Stajsko đubrivo

ja sejem kukuruz sledece god na tu parcelu. a koliko taj jedan rasturivac vuce , tj koliko rasturivaca treba za vagon djubreta :haha: ili ti koliko staje u taj jedan veliki zmajev rasturivac

Juče i danas nađubrili sa stajnjakom oko 8 kj .Stajnjak je dobro zgoreo ,stoji na gomili od prošle godine."Kemper trans" kaže da na jutro rasture oko 40-45 t.

Ja sam do sad na jednu parcelu od 0.7ha, dakle gotovo 1kj izvukao 15 prikolica (Tehnostroj jednoosovinka), a u svakoj je bilo izmedju 2.5 i 3 tone, ima tu na forumu snimak rasturanja

Posle ovog rasturanja izvukao sam još 3 prikolice i popunio i šupljine koje nije pokrio ovaj moj rasturač (to smo ručno rasturili), sad je kompletna površina prekrivena slojem stajnjaka, nema šanse da staneš negdje a da ne ugaziš :).

Mislim da je uzorem na 25-30cm, šta mislite koje je bolje? Na parcelu ću sijati kukuruz

n32b05.jpg

Ovdje je slika u punoj veličini

http://i56.tinypic.com/n32b05.jpg

Malo je problem što je taj stajnjak stojao raširen tako da je dobar deo azota izvetrio, trebao si ga odmah zaoravati!

Znam, kriva je kiša koja nije pala. Na mom kraju su najavili bukvalni potop, sa 30-40l kiše. Zato sam i požurio da rasturim sve to jer sam planirao da orem. Nažalost, palo je jedva 10l :(. Uprkos tome, išao sam da provjerim i kopao rupe po njivi i vlaga se na njoj nije spustila ni 10cm duboko. Ispod tog vlažnog sloja je tvrdo kao beton, nije moguće budakom zakopati dublje. I ja i otac smo se lomili šta da radimo, oranje nije moguće, čak i da smo probali orati na 10cm (a i to samo na dnu parcele, gdje je najniže) to nije dovoljno da se stajnjak zagrne. Komšija na susjednoj parceli gdje je isto uradjena silaža kao i na mojoj je probao da tanjira sa tanjiračom (20 diskova, nošena) ali nije bilo nikakvog efekta (htio je da sije pšenicu). Samo je malo razgruo prašinu. Znam da sam mnogo izgubio na kvalitetu stajnjaka ali šta ću. Dok smo rasturali bilo se tako naoblačilo da smo mislii da nećemo ni završiti rasturanje niti moći izaći iz njive ako počne da pada, ali nažalost taj talas nas preskočio :(

Matija pozdrav, bio sam pre dve nedelje do Ormoža, Slovenija, te sam se vozio ovim krajem skoro do granice sa Mađarskom (bez GPS-a) i ne vidim zašto bi obrada bila toliko intenzivna na tom terenu. Jeste da se možda njive slabo cede, otpuštaju vlagu, ali mislim da neka promena ne bi bila loša. Stajnjak, koji sam video gore na slikama, npr. u SAD ne ide u zemljište već ostaje na površini i u njega se kasnije poseju strnine. Potrudiću se ako idem ponovo do Ormoža da zastanem i bliže pogledam zemljište. Ali ipak su za to bolji profesor Ivica Kisić sa Zagrebačkog Agronomskog Fakulteta i prof. Bašić. Ipak ću se zaustaviti jer mislim da ćemo nositi i penetrometar za pronalaženje plužnog đona i sl. spravice.
Prijatno veče, Gariša.

pred zimu sam isterao 11 prikolica IMT-ova ali izvrsenih stajskog govedjeg djubreta na oko 90 ari,istovarao sa obe strane pa posle par dana drljacom lepo rasturio. posle tog rastusanja je proslo oko 20-tak dana dok nisam zaorao. na te dve njive je bila lucerka koja se istrebila. interesuje me dali je to dovoljno za sejanje soje ili moram jos vestaka dodavati.

sad je gotovo,videcemo kako ce ispasti posto sam podmladak u poljoprivredi,do sad je otac sve to radio i zavrsavao ali godine i bolest su dovele do toga da ili pocne da raste korov ili ja koliko toliko nastavim,a soja me zainteresovala posto kod mene retko ko to seje,a mislim da moze neki dinar da se ucari na ovo vreme.

sad je gotovo,videcemo kako ce ispasti posto sam podmladak u poljoprivredi,do sad je otac sve to radio i zavrsavao ali godine i bolest su dovele do toga da ili pocne da raste korov ili ja koliko toliko nastavim,a soja me zainteresovala posto kod mene retko ko to seje,a mislim da moze neki dinar da se ucari na ovo vreme.
Posej kukuruz i imaces dobar rod posle lucerke.Samo nemoj preterivati sa azotnim dubrivima,baci 100kg Ureu po kj,i cekaj kisu

To jeste potpuno tačno.

Međutim, ja sam se prošle godine uverio da i ako se stajnjak ne zaore odmah, nego i nakon 10 dana nema neke značajne razlike. Naime, u leto 2010 godine na jednoj njivi od 4 jutra pola parcele sam zaorao sutradan nakon rasturanja a drugi deo parcele tek nakon deset dana, jer mi se traktor pokvario.
Na tu parcelu sam 2011-te posejao kukuruz i nije se videla razlika u prinosu. Nisam dao nikakvo NPK đubrivo, nego samo AN kao prihranu.

Iskreno, pricam napamet, ono sto su me naucili, i sto sam procitao u knjigama..Secam se tabele, gde je pretstavljena iskoriscenost stajnjaka u zavisnosti od momenta zaoravanja, a pri razlicitim temperaturama vazduha, i intenzitetu svetlosti... Mislim da je pri t=30+ stepeni, i suncanom danu, vec posle nekoliko sati pad iskoriscenosti za 10ak posto, a posle 2-3 dana i do 90%. Smanjenjem spoljasnje T, i intenziteta zvetlosti, smanjuju se i gubici...
Na visokim T brze isparava amonijak iz stajnjaka, a Sunce ubija mikroorganizme iz s.

Nazad
Vrh