Spremanje senaže od leguminoza.

E pazi sad inokulant dovodi do neuspeha, aj molim te objasni kako, posto na prolece i ja pocinjem sa senazom.... Da li da pravim sa ili bez??? Ne moze i ovako i onako ili ide sa inokulantima ili bez???

E pa ja nisam stavljao inokulant, Prvo sam mislio da ce sve biti kvarno, vec sam pisao kako nisam uradio sve kako treba. Moguce je to da je zbog presusenosti lose ugazena, samo ne znam sto se do sad nije kvarila a sad sam stigao na pola i tu se kvari, budj svakakvih boja. Gornji sloj od 20-30cm nigde nije kvaran ali ispod ima negde bas dosta a negde neke okrugle fleke budji. Ja sam sa senazom zadovoljan i sledece godine cu raditi 3-4 puta vise nego ove godine

Ovde covek mora da bude multimilijarder i daj boze da ne bi bankrotirao, moze pa ne moze, pa moze pa ne moze, izgleda da cu da pravim pola sa inokulantom pola bez inokulanata.... I to savetujem svima da tako urade koji nisu sigurni da urade jednu bez jednu sa inokulantima i onda ce znati...
Neki rade senazu bez kosevine neki sa kosevinom, a velika je razlika u troskovima, i prosto covek ne zna sta da radi, da li da je kosi, pa sabira pa senira ili da je odmah direktno senira.... NAjbolje je kao sto sam rekao probati na jedan i drugi nacin, jedino cemo tada znati odgovor, jer ocigledno nije ista trava kod mene na istok zapad sever, ili je opet stvar u duzini gazenja tj vremenskom intervalu!:bravo:

Ma inokulant nikako ne moze skoditi, samo moze biti bolja senaza. Ja sam za to da se kosi, pa odma grabi u redove i odma posle kupi, tako ce biti taman provenuta i tako cu ja raditi sledece godine. Ja sam ove godine ujutru kosio kad se skinula rosa i odma zatim grabio i tako ostavio da prenoci i sutra vec bila presuva, a da sam je radio isti dan bila bi taman

Pa to uopste nije skupo, čiji je to inokulant i ima li pakovanje za npr 10-20 tona, i ako moze broj gde to ima da se uzme?

Vinfid kompanija novi sad 021401306,biostabil plus inokulant za 50 tona zelene mase malko sam pogresio oko kolicine ali Ni ovo nije skupo po meni.

Pa ja sam i mislio da je za 50 jer obično na toliko ide, jesi li ti koristio ove inokulante kako su se pokazali?

Onda ja sledece godine radim sa inokulantom pa ćemo videti kako se se pokazati. Ja ove godine nisam uradio vise od 3 prikolice senaze iz razloga sto sam znao da nećemo sve uraditi kako treba jer nam je prvi put. Sledece godine je u planu najmanje 10 prikolica(samoutovarna). Silos je dug 8m i po mojim prognozama trajace oko 2 meseca.

Ma ja sam zeznuo samo sto sam zakasnio sa kosenjem 15 dana i sto se presusila, mislim da sam to uradio kako treba da se ne bi kvarila ali sledece godine ide i inokulant za svaki slučaj jer imam malu potrošnju, sad trenutno 6 krava, inače držim 4-5

Drugar je kupio,a ja treba da kupim posle Nove Godine...

- - - - - - - - - -

fotografija-0182.jpg
fotografija-0183.jpg
fotografija-0184.jpg

Nazad
Vrh