Stajsko đubrivo

Pa ako 2 kg menja100grama vestaka,isapadne da 30 tona menja 1,5 tone vestaka,sto mi nekako ispadne logicno posto je kod nas bio paritet ranije,1 prikolica od 3tone/ 100 kg vestaka.

100 g veštaka ima (3x15) 15g N,P i K
2 kg stajnjaka ima

12 gr N
6 gr P
10 gr K
Tako da bi pre rekao da treba da bude paritet bar 4 kg za 100g.
ili 4 tone za 100 kg.
Kod nas za petotonku sam davao 100 kg kukuruza ili 50 kg npk.
Računica za NPK je tu negde kad platiš utovar,naftu,vreme...itd
Ali, organska materija u zemlji NEZAMENJIVA!!!!
Kada god mogu gledam da uzmem stajnjak čak sam i čistio ljudima dvorište jel ih mrzi da vade sami pa mi daju džabe.
Pre oko mesec dana prijatelj mi poklonio 15 prikolica velikih zmajevih:osmeh:

N
100kg x0,6%= 0,6 kg
1000kg=6kg
10000kg=60kg
30000kg=180kg
ili
30000kg:100%=x:0.6% , X=(30000kgx0.6%)/100= 180kg
100 kg x0,3%= 0,3 kg
1000 kg=3 kg
10000 kg= 30 kg
30000 kg= 90 kg
I tako dalje....
Znaci u pravu sam bio sto se tice racunice,samo kao sto rekoh nisam nikada bio neki matematicar,pa mi je postavka drugacija.
Stevo!..Dobro bi to bilo kad bi mogao sa 3 prikolice(9t stajnjaka)da uneses hraniva u paritetu 300kg.vestaka.Gde bi nam bio kraj:osmeh:.

Dajte ljudi pa i po talijanovoj racunici ispadne, da jedna prikolica zamenjuje 100kg vestaka 3x15 jel u tom vestaku ima po 15 posto natrijuma, fosfora i kalijuma a ne 100 posto po svakog.

Računica mu je potpuno ispravna, samo što smo mi svi delovanjem industrijskog marketinga "naučeni" da potcenjujemo NPK kvalitet stajskog đubriva.

Dakle, u 100kg stajnjaka ima N 0,5kg P 0,25kg i K 0,5kg.
Pošto bi na hektar trebalo razbacati 3 vagona stajnjaka, to je 30000kg, tj 300x100kg. Iz toga proizilazi da u tome ima N 300x0,5=150kg, P 300x0,25=75kg i na kraju K 300x0,5=150kg.

Brojke ne lažu.

Pa nije valjda da se vodi rapsrava za nesto sto je barem pet puta na forumu pisano i diskutovano, a sada je jos i @talianu izveo racunicu da ne moz biti jasnije.
Bolje da utrosimo energiju za pripreme onogo sto nas ceka, a ne da demantujemo Galileja.

Ja sam ove god napravio jedan experiment,a videcu kako ce da bude na kraju,pored stajnjaka baceno je 150kgMAPa i 100 kg 9-15-15 po kj i posejana psenica prosle nedelje.

Ja sam ove god napravio jedan experiment,a videcu kako ce da bude na kraju,pored stajnjaka baceno je 150kgMAPa i 100 kg 9-15-15 po kj i posejana psenica prosle nedelje.
Samo se nadaj kisi. Prosle godine je tako i moj drug, bila malo susa kod nas i sve izgorelo.
Skoro sam negde citao o stetnosti 400 kg/ha Map-a, u prolsogodisnjoj susi. Duplo manje je rodilo kukuruza nego da se bacilo 200 kg/ha.
Verujem da je za psenicu manja osetljivost, ali opet treba dosta vlage da to bude dobro. A ako bude, eto nama rekordera.

To verujem da je tacno 100%,jer iz licnog iskustva u kukuruzu kad god sam bacio vise NPK djubriva bio je manji prinos,dok suncokret trazi sto vise NPK.

E sad otvorište pandorinu kutiju. Sumnjam da neko može objasniti generalno da više npk djubriva može smanjiti prinos .Al bilo je primjera ove godine, eto moj kum na jednu njivu izvozio 2 godine po 50t/ha pilećeg djubra !! Pored toga išao nešto i NPK . Ove godine mu kukuruz potjero ko nigdje (DKC 5736) stabljike ko noga , visok 3-4 metra , crn a ne zelen , ekstra . Na kraju nema klipova , prinos 2.5t/ha.
Jednostavno ova godina je bilo nešto posebno i još niko do kraja i nije objasnio šta se desilo pa netreba ništa zaključivati .

Treba paziti da se ne pretera sa azotom...mnogo azota jednako velika bujnost a manji rod. A može i da sprži žile...a pileći je baš bogat azotom.

Kod nas to ide ovako pošto ima mnogo brojlerskih farmi : Svakih mjesec i nešto dana kad se odu pilići iz farme ljudi daju besplatno djubar , tvoje je da nadješ ekipu za čišćenje i utovar , i prevoz do svoje njive dabome. Uglavnom tovare ručno a neki imaju i one bobcate pa njih koriste unutar farme. Farme su najčešće od 12000 pilića mada ima i velikih a u tim najčešćim bude ako se ne varam desetak traktorskih prikolica jednoosovinki sa visokim nastavcima .Taj djubar je jako suv i kabast jer tu ima dosta slame pa najčešće istresaju na gomilu da odleži pa se razbacuje kasnije.

Jedan veliki farmer kod nas u kraju svaki dan protera u proseku pet prikolica pilećeg stajnjaka, i njegov vozač kipuje u starom koritu Morave, znam da je ćale jednom plaćao 500 dinara po prikolici 3t, a kukuruz je te godine bio kao lud, dok je burazer bacao svinjski stajnjak i napatio muhar u njivi.

Nazad
Vrh