ph nizak pa je i to razlog.
Tu je lijek drenaža+kreč.
За дивно чудо рН је неутралан и благо базан, п акреч не би ништа урадио, а вода не лежи сваког пролећа и то није никад дуже од 10-15 дана годишње.

Jos samo da dodam nesto sto u predhodnoj tabeli nisam napisao.Ako se djubre iz zivinarnika iznosi jednom godisnje onda u njemu ima 15,3 Vlage, 6,2 N, 1,9 P, 3,3 K, 5 Ca / Nadam se da ce ove tabele doprineti boljem radu nasih clanova,pa i sire.

A ako se izvozi jednom nedeljno? Onda vazi ona gornja tabela, sa manje % elemenata, ili ovi zadnji podaci sa bas jakom konetracijom?

Znaci, ako sam dobro shvatio, kad vise odlezi onda se koncentracija N, P, K, povecava?

Mozda je najbolje da moje pitanje postavim na sledeci nacin. Koliko se zivinskog preporucuje po hektaru, ako se uzima sa farme prakticno u svezem stanju? Covek ga izvozi jedanput nedeljno sa farme, tj ono sto se za tu nedelju skupi od koka nosilja.

Koja je dubina oranja optimalna za pravilno zaoravanje prilično velike količine stajnjaka? Treba da izvezem nekih 30-40 tona na parcelu od 0.7ha, što se na mom kraju smatra žestokim djubrenjem, pa me zanima dal postoji neko pravilo oko zaoravanja istog tako da se razloži u zemljištu kako treba? Prošle godine sam djubrio jednu parcelu na sličan način (nešto manje doduše) ali je oranje bilo tragedija (uslužno radjeno, moj 539 nije mogao) pa mi je kukuruz tu osjetno slabiji (sumnjam na vazdušne džepove i nerazloženo djubre u tlu usljed veeeoma lošeg, plitkog i nepravilnog oranja.

Мислим да је и код овог заоравања правило - што дубље то боље. Ја сам се пре пар постова жалио на моје проблеме са стајњаком и схватио да није проблем ваздушних џепова, јер заоравам у јесен, тако да се до проблећа све јако лепо слегне, него је проблем притко или недовољно дубоко орање. (растурам са приколиком, она направи тепих, па кад кренем са орањем моја "баба Рајка" само проклизава ако хоћу дубље орање).
Мислим да плитким орањем направимо два проблема - са малом дубином орања сав стајњак се помеша са мало земље и сконцентрише се у плитком слоју, па може и да "изгори" земљу. Ако то пак ипак не буде случај, земља буде толлико јака да млада биљка има сву храну на малој дубини (15-20цм), тако да не иде у дубину својим кореном. Онда дође крај јула, почетак августа и суво време, имамо плитак корен у зони где нема влаге, па је резултат - боље да нисам ни растурао стајњак....

ja stajnjak izvozim krajem avgusta i samo ga istanjiram teskom tanjiracom a tu parcelu orem pocetkom novembra.tako radim od 2000-te i rezultati su odlicni.vec sledece godine kukuruz bude vidno bolji u odnosu na ostale a i lakse podnosi susu.dok sam klasicno zaoravao odmah po rasturanju tek druge ili trece godine se videlo da je njiva nadjubrena.tako je barem kod mene:ppozdrav:

Nazad
Vrh