Spremanje senaže od leguminoza.

za alena 1972 truze kad si pravio senazu i silazu dal si jedan dan senazu pa drugi silazu?ili si npr pre mesec dana senazu pa si posle 2 meseca odogo silazu?

Ja nista nisam dirao, ne vidim razlog zasto bi neko skidao oste zube..

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

Teoretski bi cak moglo ali koja bi to zavrzlama bila da se odradi jedna bala tako a kamoli vise komada.
Kod nas ti je usluzno baliranje i omotavanje 20-25 maraka sa folijom.

Kod nas je vecinom 25 markica....Skupo kad ti dode motat al kad pogledas da dotjera dva traktora...jedan vozi balirku,drugi vozi omotac,da 8 marak kosta samo najlon po bali ako ga posteno omota ...onda je to tu negdje...........platis svoje sijeno prakticno

Hvala, ljudi. Ne radi se o velikoj kolicini, 25-30 bala.
Znaci, kod nas bi ta vasa cena bila 1500 u dinarima, inace je samo baliranje 300-350 dinara. Tu u okolini ima covek koji radi usluzno baliranje i umotavanje, pa cu nekom prilikom da svratim kod njega i raspitam se.
Naravno, ideja je da ove godine pokusam da izvucem maksimum hranljivosti iz lucerke, te da prvi otkos lucerke pokosim kada ja hocu, ne kada vreme dozvoli, i da se na taj nacin izborim za raniji drugi sa vecim prinosom, a razume se, i treci, cetvrti...
Sta mislite, isplati li se ta igra?

Isplati se itekako,ja sam prosle godine prvi otkos lucerke skinuo i izbalirao i uvio 17.aprila a sledeci otkos je bio za 25 dana.Prva bala je otvorena posle dve nedelje i bas je tih dana svratio clan @ tine iz slovenije sa nekim prijateljima koji su se iznenadili kako je teko rano stigla senaza u odnosu na njihov kraj.

Isplati se zato sto dobijes malo kvalitetniju hranu i jedno kosenje vise al kad ti na pola hektra bude 8 bala pa moras platit 100 evrica....mene samo nesto strecne :haha: :haha:

Ali Smiljane, mislim da se tu ne radi o ,,samo'' jednom otkosu lucerke vise.
Ako kasno prolece/pocetak leta ne budu kisni, druga i treca koje se kose krajem maja i krajem juna hvataju mnogo vise vlage za porast od druge i trece koje se kose 15-20 dana kasnije.
Druga stvar, imali smo jako kisno prolece 2016. Velika vecina lucerke mi je polegla jos polovinom aprila, a uvremenilo mi se za kosenje tek MESEC DANA KASNIJE! Dobio sam crn, smrdljiv prvi otkos, 0 kvaliteta.
Treca stvar, i sam znas koliko lista se omlati tokom baliranja u kocke.
Cetvrta, prvi otkos je najjaci sto se hranljivosti tice i ugavnom je najprinosniji, mislim da moramo da se dovijamo da iskoristimo maksimum iz njega, iako nemamo tesku masineriju.
Ispravite me ako gresim.

Smotam i ja prvo kosenje upravo zato sto stigne u vecinom kisovit period i motam otavu zato sto se ne moze osust....Vozim sa kolegom ponekad njegov omotac pa preklopimo i mene ne izade mnogo....Da sve placam kesom uveliko bi razmislio dal bi ista moto....Petre..ako dosad nisi moto vidjeces da ces na mlijeku dobit taman to sto platis omotavanje samo sebi uprostis poso pod uslovom da imas cim kuci donosit bale teske 800 kila....

Imam jednu parcelu na kojoj je posejan ovas, jecam i grahorica, sve pomesano, plan je da se pokosi na zeleno. Cime prskati protiv korova? Ne bih prskao posto ce se skidati na zeleno, ali ima mnogo gorusice i jos nekog korova.

Ovogodisnja senaza lucerke i razi......

692ecdca0bed1a9e6489908b104c3a49.jpg
1f762cd791da52345fb95a9a16f291fb.jpg
4d33dffd12874844df5e57a184e003cb.jpg
456430cdaab37066a75cb9cbb9674778.jpg
f1466b59049db3be60a60d406898d096.jpg

Послато са Lenovo A6020a40 уз помоћ Тапатока

Ovdje sam gledao krajem 4 mjeseca silirali raz(odokativno vise od 200ha) , polegao im je 100% i onda je kosen , udarile kise , pa cekali da padne vlaga jer ide u trenc silose , jako dugo je bio na njivi pokisao nekoliko puta i kad se malo osusio onda su ga pokupili samohodnim jaguarom i isjeckali u prikolice. Cujem da su stalno mjerili vlagu , susili u mikrovalnoj ili "rerni" i mjerili tezine, dok nije bilo idealno.

Nazad
Vrh