Spremanje senaže od leguminoza.

Juče smo napravili oko 2t senaže od lucerke. Zanima me da li neko zna gde se može pronaći inokulant za manje količine ?
Razgovarao sam sa dilerom pionira, imaju inokulant, ali za 50t, rok upotrebe 2 godine, što je još uvek prevelika količina za naše potrebe.

Probao sam da "edukujem" ljude o značaju senaže u ishrani preživara, ali je sve ostalo na tome. Za njih je bala suve lucerke i dalje No. 1. Ne znam da je neko kome bih mogao da verujem pravi u mom kraju.

Za spremanje senaze od stocnog graska i jecma ,da li bi trebao neki inokulant da pospem po senazi ? Planiram da radim prve nedelje maja .

img0457.jpg

Ja cu po prvi put ove godine raditi senazu od stocnog graska,evo jedne slike kako sad izgleda do seckanja ce biti jos toliki.

Nesa
Jel ovo kod tebe sam grasak ili preosvojio grasak kod mene jecam prerastao grasak odrastao samo jos desetak dana sunca ima jos da istera ,kod mene iznad kolena je.

Stavljao sam kroz grasak i tritikale ali na ovoj parceli preovladao grasak imam 4 h graska nikad lepsi samo jos sunce da ogreje.

Kod mene u jednoj preovladao grasak a drugoj jecam skoro da ga nisam posejao ,samo jos sunca desetak dana da jos izraste pa radimo. Prvi put radim pa zato i ima.m neudomica.

img0316.jpg

I ja radim po prvi put pa me me zanima moze li ova masina da ga isecka na sta obratiti paznju koji inokulant dodati i dali je obavezan inokulant?

Koliko sam shvatio strec folija ne sme duze da bude izlozena suncu, tj treba bale staviti ispod nastresnice da ih sunce ne greje.

I ja planiram raditi senazu ove godine sa samoutovarnom prikolicom, u subotu idem pazarivati prikolicu sa nozevima. Senazu ću da radim od livadske trave, nije kvalitet neki ali bolje ista nego nista

Za senazu od graska i jecma da li moze direkno sirovo da se silira sta cu ako su budu ovako kisoviti dani ili pokisne ?

img0467.jpg

img0469.jpg

Ove godine na svim parcelama graskovi su mi prelepi,jos samo da prestane da pada kisa i mogu poceti sa senazom do tad ce i grasak poceti da cveta.

Nazad
Vrh