Spremanje senaže od leguminoza.

Košenje je bilo prethodni dan oko podneva a početak siliranja sutradan oko 10h, kad spadne rosa i bilo je prerano, trebalo je sačekati još, prošle godine smo to ispravili i dobili odličnu senažu. Samo moramo imati u vidu da je bila združena setva grahorice i ovsa i graška i ovsa, ogromna masa i debeli otkosi. Za sejane i prirodne travnjake mislim da je 20-24h posle košenja sa temperaturom od 28-30 stepeni u najtoplijem delu dana taman za senažu, al najbolje je pratiti stanje mase.

Bala je nešto sasvim drugo, način pakovanja i upotrebe i sam koncept je skroz drugačiji. Za dva 2-3h nije uspela da izgubi više od max 10% vlage. Da je takva spakovana u osrednji silo trenč sa standardnim pokrivanjem imao bi za 7 dana od otvaranja vrlo ozbiljnih problema sa njom.

Poslednja izmena:
Drugo je kad ti nju pokosis pred mrak i ujutru radis a sasvim drugo kad pokosis ujutru pa ceo dan tako soji na suncu i kod mene bi se tako presusila. Ja cu isto tako, nesto pred mrak nesto ujutru da kosim i i taj isti dan da radim.

Nema slika, aparat mi u kvaru... Islo je dobro brzo smo uradili... Prikolica radi extra, jedino mi je problem kada je silaznik sve puniji, dosta potone prikolica, pa mi lanci od pokretnog poda legnu u masu i zaglave....
Morao sam da je uterujem u rikverc u silaznik, pa da istovarim pola, pa da prodjem sa druge strane i isto tako uradim...

Jel ono kod tebe bese tockovi sa strane pa je dosta niza? Da ti nisu otpušteni lanci kad kace od masu u silosu?

Senaza od lucerke i trava,staro zatravnjeno luceriste upitanju,malo suvlja masa ali ispalo odlicno..........

qritev.jpg

2pta4c7.jpg

117zjbo.jpg

Juce i danas sam radio senazu. Nista nisam slikao jer sam imao nekih problema sa masinama. Dan pred pocetak rada mi pukne na torpedu prednji diferencijal i morao sam rodjaka da zovem da radi sa sameom 65konja koji ne vlada bas dobro ovom mojom samoutovarnom prikolicom. Samo sto smo poceli nagura napred trave jer rodja nije nikad radio sa tim jos bila na malom gasu kad je to zapucalo ja reko ode sve u pm. Pukla dva lanca koji pogone i dve grede sa duplim prstima bas dobro iskrivio. Skoro citav dan ode oko toga i bas mi nije bilo do slikanja. Ukupno radio oko 5 prikolica, za koji dan ce torpedo biti ponovo u akciji pa cu da dodam jos 3 prikolice jer toliko jos ima mesta. Mislim da nece biti problema to sto cu jos dodavati, silos sam dobro zatvorio. Kad buden dopunjao silos nadam se da cu slikati nesto.

Jedno pitranje za iskusne,moze li se siliati uljana repica?A moze i neka Preporuka druga,hranili bi se bikovi tom senazom,a teeba mi nesto sto se najranije skida da bi mogo posle neki kukuruz da posejem na postrno?Hvala unapred

Moji piju mleko dva meseca i u tom periodu jedu kabasto i koncentrat a silazu i senazu dobijaju od tri meseca starosti,nisam primetio neku razliku i kad im nisam davao do 6-7 meseci starosti.To je moje iskustvo a sta knjige kazu recice neko drugi.........

Nazad
Vrh