Spremanje senaže od leguminoza.

Pozdrav svima,ove godine po prvi put planiram raditi senazu,pa bih imao par pitanja...
1. Da li se moze mesati senaza od lucerke i senaza od graska i ovsa?
2. Koja kultura je po kvalitetu senaze najbolja zasiliranja,mislim po hranljivosti ...?
3. Da li nakon davanja silaze kravama treba dati s suvu lucerku ili slamu zbog preziva?
4. Je l bolji ovas,jecam sestoredan ili tretikal za siliranje?

1.Mogu se mesati senaza lucerke i graska i ovsa ali bi valjalo dodati inokulant ili prekrupu kukuruza zbog vrenja.

2.Najbolja smesa je grasak ili grahorica sa ovsem mada ne zaostaju lucerka i crvena detelina

3.Pri koriscenju silaze ili senaze uvek prezivarima valja dati suvi obrok pa makar to bila i slama

4.Za siliranje kao zdruzeni usev najbolji je ovas

P.S.Nemojte kretati u pravljenje senaze ako nemate kombajn za senazu koji ce masu dobro da isitni da bi gazenje u silotrencu bilo adekvatno jer to su dva uslova za dobru i kvalitetnu senazu koja se moze davati preko cele godine bez obzira na letnje temperature (pod uslovom da se skida bar 20cm cele povrsine svaki dan)

Nadam se da sam pomogao.

Samo za ovo poslednje da kazem, moze se i prikokicom raditi jer ja radim i secem motornim testeromvbez problema, a ne skidam dnevno celom povrsinom 20 cm vec sva 4 ili 5 dan izimam sa istog mesta i nema.kvara ni malo za sad, a preko nje je kukuruzna silaza.

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

Ja sam ove jeseni tek nabavio rolo presu pa sad kontam koliko rolo bala treba da napravim za svojih 50 grla (krava,junica,bikova i teladi) da imam preko cijele godine?Sijeno cu u kocke,steta da tavan stoji prazan a moze primiti 1500 bala.

Po mom vidjenju sve kvalitetnije trave a pogotovo lucerku je steta susiti u sijeno ako postoji mogucnost da se spremi u najlon (rolo balu) a livade i kojekakvu travuljinu sto dobijem po selu samo da ocistim njiivu to ce ici u kocke.

Ljetos sam mjesavinu stocnog graska i zobi silirao ali sam cekao da se formira mahuna i zob je do tad vec isklasala, mogu vam reci da je bilo ekstra.

djendrag: Presa je Gallignani 9520 a omotac nisam nabavio jer je dobar omotac sa bocnim utovarom i da sve automatski sam odradjuje(tako da mi netreba niko) skuplji nego moja presa.
Srecom ima rodjak omotac, doduse domace izrade jednog lokalnog majstora, pa cu se poslepati malo od njega dok ne budem mogao kupiti nesto slicno gore pomenutom. Sta rece koliko ce mi trebati rolo bala?

Petre:
Krave dobiju samo ujutro za prvi obrok 2 do 3 bale sijena a kasnije tokom dana silaza i sjenaza dok ostale kategorije dobiju vise sijena nego sjenaze posto dosad nisam imao svoje rolo prese pa sam pravio malo sjenaze i cuvao je za krave.A od sada ako me presa dobro posluzi bice sjenaze za sve a sijena vrlo malo.

Pravi ovoliko kao i ja ako imas mase, preko 200 kom. ti treba, pa da vidis kad pocnes davati balu koliko ce obroka iz jedne biti i onda ces moci da se orijentises. Od viska glava ne boli. Ja ljeti dovozim zelenu masu kravama i tako ne dajem sjenazu neko vrijeme.

- - - - - - - - - -

I moj komsija je kupio omotac kod tog covjeka sto pravi nove u Prnjavoru. A ja sam kupio elho omotac jednostavan, bez utovara, nema ni noz za odsjecanje folije ali sam zadovoljan, platio ga 1.000 eur, i odradjujem vrlo brzo omotavanje.

Ja smotam koju balu sjenaze i dajem samo muznim kravama....kako nemam silaze odu i do dvije bale sjenaze po kravi mjesecno.....to samo zimi a ljeti na ispasu

Pravi ovoliko kao i ja ako imas mase, preko 200 kom. ti treba, pa da vidis kad pocnes davati balu koliko ce obroka iz jedne biti i onda ces moci da se orijentises. Od viska glava ne boli. Ja ljeti dovozim zelenu masu kravama i tako ne dajem sjenazu neko vrijeme.

- - - - - - - - - -

I moj komsija je kupio omotac kod tog covjeka sto pravi nove u Prnjavoru. A ja sam kupio elho omotac jednostavan, bez utovara, nema ni noz za odsjecanje folije ali sam zadovoljan, platio ga 1.000 eur, i odradjujem vrlo brzo omotavanje.

Gde si našao omotač za te pare ,koliko taj što pravi traži za omotač

Omotac sam kupio od trgovca sto uvozi masine iz Svedske, a od istog sam kupio i presu pa tako da mi je dao popust na omotac. Presu sam platio 9.000 KM sa pdv_om.
Inace omotac je vec tri godine u funkciji bez ijednog problema, folija 500 mm.
A ovaj covek sto ih pravi u Prnjavoru cijeni 5.000 KM.

Samo za ovo poslednje da kazem, moze se i prikokicom raditi jer ja radim i secem motornim testeromvbez problema, a ne skidam dnevno celom povrsinom 20 cm vec sva 4 ili 5 dan izimam sa istog mesta i nema.kvara ni malo za sad, a preko nje je kukuruzna silaza.

Kako seces motorekom,sta sipas umesto ulja i koliko se brzo haba lanac?

Kako seces motorekom,sta sipas umesto ulja i koliko se brzo haba lanac?
Sipam zejtin, a stavio sam skroz potrosen lanac koji sam koristio i sad njega koristim bez problema sece dobro iako je tup skroz jer sam dohvatao zemlju kad secem do dna.. I preporod je posle onog rucng noza, nasecem bas brzo i ostane ravno da se ne kvari.

Ja sam mislio kupiti onu masinu za secenje senaze i rolo bala ali sve skupe po 400e polovne uvozne, resim da probam sa ovim jer sam video da jedan kolega sa foruma radi tako i super je. Ovako se zimi i ne koristi nizasta drugo. Ne znam koliko je jaka kineska jer teze sece nego drvo jer malo teze izbacuje ono kuda mac prodje.. Ali jako prakticno

Nazad
Vrh