Spremanje senaže od leguminoza.

Evo koja slika od sjenaze lpja je radjena prije 20 dana. Kombinacija zobi psenice i bilo vrlo malo ljulja koga je bilo u zobi kada je vrsena pa je nisam redio prilikom sjetve
dsc0081-1.jpg

dsc0083-1.jpg

dsc0084-1.jpg

dsc0085-1.jpg

Ljudi posto imate vise iskustva u vezi senaze, treba mi jedan savet? Senaza kombajnom ili da kupim rolo presu i vakumirku, sta je bolje? I jos nesto koliko kosta folija za rolo bale i koliko moze bala da se uroluje(mislim na one velike rolo bale) ? Kada se balira da li isto moze i sa kombajnom i sa presom, ili sa presom treba duze da se ceka da provene? Moje licno misljenje je da je bolja vakumirka, jer u senazi sa kombajnom mora i inokulant a i najlon.

Moje licno misljenje je da je bolja vakumirka, jer u senazi sa kombajnom mora i inokulant a i najlon.

Mora inokulant i ako radis sa vakumirkom senazu lucerke a od ljulja nemora ni na kombajnu ni u vakumirci.Nema tu nikakve razlike dal je kombajn ili vakumirka i u jednom i u drugom je cilj da se masa isecka sabije i dobro zatvori....................

Mora da se u bale obmotaju folijom isto kao i sto se silos mora pokriti najlonom, jedino za bale ti treba jači traktor da vozi rol balirku, jači traktor sa utovarivacem, motalica, ali prednost dajem balama iz razloga sto su lakse za manipulaciju...

Mora inokulant i ako radis sa vakumirkom senazu lucerke a od ljulja nemora ni na kombajnu ni u vakumirci.Nema tu nikakve razlike dal je kombajn ili vakumirka i u jednom i u drugom je cilj da se masa isecka sabije i dobro zatvori....................
Nisam sejao nikada ljulj, mozes nesto vise o njoj u poredjenju sa grahoricom ili graskom. mislim na prinos, kako se seje, jel zahtevan, kakvu zemlju trazi? Ja sam mislio da posejem u jesen kombinaciju Apaca i grahorice ili graska, pa posle skidanje toga da posejem sirak... Da li je pametno i kakva su vam iskustva sa sirkom?

- - - - - - - - - -

Kod mene je folija nesto preko 80 evra, i napravim negdje oko 23 bala zavisi koliko omotavam, sjenazu radim sa traktorom od 60 ks i sa claas 44.
A jel si stavljao inokulante i od cega si pravio senazu i kako ti se pokazalo?

fiat615,Молио бих те да напишеш твоје искуство у примени исхране говеда сенажом и количини млека и млечне масноће.Ако имаш податке од пре него што си почео да храниш говеда сенажом и сада.

Dobro mi se pokazala sjenaza ima povecanja mlijeka mlijecnu mast neznam posto se bavim proizvodnjom sira.Tacni podataka nemam ali mi bolje krave jednu sjenazu od sjena, inace dobro se pokazala sjenaza od crvene deteline, dts, najbolja je od lucerke ali kod mene nemoze bas svugdje uspjevati i tad krave daju najvise mlijeka, ove godine sam radio od zobi i bas je jednu dobro. Jos da mi je grasak uspijo bila bi jos bolja sjenaza. Krave daju oko 20 do 25 litara kad jednu sjenazu kvalitetnu uz zitarice bez soje, suncokreta i premiksa.

fiat615,хвала за брзи одговор.Радује ме да користиш предности сенаже над сеном.Ипак прочитај поново шта сам написао о сенажи.Ваљаће ти.
Ове предности треба користити преко целе године а исто тако преко целе године и спремати сенажу по процедури без како и зашто.Просто "ради по команди" и нећеш погрешити.Мораш знати и то да се,кад год се промени састав исхране музних крава промени и количина и квалитет млека,па кад спознаш да нешто није како треба за враћање на почетак прође понекад и месец дана.
Не постоји лоша земља.А земља увек може да се "упристоји" за гајење било чега.

Dobro je za tov kao i za proizdnju mlijeka. Ako imaš sjenazu od lucerke za tov to je ekstra

Interesuje me iskustvo vas koji radite duže vreme senazu. Ja sam radio prvi put ove godine i juce sam je je otvorio. Ima prikazan miris, kako sam pročitao na internetu da tako i treba da mirise. Sad moj problem je sto je donji sloj nekako mokar od vode , do zemlje možda 10ak cm a gore je ok onako vlazna i nema tako bratom boju kao ona u donjem sloju. Nigde nije budjava nimalo pa me interesuje smeta li kravama to sto je mokra. One hoće to da jedu ali ne znam da nije stetno?

Obično ti donji slojevi su vlažniji zbog ceđenja vode iz gornjih slojeva ili uslaska vode ispod pokrivača. Imaju nešto promenjen miris ali ne predstavljaju problem u ishrani, krave ga jedu bez ikakvih zamerki. Jedini problem može biti naknadna fermentacija, tj posle otvaranja počinje pomalo buterna fermentacija, kad se izuzima ima miris na stopala koja su ceo dan po vrućem vremenu provela u gumenim čizmama (većina zna kako to izgleda :cool:). Al sad je hladno vreme i cenim da nećeš imati problema sa tim. Sad ćeš da vidiš šta znači kvalitetna ishrana krava.

Hvala na odgovoru, ne znam da li treba tako pa zato pitam, sledece godine cu znati dosta bolje da odradim senazu. Ove godine su uradjene samo 3 samoutivarne prikoilice za probu i dobro je ispalo kako sam se nadao, mislio sam da cu sve baciti :D. Dajem kravama vec 3 dana i nema promene u mlecnosti, pa nek ostanu na istom ja sam zadovoljan. U planu mi je da posejem 1ha lucerke i od toga da radim senazu. Mislim da bi bila dosta bolja od ove obicne livadske trave.

E drugari sad imam problem sa senazom, do sad se nije kvarila a sad je počela na nekim mestima da se budja i zagreva. Čudno mi sto do sad nije bila kvarna nigde a sad kad je hladnije vreme i kad ne bi trebala da se kvari ona se kvari. Budj je negde bela negde kao neka zelena-plava boja. Ne znam u čemu je problem i sta da radim??

Ja sam ove godine radio senazu prvi i poslednji put,ja se isto pitam,"zasto se pokvarila"?Okosio sam,pustio da provene iseckao lepo ugazio,senaza je bila od stocnog graska,dodao sam kukuruznu prekrupu i na svaku prikolicu po 2kg secera a ona se pokvari.Kod jednog kolege smo radili seckanje ne provenute mase(ima slike u prthodnim postovima)i ona je isto neslavno zavrsila.Nema tog ko ce me naterati da radim vise senazu,radicu vise silazu barem sam siguran u uspeh.

Mozda je problem premala dnevna potrosnja senaze. Mislim da ona zahteva mnogo vece dnevno izuzimanje nego kukuruzna silaza. A pozeljno je koristiti i inokulante. Komsija radi redovno senazu i to od svega i svacega: livadska trava, lucerka, ovas, stocni grasak, perko... Unutra dodaje minazel, to sam video jer sam mu par puta pomagao u senazi. Kaze da nema problema sa kvarenjem senaze. Ali opet on drzi oko 40 grla stoke, pa je dnevna potrosnja veca.

Nazad
Vrh