Stajsko đubrivo

Uglavnom ste svi zaboravili da se stajnjak meša, prebacuje - okreće, kako bi došlo do bilo kakvog razlaganja u njemu. To piše još u starim knjigama. Danas niti imate prostora za odlaganje a o vremenu da se to uradi ne treba pričati. S druge strane nikada niste uradili analizu stajnjaka. Ja sada teram povrtare da to urade. Praktično dobijate nerazloženu, loše izmešanu masu kojoj niko ne može da pomogne da se mineralizuje. Ja Vas ne kritikujem ali zamislite se malo-. Šta je to što imam u dvorištu ili što kupujem od nekog? Što se tiče živinskog stajnjaka ukoliko planirate da ga koristitie bili kao čist izmet ili mešan sa piljevinom i slamom u prvom slučaju (čist) max. 10t/ha a u drugom max. 15-20 t/ha!
Gariša.

Gariša,10t po ha čistog živinskog đjubra dali je to količina koja sme da se baci u roku od jedne godine ili je za duži vremenski period ,to te pitam je bacam osoku od koka nosilja .To je ustvari čist đjubar koji se baca u septičku jamu i meša sa vodom,ali neverujem da ima više od 20% vode samo toliko da može daga cisterna vuče.Bacio sam 9 cisterni od 3200 na 2ha,a ta njiva je djubrena stajljnjakom prošle godine oko 20 prikolica po od 4t po hektaru dane preterujem

Ovo zahteva popriličan račun ali što se tiče živinskog stajnjaka naročito iza navedene količine stajnjaka (20 prikolica x 4 tone) ne treba ti živinska osoka. Odnesi je na analizu u šećeranu i neka urade nitratni azot, amonijačni azot i neka urade P i K, naravno pH je neophodan. Ako su ti zemljišta "masna" - teška, nije dobro preterivati sa živinskim stajnjakom, a goveći ide na svake 4 godine. Mada nije sve jedno kako ćeš se ponašati na teškim zemljištima jer ona mogu da imaju dosta humusa, preko 3.5, ali nepovoljne vodne i vazdušne osobine. Održavati stabilnost takvog zemljišta je teško. Ja uglavnom održavam kontakt sa Trišom i njegove parcele su teže po mehaničkom sastavu. Javi se na 064/8814407.
Gariša.

Loša je zemlja u mome ataru ,ja nisam nosio na analizu ali iz priče sa onima koji su analizirali zemljište jako mali je procenat humusa mislim da je ispod 1%.Dali si misli o na Trišu Radivoja?

Da, Miloše, na njega sam mislio. Ipak da bi nešto preduzeo odnesi zemljište na analizu i to u leto 2013 ali izbegni da rasturaiš NPK u proleće (inače se ono ne koristi u proleće) jer analiza će ga registrovati i povećaće vrednosti, ne mnogo, i dobija se druga slika. Nacrtaj šemu njive sa kojih si mesta uzorkovao.
Gariša.

Danas negde procitah da na parceli gde je bacen stajnjak iste godine nije dobro bacati ureu, jer dolazi do kiselosti zemljista. :sta: Da li je to istina? Inace planirao sam sejati kukuruz tu.

A meni opet kaže savetodavac da kada skladištim stajnjak na njivi, svaki sloj pospem ureom, jer brže sagoreva stajnjak...

Nisam do sada čuo da urea u kombinaciji sa stajskim đubrivom povećava kiselost zemljišta, znam da svi kažu da se u đubrivo ubaci urea kako bi se pospešilo sagorevanje i obogaćivanje azotom, naravno uz odgovarajuću vlažnost.
Da li u mestu na uzglavnicama razbacujete stajsko đubrivo sa prikolicama za razbacivanje đubriva ?
Danas sam video čoveka koji je to radio, posle je sakupio utovarivačem na gomilu, verovatno zbog bržeg sazrevanja.

U stajnjaku ima sasvim dovoljno azota da sagoreva kako treba. Retko da neko danas stavlja toliko stelje da ima više ugljenika nego azota. Mešanje i aerisanje može više da pomogne u sazrevanju. Ako ima dovoljno ugljeničnog materijala gubitak azota prilikom sagorevanja je minimalan. Ali ako ste koristili antibiotike zaboravite dobar stajnjak, takav mora da se odvoji jer mu treba tri puta više vremena da sazri.

Nisam do sada čuo da urea u kombinaciji sa stajskim đubrivom povećava kiselost zemljišta, znam da svi kažu da se u đubrivo ubaci urea kako bi se pospešilo sagorevanje i obogaćivanje azotom, naravno uz odgovarajuću vlažnost.
Da li u mestu na uzglavnicama razbacujete stajsko đubrivo sa prikolicama za razbacivanje đubriva ?
Danas sam video čoveka koji je to radio, posle je sakupio utovarivačem na gomilu, verovatno zbog bržeg sazrevanja.

verovatno zboz nedostatka prostora za skladistenje...
mislim da je to bezpotrebno i gubitak energije u prazno.

adekvatna rec za stajnjak ​zgoreo

Uglavnom ste svi zaboravili da se stajnjak meša, prebacuje - okreće, kako bi došlo do bilo kakvog razlaganja u njemu. To piše još u starim knjigama. Danas niti imate prostora za odlaganje a o vremenu da se to uradi ne treba pričati. S druge strane nikada niste uradili analizu stajnjaka. Ja sada teram povrtare da to urade. Praktično dobijate nerazloženu, loše izmešanu masu kojoj niko ne može da pomogne da se mineralizuje. Ja Vas ne kritikujem ali zamislite se malo-. Šta je to što imam u dvorištu ili što kupujem od nekog? Što se tiče živinskog stajnjaka ukoliko planirate da ga koristitie bili kao čist izmet ili mešan sa piljevinom i slamom u prvom slučaju (čist) max. 10t/ha a u drugom max. 15-20 t/ha!
Gariša.
Ja sam bacio 32 tone na lanac 57 ari,bio je od brojlera sa malo slame , nepovoljan je samo efekat bujanja korova koji rastu kao nenormalni.

Ja zaoravam mnogo više pilećeg stajnjaka nego što Gariša predlaže, a nisam video neki negativan efekat, osim bujanja korova.

Ja sam bacio 32 tone na lanac 57 ari,bio je od brojlera sa malo slame , nepovoljan je samo efekat bujanja korova koji rastu kao nenormalni.
Auu, precerao si.
Daj Boze da sve bude uredu, ali znam kako su neke njive sagorele sa manjom kolicinom od te. Trebace ti bas dosta vode.

Aha. Ajd da sad ne brisem, hoces da kazes da si ti kao i @branko to vec ranije radio i da je proslo. Kakva je bila ta godina, verovatno kisna. Kod mene u dve godine baceno malo vise zivinskog, a u obe bilo suse, i naravno corak potpuni.

Auu, precerao si.
Daj Boze da sve bude uredu, ali znam kako su neke njive sagorele sa manjom kolicinom od te. Trebace ti bas dosta vode.

Aha. Ajd da sad ne brisem, hoces da kazes da si ti kao i @branko to vec ranije radio i da je proslo. Kakva je bila ta godina, verovatno kisna. Kod mene u dve godine baceno malo vise zivinskog, a u obe bilo suse, i naravno corak potpuni.
Prosle zime na 1,6hektara bacio 15 vagonki, i tu mi najbolje rodilo ( bez vestaka)
00001.jpg

Previše generalizujete, nije svaki stajnjak niti njiva ista pa ne može da bude ni količina koju treba baciti. Korivi su rezultat disbalansa hraniva i prema njihovom sastavu možete da vidite kojeg elementa ima viška ili da li se promenila kiselost. Negde je već okačena tabela korova koji ukazuju na odredjena stanja zemljišta.

Pozdrav.Imam voće(1,5h) i planiram još toliko da proširim.Imam problem sa nabavkom-kupovinom stajskog djubriva.Stoke retko,a ko ima neprodaje nego koristi za svoje potrebe....Onaj ko ga ima više za prodaju(70-80t) mi je mnogo daleko-25-30 km pa nema računa na tu daljinu da ga prevozim!Ima li neko ideju,koja bi bila najbolja alternativa za stajnjak?Pročitao sam za grahoricu,tj.uzoravanje zelene mase...?Hvala unapred na savetima

Nazad
Vrh