Spremanje senaže od leguminoza.

Preporučljivo je da izgubi jedan deo vlage pre nego što se silira, međutim kad je ovakva situacija mnekad se mora uraditi i direktno po košenju ali zbog visoke vlažnosti, vrlo često se dobija silaža i senaža lošijeg kvaliteta. Upotreba inokulanata a prvenstveno prekrupe žitarica može malo da ublaži problem. I kod nas stiže, mi imamo dva hektara jesenje setve za senažu, a puno obaveza u poslednje vreme, pitanje kako ćemo sve stići.

Ove godine na svim parcelama graskovi su mi prelepi,jos samo da prestane da pada kisa i mogu poceti sa senazom do tad ce i grasak poceti da cveta.

Koja je sorta u pitanju i kolko si stavio kila zitarice koliko graska? ;)
Kod mene se tek sad grasak malo probija kroz raz,bice i njega-iako sam ga vec otpisao kao ugusila ga raz,ove kise su mu dobrodosle,ali generalno sl. put bi trebalo raditi sa sto kasnijom psenicom da mogu da se prate,ovako raz vec zavrsila cvetanje a grasak il ce poceti il nece,ali kositi se mora.

Kod mene je grasak veci dosta od zobi jedino sto je rijedak sijao sam neke dvije vrste graska ovaj sa bjelim cvjetom je sav uginuo osta je ovja sa ljubicastim i on je iscvjetao prije jedno mjesec dana zobi sam bacio 5 kg po dulumu a graska sam 10 kg po dulumu pola ovog sa bjelim cvjetom pola ovog sa ljubicastim. Neznam koliko bi trebalo prosusiti zob i tritikal sam kad se radi prosle sam godine pokosio i zgrno i odma ispreo zob ali mi je nekako bilo previse vlazno.

- - - - - - - - - -

U pitanju je sorta Pionir,150 kg grasak i 30 kg tritikale po hektaru.Ova parcela je dvaputa plavljena u zadnja 10 dana neznam kako cu uopste da udjem da je okosim.

Pa da ja sam graska isto toliko otprilike ali sam ja mislim oko 36-7 kg razi ali po jutru to je malo vise od 60 kg po ha...Mada je jesenas izgledalo super, ali se Raz razbokorila jako.Nagodinu ako radio,uzecu neku kasniju sortu psenice,ili ozimu Zob.

Ako budem radio grasak jesenas ja cu umesto tritikale staviti psenicu apac,ima jaku stabljiku i puno bokori,30 kg po hektaru bice dovoljno.

Grasak je polegao a nije poceo da cveta da li valja raditi senazu mislio da siliram ? Koliko je potrebno da ucveta za siliranje ?

Ja sam moj danas pokosio,sad par dana prosusivanje pa baliranje ili siliranje :) takodje nije iscvetao.

Danas raz sa graskom upakovane u bale 72 bale na nekih malo vise od 3.5 jutra.
060520141913.jpg

dsc0351.jpg

060520141912.jpg

A evo koja slika od lucerke koja je juce radjena :)
dsc0346.jpg

dsc0345.jpg

Poslednja izmena:
Ista situacija i kod mene ugaženo oko 4 ha lucerke rađeno sa samoutovarkom sa 31 nožem preključe pokošena

Gaženo je fergom, malo je disalo iza točkova, videćemo rezultat za tri ili četiri nedelje. Ovo je kod drugara, ja sam samo vozio samoutovarnom prikolicom.

Prosle nedelje sam radio senazu sa pokosenim graskom i malo mi mi se cini da je suva,danas sam radio direkno kosenje mnogo je bolje sitnije secka,videcemo sta ce da ispadne senazu radim prvi put.Evo nekoliko fotografija.
img0525.jpg

img0526.jpg

img0530.jpg

img0516.jpg

img0520.jpg

Nazad
Vrh