Spremanje senaže od leguminoza.

Ja se isto kontam za samoutovarnu sa nozevima da uzmem sve sto mogu da bacim u trenc,posto skoro sve sam radim vuceni za senazu mi nekako ne odgovara. Pa bih od graska sa necim mesano do deteline sve skoro u trenc.

Sent from my HTC Desire 620G dual sim using Tapatalk

Razmisljao sam takodje o samoutovarnoj prikolici, najjeftinija i najjednostavnija opcija ali postavlja se pitanje kako kvalitetno ugaziti takvu masu pogotovo zato sto je prosusena zatim jos jedna velika mana je sto nemozes raditi parcijalno kao sa rolo presom nego sve ili nista.

Mozeli neko reci koliko bi metara kubna senaze izaslo od mase koju izbaliramo u 300 bala

- - - - - - - - - -

da i iz samoutovarne 25 kubika kolko se otprilike dobije nabijene mase , nikad nisam video a sa snimka nemogu da procenim kolko je masa u prikolici nabijena

Hvala lepo Frenk.

A jel bi bio ljubazan da mi opišeš tvoj trenč ? Dimenzije i materijala od koga je izgrađen ?
Nema na cemu Bradonjo, trenutno imam samo jedan trenc i to za silazu,sve beton dimenzija 20 sa 6 metara. Pravit cu sledece godine sigurno jos jedan veliki otprilike istih dimenzija i jos jedan ili dva manja za senaze sto od lucerke sto od graska ili sudanske trave itd. Kad preracunas skupljanja i baliranja a pogotovo gubitke kada uhvati kisa prve i poslednje otkose deteline, nervozu itd, bolje mi ovako a dobijas vrhusku hranu za ptezivare.

Slikao bih ti samo da nisam slomio socivo na telefonu, visina zida je 2 metra,armatura je valjda od 12 do 16 kako gde, na svakih 2 metra je pravljen kao stub tu je 12 pa povezivano kao zid ali beton sirine cigle. Stub je 20 cm. Sve je radjeno od jedanput,i ploca dole i zidovi.
Binox u stubovima, mreza 5 u ploci. I jos mnogo.

A jel važi i za leguminoze kao za kukuruznu silažu da dnevno moraš uzimati bar 40-50cm debljine da se ne bi ukvarila ? Ili je za senažu lucerke to malo labavije ?

Frenk i Pocerino, još jednom veliko hvala momci za ove detalje.

Nema na cemu bradonjo, sad u glavi imam neku ideju za montazno-demontazni trenc. Sistem sa plocom i temeljima od dole i debelozidne cevi sa fosnama za zidove treca posto kuburim sa prostorom. A sto se tice vadjenja senaze i silaze nikada nisam obracao paznju koliko uzimam, po meni je bitno samo da imas noz za istu i vadi koliko hoces . Noz mi je onaj stari od dede ostao sto su koristili za kamarisano seno.

Nazad
Vrh