SPORT-Opšta tema

Možda su trebali ponuditi mesto selektora čoveku koji nas je odveo na svetsko prvenstvo.Da mu se oduže jer su ga pred prvenstvo oterali.

Ako bi u subotu izeli bod, a u utorak tri u Azerbejdzanu bilo bi i vise nego super za start....

Ali kako je pričao da želi lepršavost, kreacije, bezobrazluk, razmišljanje i ostalo toga nije bilo. Jesu pobedili ali... Sve je isto kao kad je selektor bio Tumbaković. Ništa specijalno. Znam da u Srbiji ima 8 miliona selektora, ali moje razmišljanje je sledeće. Treba da bude ili Tadić ili Đuričić igrači koji će biti organizatori igre i imatu svu slobodu kretanja po terenu (kao što je i sam Piksi imao kad je igrao), a ne da ih baca po krilu i onda totalno neiskorišćeni. Dakle npr Kostić levo, Đuričić u sredinu, a iza njega bih ostavio ovog Račića umesto Lukića. Mada su bolji Gudelj i Maksimović. Od svih ostalih najlošiji su bili Grujić na desnoj strani (ništa nije uradio - preplašen) i Stefan Mitrović. Pa ovaj već nekoliko grešaka pravi da posle njih odmah primamo gol (tako je poklonio i Rusima). Ali tako je kako je. Teže će biti sa Portugalom to je sigurno a ko će igrati to ćemo tek videti. Ali ako ima trčanja, uklizavanja, borbe, šansi neka i izgube ali su to uradili muški, a ne obrnuto da igraju kao neke babe.

Grujic je toliko bio los da ga niko nije primetio, al eto tebi je zapo za oko.:) Drugo. Sta ocekivati od grupe momaka koja nema pet treninga zajedno? Sigurno je i Piksi kalkuliso jer u roku od nedelju dana igra se tri utakmice. Neki su se ovde divili Hrvatima, njihovoj srcanosti i predanosti reprezentaciji i gle kako su prosli u Sloveniji.

Grujic je toliko bio los da ga niko nije primetio, al eto tebi je zapo za oko.:) Drugo. Sta ocekivati od grupe momaka koja nema pet treninga zajedno? Sigurno je i Piksi kalkuliso jer u roku od nedelju dana igra se tri utakmice. Neki su se ovde divili Hrvatima, njihovoj srcanosti i predanosti reprezentaciji i gle kako su prosli u Sloveniji.
Hrvati su napravili smenu generacije i oni sada nastupaju sa sarolikim sastavom ali sto se tice divljenja ima da se divis i ti a zajedno cemo da se divimo reprezentaciji Hrvatske. Mi mozemo da ih mrzimo ALI MORAMO DA IM SE DIVIMO I DA POSTUJEMO OVO STO RADE I KAKO RADE. Nego kazi mi ti DIVIS LI SE KRSTAJICU I NJEGOVOM STRUCNOM VODJENJU ILI SE MOZDA DIVIS KOKEZI I TERZI Reci cu ti nesto iskreno ali mnogo je vazno DOKLE GOT SMO MI KAO REPREZENTACIJA I KLUPSKI FUDBAL U SEPTICKOJ JAMI NE DO GUSE JER SU NAS FEKALIJE PREKRILE I MI SADA BAULJAMO RONIMO PO DNU KLONJARE IMA DA POSTUJEMO ONE KOJI VEDRE I OBLACE SVETSKOM POZORNICOM a mi smo poslednji koji bi smeli da komentarisemo u bilo kakvom negativnom kontekstu uspesne. Mi moramo da zarijemo glavu kao nojevi u pesak da se sakrijemo od blama 20 godina nismo bili na Evropskom prvenstvu a klupski fudbal je dno dna ali ako ti kazem DA PIKSI NIKADA U ZIVOTU TRENER BIO NIJE a to misljenje deli i clan EMIGRANT i jos mnogo fudbalskih fanova i mozemo samo da pricamo i da se nadamo a ja ako bi te pitao JELI PIKSI PO TEBI DOBAR TRENER TI MI NE BI ODGOVORIO .Posto smo zadnjih 20 godina izbrisani sa mape Evrope bice ove kvalifikacije pod mnogo velikim pritiskom jer prava na nove katastrofe vise nema. Ono o cemu ja mnogo vise razmisljam i iskreno cega se mnogo vise plasim je KOJA CE SLEDECA EKIPA DA VODI I FORMIRA REPREZENTACIJU IZ SENKE koja je sledeca ekipa koja ce da krene da rovari jer to je i tradicija kod nas. Sto se tice ljudi iz sveta fudbala oni su mi dragi i zao mi je sto su mnogi ljudi stradali nicim izazvani npr DRULA, CURCIC, MUSLIN sve dobri ljudi i ljudi sa jakom energijom i znanjem i imali su veliku zelju i treneri i igraci ALI NAZALOST ......::lose::

U nasem fudbalu je najgore sto su najglasniji oni koji se nisu bavili ozbiljno fudbalom. Ono sinoc je bilo odlicno, od postave preko igre do rezultata. Pa nije valjda lud da izvede prvi sastav sad da pocrkaju svi do jednoga da se dobije irska i onda protiv Portugala da se predamo. Jako pametno uradjeno iz mog ugla, pustio je igrace koji su zeljni dokazivanja protiv oslabljene ekipe Irske i sacuvao najbolje igrace za sledecu utakmicu a ujedno im i pokazao da nisu nezamenljivi i da nece igrati svaku utakmicu. U sledecoj ocekujem da pocnu i Kostic i Lazovic (ili neko drugi po desnoj strani) i Maksimovic na sredini i Mitrovic napred, mozda i Milinkovic-Savic. Automatski Portugal ne moze biti pripremljen jer nije video te igrace kod Piksija, moze postojati i faktor iznenadjenja.. U svakom slucaju podrska sefu i momcima, dokle god se bore i dokle god se trci ja cu ih gledati pa makar gubili svaku..

Retko je da se desi da je velik trener dobar selektor. Rad u reprezentaciji vise je psihologija nego trening. Drugo je raditi u klubu gde mozes i da kaznis i da ga stavis na klupu. Mozes i u reprezentaciji, ali odmah dolazi do nezadovoljstva ili bojkota. Piksi je kao igrac bio autoritet i u Zvezdi i u reprezentaciji. Kao klupski trener nema uspeha u jacim ligama, ali omalovazavati ga posle jedne utakmice je bez veze.

Има много питања а тек је прва утакмица одиграна са новим тренером, новим тимом и без уплитања председника... Селектор је како сам каже мутио мало састав јер има три утакмице. (уплашио се да неки фудбалери неће издржати јер не играју стандардно у клубовима)
А и није хтео да открије систем Португалцима... (какав год да је систем смислио)

Одговоре на нека (стратешка) питања може се наћи у разговору Светислава Пешића на Арени.
Одговоре такође можете наћи када размислите о овим питањима:

Да ли савези имају визију како треба да играју репрезентације?

Да ли се та жељена игра заснива на нашим природним генетским предиспозицијама и друштвеним понашањима и нормама?
(не можеш да играш цигањски фудбал као Италијани или Шпанци или до 105 минута као Немци или технички скоро савршено као Бразилци)

Да ли клубови праве играче за репрезентацију или за продају?
Да ли страни играчи доносе узор и знање или само узимају места млађим играчима?
Да ли у савезима постоје професионални тренери који раде праву селекцију млађих играча?
Да ли се код млађих играча на индивидуалном нивоу форсира таленат и вештина или физичка доминација?
Да ли је циљ младих играча да играју и уче или да оду у иностранство и добију бољи уговор? (и притом разноразне старлете и ванбрачну децу ;) )
Да ли се може смањити или укинути утицај мафије и менаџера као и родитеља на робовски однос према младим играчима?

Piksija niko ne omalovazava samo je konstatacija da je bio mnogo veliki igrac ali sa 56 godina zivota ne moze da se pohvali nekom uspesnom trenerskom karijerom a sto se tice komentara MILANA11 nama je Irska direktni konkurent za odlazak na SP i tu ne moze da se izvodi drugi tim a ostrvski timovi ne sluze za gol razliku niti za uigravanje. Moram da podsetim da smo ispali zadnji put u Beogradu od Skotske i do 90 tog minuta nismo stvorili jednu sansu za gol sa najacim sastavom. Ja sam pomenuo u postu gore da mi je ogromna zelja da jedan tim iznese kvalifikacije do kraja i da to bude sa minimalnim izmenama jer ceo zivot gledam rotiranje i eksperimentisanje sa xxx igraca a posto je sada veoma bitna utakmica sa Portugalom a bitna je i sa Azerbedzanom svaka je mnogo bitna sada je pitanje koliko ce sada biti promena protiv Portugala i dali to tako mora. Pre neki dan neko daje izjavu a mozda je bio i Piksi o mecu sa prvakom Evrope Portugalom. Ta ekipa je bila prvak 2016 a sada je 2021 godina i ta ekipa je postala prvak Evrope sa 5 ili 6 ikseva i sve utakmice su bile u produzetcima ili penalima cak su i grupu jedva prosli na misice sa boljom gol razlikom.Kristijano je tada mogao da odigra u visokom ritmu 90 minuta a sada mozda 45. Portugalci su nebeski tehnicari i mogu da sastave 3 reprezentacije ali ne bih da se pravi alibi unapred. Mi smo svojim ocajnim nastupima zadnjih godina doveli sebe u poziciju da odavno ne pripadamo ni drugom sesiru i sada se kotiramo ko zna gde a gde smo i dokle smo stigli je pokazala ona nemocna igra protiv slabasne Skotske. Bice ovo vrlo zahtevan i odgovoran posao da se domognemo SP i veliki je pritisak na Piksiju ali ujedno i prava sansa da pokrene zamajac na srecu cele nacije a i svoje trenerske karijere

Jedno pitanje laicko . Zasto se cesto podrazumijeva da trener bude bivsi fudbaler ? Jako se suzava izbor ako se bira iz reda fudbalera . Razliciti su poslovi i treze razlicite nadarenosti . Za fudbalera je bitna fizicke osobine , a za trenera nisu .
Zar nebi , cisto kao primjer , trener mogao biti neka osoba sa invaliditetom cijelog zivota ? Cisto kao primjer . Nikad mi to nije bilo jasno .Otkud da su fudbaleri vrhunski intelektualci ?

Nekada su i sudije bili bivši fudbaleri, a štaje sada. Što se tiče trenerskog poziva za bilo koji sport poželjno bi bilo dase ima neka karijera mada ima primera gde to nije slučaj. Ovde se povela polemika dali je neko za trenera ili nije, ali treba razgraničiti da nije isto biti trener u klubu i selektor u reprezentaciji.

Da nismo primili ovaj cist gol ko suza u zadnjim minutama, moze se slobodno reci da su momci solidno i borbeno odigrali sto je rezultiralo povratku u mec posle vodstva Portugala od 2:0
Cin Ronalda posle nedosudjenog gola i izlazak sa terena nije bas ok ali ipak Respekt za takvu velicinu od fudbalera.
Ako se iz aviona vidi da je cist gol i da je lopta presla vise od 20 cm liniju gola a gol se ne dosudjuje, zasto onda i ostati vise na terenu. Valjda svrha igre je da u slucaju datog, cistog, gola, sudije su duzne da ga priznaju.

Da nismo primili ovaj cist gol ko suza u zadnjim minutama, moze se slobodno reci da su momci solidno i borbeno odigrali sto je rezultiralo povratku u mec posle vodstva Portugala od 2:0
Cin Ronalda posle nedosudjenog gola i izlazak sa terena nije bas ok ali ipak Respekt za takvu velicinu od fudbalera.
Ako se iz aviona vidi da je cist gol i da je lopta presla vise od 20 cm liniju gola a gol se ne dosudjuje, zasto onda i ostati vise na terenu. Valjda svrha igre je da u slucaju datog, cistog, gola, sudije su duzne da ga priznaju.
Ako je lopta prešla 20,9 cm nije gol. Gledao sam 50 puta i nije sigurno da je gol, znaš šta znači čist gol? Po pravilima fudbalske igre ( slučajno sam bio fudbalski sudija kao klinac pre vojske) pogodak je kada lopta pređe CELIM SVOJIM PREČNIKOM ( koji je između 21,6 i 22,35 cm) poprečnu liniju u vratima ( golu kako mi kažemo). Ako si siguran da je prešla 20 cm, onda sigurno nije gol...

@olalija
Jos 50 puta da odgledas i uverices se svakog puta da je lopta i vise od celog precnika prosla liniju.
Sasvim je u redu sto smo bod uzeli ali da su nas ovog puta castili to svakome ko zeli biti iskren je jasno.

Verovatno jeste ali ja to ne vidim, a da je čist gol, to je smešno...Evo sa utakmice Arsenal-Fulam situacije...https://flexxzone.fcmb.com/2018/07/goal-line-technology-work/

Nazad
Vrh