Spremanje senaže od leguminoza.

Drugar je kupio,a ja treba da kupim posle Nove Godine...

Pitanje je, koliko planiraš tih bala, a najjeftinije ti je da platiš kolegi da ti odradi i tvoje bale.

Jer kad bude tih bala više, onda to dođe preskupo pa se silira u rov.

Ratko ja sam nesto racunao bala izadje oko 500 dinara pa sad ti racunaj u bali imas oko 450-500kg. :bravo:

- - - - - - - - - -

oko 250 bala godisnje,100 lucerke i 150 graska i zobi.naj jeftinija solucija mi je da kupim pika uredjaj za hesstona ali za sada nemam mesta za gomilu senaze,ovako zamotamo bale i drugar mi slozi sa telehenderom na 4m visine i cao...

to nije mnogo, nit visoko nit siroko malo imas stoku nemos mlogo davati ,to je problem i nisi stavljao inokulant .od godine de si pogresio popravi:ideja:

Ma znam da nije mnogo, sledece godine cu praviti duzi, sad je 8m duzina, pravicu na jedno 12-13m i da mogu odma celu prikolicu da izrucim odjednom, na ovu duzinu nisam mogao morao sam pola pa malo ugazim pa jos pola i to posle duze gazim dok ne stigne nova prikolica. Sledece godine bi trebala visina da bude koliko je i zid oko 1-1.2m. A na greskama se uci zato nisam hteo da se zalecem pa odma prve godina da uradim dosta i da ne valja.

Senaza jos koji dan i gotovo za ovu godinu, sledece godine sam mislio da secem motornom testerom ako je to moguce, samo bih sipao zejtin umesto ulja i valjda ce da bude dobro.

Kolega zašto seći senažu sa nečim što nikako nije predviđeno za to ? Postavio sam sliku u temi "Kukuruzna silaža" izuzima se uređajem koji se polovan može naći za ne previše para, evo slike, gledao sam kod prijatelja, odlično završava posao.

Ma moze tako jeste malo krupnije ali moze. Tako sam ovaj silos i potrosio sa vilom uzimao sve, ali posto sledece godine planiram raditi dosta vise a ne trosim je dovoljno brzo mislim da je bolje da bude lepo odsecena i nema vazduha da ulazi unutra a i lakse bi se seklo nekom masinom.

Ma moze tako jeste malo krupnije ali moze. Tako sam ovaj silos i potrosio sa vilom uzimao sve, ali posto sledece godine planiram raditi dosta vise a ne trosim je dovoljno brzo mislim da je bolje da bude lepo odsecena i nema vazduha da ulazi unutra a i lakse bi se seklo nekom masinom.

Isti sam i ja imao problem sa izuzimanjem silaze kad je krupna,ove godine sredio konbajn i lepo isitnio senazu da nema veci komadic od 2cm i onda mozes da je izuzimas kako hoces,al sa misljenja da je rol bala sa uvijacem idealna za manje farme.

Pa ja radim samoutovarnom i ne moze biti tako sitno. Rolo bale su dobre ali preskupa oprema za mene koji imam 5 krava( znaci trebao bih da nabavim rolo balirku, omotac i utovarivac). Samoutovarnom uradim lako sa svoja 2 traktora bez problema, kombajn dosta bolje sece ali treba vise traktora i dosta sporije ide.

Pa ja radim samoutovarnom i ne moze biti tako sitno. Rolo bale su dobre ali preskupa oprema za mene koji imam 5 krava( znaci trebao bih da nabavim rolo balirku, omotac i utovarivac). Samoutovarnom uradim lako sa svoja 2 traktora bez problema, kombajn dosta bolje sece ali treba vise traktora i dosta sporije ide.

Alen1972- o kojoj se prikolici radi, i koliko nozeva ima ?

Starija prikolica marke Agrar ima 21 noz, razmak izmedju nozeva je 6cm. Hidraulicno podizanje pick-upa.

- - - - - - - - - -

Rolo bale su odlicna stvar, ove godine sam se preporodio radeci sjenazu u rolo bale, a i proizvodnja mlijeka je povecana... oprema jeste skupa dok se sve nabavi ali i vrijedi.
Ma znam ja da je to super stvar ali meni se ne isplati da sve to kupujem zbog mojih 5 krava, jos sa tim ne bi mogao nikom drugom da radim jer niko ne moze sa rolo balama da manevrise, a sa samoutovarnom bi trebalo da bude nesto posla usluzno a sluzi mi i kao prikolica za prevoz bala i zeleno kad im dovozim.

Apsolutno se slazem sa tobom da je prikolica dovoljna i potrebna za jedno srednje domacinstvo, moze se koristiti za dosta stvari a nije skupa za nabaviti.

Sjenazu sam radio sa prikolicom sa i bez nozeva i ako se dobro uradi, ugazi, zatvori bude jednako dobra sjenaza ali je teze izuzimati kad radi prikolica sa manje nozeva ili bez ijednog noza.

Možda sam promašio temu ali zanima me da li je neko radio uslužno sjenažu samoutovarkom i koliko se takva usluga naplaćuje.Jedini ja imam u bližoj okolini prikolicu pa nemam koga pitati za cijenu

E to sam i ja razmišljao ako nekom budem radio kako da naplacujem, trebalo bi neku cenu po prikolici odrediti, zavisi dosta je li daleko livada od silosa i kako je spremno, ja sam mislio oko 25-30e po prikolici?

- - - - - - - - - -

Apsolutno se slazem sa tobom da je prikolica dovoljna i potrebna za jedno srednje domacinstvo, moze se koristiti za dosta stvari a nije skupa za nabaviti.

Sjenazu sam radio sa prikolicom sa i bez nozeva i ako se dobro uradi, ugazi, zatvori bude jednako dobra sjenaza ali je teze izuzimati kad radi prikolica sa manje nozeva ili bez ijednog noza.
Bio sam uradio samo 3 prikolice i to je bilo na 5 krava 45 dana. Ove godine cu raditi koliko god budem mogao.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh