pocerina
Član
Koliko grahorice se seje po ha, a koliko zobi se dodaje?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
20 bala.Koiko smotas bala sa jednom folijom
Profo jel radite baš sa silokombajnom, ili sa onim za senazu?Mi radimo senažu silokombajnom u silorov ili silokamaru, dobar je kvalitet ali je organizaciono komplikovan posao. Mislim da je praktičnije rešenje rolo presa i motalica. Silokombajn u senaži brzo puni prikolice pa da posao ne bi stajao moraju da se paralelno pune dva silorova, znači u sartu dva traktora za gaženje, plus transport. Krmna masa na početku radnog dana i na kraju su skroz različite po suvoj materiji (kad su ljudi već organizovani, rade se veće površine), sve to utiča na kvalitet senaže. Rolo presa je praktičnija, mogu da se rade manje površine na dnevnom nivou, jer trebaju dva traktora a većina gazdinstava ih ima, pa nema potrebe za angažovanjem pomoći. Umotane rolo bale mogu da se skladište na otvorenom,ne trebaju silorovovi, senjaci. Folija koja se potroši na motanje je polovina cene folije kojom bi se pokrivala senaža u silorovu. I jako bitno da rolobalirkom se rešavamo pošasti koja se zove mala bala na 40 stepeni leti, ko je taj posao radio ni pakao mu neće teško pasti. Mi smo se prevarili što nismo investirali u rolobalirku i motalicu, veća su stratna ulaganja, ali sve to na kraju se isplati.
Radimo sa silokombajnom za senazu, znaci ima pikup za pokosenu masu. Imamo par u okolini, pa mi usluzno urade.Profo jel radite baš sa silokombajnom, ili sa onim za senazu?