Spremanje senaže od leguminoza.

Koje marke je prikolica ,kolko kubika i para ? Postavi neku sliku .

Ljudi jel hranio neko od vas uz krave i koje june senazom lucerke,kako se ona pokazala u tovu junadi?Konkretno planiram da odradim prvi otkos detaline zbog cestih kisa u maju,pa me interesuju iskustva?

Otvorio jamu u kojoj je mesana kukuruzna silaza i senaza ljulja i lucerke,deluje mi nekako belo i mirise na caj,krave je rado jedu,nema grejanja,hladna je...........

ou2kvk.jpg

ja koristim inokulante i u silaži i u sjenaži ,koristio sam pioner ,biomin , sano i schauman i svi su bili dobri a cijena je od 50e pa na više

Ja koristim pioneer inokulante za silazu nekoliko godina. Zadovoljan sam sa njima. U pocetku sam uzimao praskasti u dzaku koji se direktno posipa po silazi, pa ga vise nisu uvozili i onda sam uzimao praskasti koncentrovani koji se rastapa u vodi pre primene. Njegova cena za 50t silaze je bila oko 100e prosle godine.

- - - - - - - - - -

Cini mi se da bese ovakvo pakovanje. Slika je pozajmljena sa ovog foruma.

kbzl1l.jpg

Sprema li se ko za senazu. Ja sam narucio biominov inokulant. Za vikend bi trebao da pocnem silos da pravim.

Danas sam obilazio ljulj, i poceo je da vlata, tako da cu sutra uvece da ga kosim, i prekosutra da ga kupim sa samotovarnom.... Posto nisam stigao da kupim inokulante, jer sam mislio da nece jos vlatati, da li vredi posipati Minazel po senazi ?

Mislio sam da ne bi dozvolirazvoj toksina... Do sada ga nikada nisam koristio, a silazu radim bez inokulanata, i uvek bude odlicna, ali za senazu ne znam posto je prvi put radim...

Neće minazel sprečiti stvaranje mikotoksina, već se samo pokupiti ako nastanu, a za tu varijantu bolje je da ako se jave plesni da im daješ po senaži minazel. Ja prve dve godine nisam stavljao inokulante bila je dobra senaža iako je krupno sečena, Prošle godine komšija kupi pionirov inokulant i podelimo, i bila je izvanredna senaža, ali mislim da su dva druga faktora uticala na kvalitet. Prvi je znatno sitnije sečenje, prošle dužina odsečaka nije prelazila 4 cm i drugi, po mom mišljenju bitniji, masa je bila suvlja. Sa povećanjem sadržaja suve materije inhibiraju se štetni mikrorganizmi al je mana teže sabijanje.

al si gledao al moze da se stavi jos neki noz da se prepravi malo???
pocerina
user-offline.png
Moglo bi, ali ima pdosta posla da se to odradi... Za sada ce ici ovako, pa cemo videti od situacije, za koju godinu uzeti neku savremeniju prikolicu sa vise nozeva..

- - - - - - - - - -

Neće minazel sprečiti stvaranje mikotoksina, već se samo pokupiti ako nastanu, a za tu varijantu bolje je da ako se jave plesni da im daješ po senaži minazel. Ja prve dve godine nisam stavljao inokulante bila je dobra senaža iako je krupno sečena, Prošle godine komšija kupi pionirov inokulant i podelimo, i bila je izvanredna senaža, ali mislim da su dva druga faktora uticala na kvalitet. Prvi je znatno sitnije sečenje, prošle dužina odsečaka nije prelazila 4 cm i drugi, po mom mišljenju bitniji, masa je bila suvlja. Sa povećanjem sadržaja suve materije inhibiraju se štetni mikrorganizmi al je mana teže sabijanje.
Koliko dugo ste cekali od trenutka kosenja do pocetka siliranja ?
Ja hocu predvece da pokosim travu, a ujutru da pocnem da je kupim...

Tako ti je najbolje, to je moje iskustvo od prosle godine gde sam se ja zeznuo. Pokosio sam nesto prvi dan i nesto drugi dan cim se rosa digla i odma sam skupljao i tako je ostalo taj dan i sutra dan kupio i vec se presusilo da je jos malo ostalo moglo se balirati i posle polivali vodom al ajde za prvu godinu dobro.

Nazad
Vrh