Spremanje senaže od leguminoza.

jugi tu gde nece lucerka zbog kisele zemlje, hoce trojka

jugi tu gde nece lucerka zbog kisele zemlje, hoce trojka
mislis detelina trogotka??
Crvena detelina (Trifolium pretense L.) je po značaju druga višegodišnja krmna leguminoza, odmah iza lucerke. U narodu je poznata pod nazivom trogotka ili kravljača, što ukazuje da joj je eksploatacija 3 godine.
ako na ovo mislis ne vredi da je sejem probao sam misevi prave darmar

Pri setvi graska da li se baca vestacko djubre ? ili kada zemljiste , zemlja stajnjakom nadjubrena.

- - - - - - - - - -

Imali ko da gde moze se kupiti ozimi grasak.

- - - - - - - - - -

Kad moze se poceti sejati grasak posto cu ga sada prvi put sejati pa pitam.

Poslednja izmena:
Danas silirao lucerku poznaniku na nekih 14 kj.bilo dve prikolice sa slike i jos pola jedne kamionske manje.Jako slaba masa pa kombajn neradi bas najbolje,na drugoj njivi bila bolja masa ali su crkle baterije na aparatu

2i23gqp.jpg

wutd.jpg

jel neko radio senazu od obicne trave i kako se pokazala, kako se to uradi sa samoutovarnom prikolicom?

alen1972 mozes raditi od obicne trave samo nemoj pustiti da se previse presusi, ja je radim sa rolo presom i bude dobra samo nemoj se puno nadati da ce krave imati nesto vise mlijeka od nje posto nije to lucerka, crvena detelina.

jel neko radio senazu od obicne trave i kako se pokazala, kako se to uradi sa samoutovarnom prikolicom?

Nigde ne piše kako se mogu silirat samo ljuljevi i deteline.

A ipak mora da znaš, kako su prirodne livade obično mnogo lošijeg botaničkog sastava po pitanju ukusnih i kvalitetnih trava i imaju manje mase.
Makar to i nije toliko uzrokovano nesijanjem 'plemenitih' vrsta i sorti koliko činjenicom da takve livade nisu godinama došle u dodir s ikakvim đubrivom. Jer tako đubrenje kako broj otkosa imaju vrlo povoljan utecaj na botanički sastav.
Nepoželjne vrste su obično osetljive na đubrenje i brze otkose.
Ti trebaš pokosit travu kad napravi lat, pre početka cvatnje.

A samoutovarke su normalni priključak za taj posao.
Normalno, mora da znaš, kako su bile prve namenjene skupljanju sena i tek kasnije su se razvile sa jačim sistemom rezanja, više noževa itd.
Pa verovatno mogućnost neke 'prosećne' balirke u Srbiji više ovisi o godištu, nego o modelu, pošto su skoro sve uvezene sa već odrađenim pristojnim radnim stažem.

Može se silirat travne kulture i bez ičega, samo sa gumenjakom i vilama, a ta vremena su prošla.

ovaj tarup na slici ima kontra noz pomeranjem noza steluje se usitnjenost mase kad budem imao vreme slikacu i postaviti slike.

Da li neko ima iskustva u spravljanju sena ili senaze od galege? To je visegodisnja leguminoza najavljivana kao nesto novo i jako dobro. Glavna karakteristika velika masa i dugogodisnja kosidba. Ja sam bio nabavio nesto semena iz Sombora, ali je te godine bila susa i setva nije uspela. Kasnije je i reklama utihnula pa tako da i neznam da li je neko danas ima na svojim njivama.

Nazad
Vrh