Spremanje senaže od leguminoza.

Dobar je pionirov al baš za senažu, njega smo koristili. Ima još nekoliko firmi i po priči ljudi koji su ih koristili zadovoljni su. Al na prvom mestu bitno je raditi u optimalnoj fazi inokulant je samo dodatak al ne i rešenje za sve probleme koji mogu nastati.

Svaka čast!!!:ppozdrav:
Nema "praznog hoda", jeste posao za odraditi, pratio sam te već u nekoj od Tema za ovaj postupak usejavanja Talijanskog Ljulja u Lucerište s "isteklim rokom trajanja", ali će i finansijski efekat biti značajan, plus što će njiva biti spremna (verujem) za žito, najesen...::namigivanje::
Jesam li pogodio, pankin?
Sve ko da sam ja prepričo.

Ljudi jedno pitanje. Da li bi valjalo i smelo da se čičoka pomesa sa lucerkama i ostalim travkama u senazi?? (Senaza se pravi za krave) hvala.

Pa de znam nismo je do sad mesali sa ostalim travkama. Da li tereba da se osusi malo ili treba da bude sveze pokosena za senazu?

Mjesao sam sa kukuruznom silazom u isti silos i dobro je ispalo a sa travom nisam uspio probati jer je zasad cicoke vec u drugoj godini zivota prdnuo u cabar.

Ne vidim razlog zasto nebi islo i sa travom...

Pozdrav svima, imam jedno pitanje a neznam gdje da ga postavim sem ovde! Naime, imam trenutno pod jecmom i psenicom oko 1ha i planirao sam kad skinem zita izvuci malo stajnjaka, baciti nesto ureje, preorati plitko, tanjiranje pa zasaditi st.grasak i zob ili psenicu da od toga pravim senažu! Ima li ko iskustva sa takvim nacinom rada i moze li to tako da se radi? Naravno tu bi dodao i livadskih trava koliko se mogne pokositi! Hvala unapred!

f8b63671f9525ba587f81dc78c4146d8.jpg
raz i stocni grasak senazu pravio drugar

Послато са GT-S7562 уз помоћ Тапатока

I mene ovih dana ceka isti posao.Jeli to grasak NS junior i kakav to silokombajn koristite ,cinimise da kosi i melje odjednom?

- - - - - - - - - -

Pozdrav svima, imam jedno pitanje a neznam gdje da ga postavim sem ovde! Naime, imam trenutno pod jecmom i psenicom oko 1ha i planirao sam kad skinem zita izvuci malo stajnjaka, baciti nesto ureje, preorati plitko, tanjiranje pa zasaditi st.grasak i zob ili psenicu da od toga pravim senažu! Ima li ko iskustva sa takvim nacinom rada i moze li to tako da se radi? Naravno tu bi dodao i livadskih trava koliko se mogne pokositi! Hvala unapred!

Ako imas viska para onda probaj mozda i bude nesto od toga ili bolje kupi od nekoga u selu kvalitetnu travu pa spremi sjenazu, bar ovde kod mene uvjek neko nudi travu jer malo ko danas drzi stoku. Samo za sjeme graska za jedan hektar moras izdvojiti najmanje 300 maraka.

:sta: zar je to cudo toliko skupo!!!!! Nisam to znao! Mislio sam da nesto ubacim u zemlju da se ne korovi, da ne lezi, i da ujedno od toga napravim kvalitetnu hranu za krave i malo za krmace! Ali to mi je preskupo jer nemam jos neku proizvodnju pa naravno i nema para! ?????? Ima li ko kakav predlog sta bi jos moglo postrno da se sije i da dospije do zime?

Ma malo se drug zeznuo raz mu pocela polegati zbog graska a grasak nije stigao napuniti mahunu,raz na pola punjenja zrna ali poleganje bilo jako pa se plasio da ce cela povrsina poleci i zato kosio(roto kosa) pa onda kombajn.

:sta: zar je to cudo toliko skupo!!!!! Nisam to znao! Mislio sam da nesto ubacim u zemlju da se ne korovi, da ne lezi, i da ujedno od toga napravim kvalitetnu hranu za krave i malo za krmace! Ali to mi je preskupo jer nemam jos neku proizvodnju pa naravno i nema para! ������ Ima li ko kakav predlog sta bi jos moglo postrno da se sije i da dospije do zime?
Možeš i Sudansku travu...
Imaš sve potrebne informacije u ovom delu Foruma (govedarstvo)...

Koliko je pametno za gazdinstva 10-15 grla uloziti novce u rolo balirku sa nozevima i omotac bala , dalbise iskoristila bala 120x120 u 2 davanja tj da nepromene ukus i miris

Rolo bala bez brige moze stajati dva dana otvorena takvo je bar moje iskustvo.I ja ove godine gledam da kupim nesto al cim namaknem neku kintu iskrsne nesto prece...

Koliko je pametno za gazdinstva 10-15 grla uloziti novce u rolo balirku sa nozevima i omotac bala , dalbise iskoristila bala 120x120 u 2 davanja tj da nepromene ukus i miris

To je mnogo pametno...................balirka nemora biti sa nozevima a bala moze da traje i vise od 2 dana ako se lepo odmotava,meni bala lucerkine senaze traje 3 dana a ovsa i grahorice skoro 7 dana.................

Nazad
Vrh