Soja 2022

Ova je kod nas bila u delu rita gde je bas podvodno, verovatno se uslovi takvi namestili, apolo do nje nista, kao ni rubinu. Pre toga ni ja se ne secam polegnute soje, bila je pre 15 godina kod jednog kolege na 3 kj balkan u pitanju, nadjubrio stajnjakom strasno a bilo kise, secam se kada je doneo iscupano stablo bilo oko 1.7 m, imao je prinos tada preko 2500 kg po kj, krupna bila kao klikeri
 
Jedne godine na jednoj parceli od 2.7 kj kosili smo Balkan samo iz jednog pravca.
Tako je polegla da uopste nije bila na stranu vec pravo po redu i nikako nismo mogli da je skidamo u krugu.
Secam se da nismo mogli uzeti sve sa zemlje u pravcu gde je bila soja polegla ka hederu jer vrhovi su skroz po zemlji bili i prosli ispod kose, dok iz kontra pravca je bilo mnogo lakse jer je na par cm od korena , od zemlje, bila savijena i to je bilo dovoljno samo da je kosa uhvati i povlaci u heder.
Prinos je bio oko 2500 kg/kj.
Samo te godine od kad pamtim bilo je da je tako polegla ravno po redu, nakrivljena na jednu stranu bilo je u vise navrata.
Takvu soju obozavam pa makar je mnogo sporije skidali.
 
Možda ga nađete negde po poljoapotekama ili nekoj zadrugi pošto ga nema baš puno u originalu, zajebana godina bila za proizvodnju, ja sam našoj zadrugi prodao 4t. nedorađenog snjive.
 
Pisao sam već o mom iskustu sa Wendy, lepo rodila te godine ali nikako da sazri, džigaru mi pojela dok je nisam skinuo. Još malo posolio pre setve sa Anom, svi skinuli u mom okruženju a ona nikako da sazri.
 
Kakvo je iskustvo sa sortom kraljica??

Послато са moto g(9) plus помоћу Тапатока
To je inače NS sorta koju je kupio rwa a takođe i sortu ventis, pripada 1-oj grupi zrenja, nižeg rasta (poput apola) sa kratkim internodijama te stime i retko da će poleći, slama ostaje u jesen dosta jaka (zelena) a ona zrela i ide teže vršidba mada lakše od vendi, zrno srednje do krupno a mahune tamnije braon boje.Kod mene je dve godine u probi i ove godine će dobiti i veću zastupljenost u setvi.
 
Poslednja izmena:
Na sajtu NS vidim ima sorta Ventis i Kraljica,kad su otkupili ?.Mislim ne bi li trebalo onda oni da prodaju a ne NS ?.
 
Prošle godine su prodali te dve sorte, da nije to katalog ns-a od 2021g. pošto u rwa stoji ventis i kraljica za ovu godinu.
 
Pisao sam već o mom iskustu sa Wendy, lepo rodila te godine ali nikako da sazri, džigaru mi pojela dok je nisam skinuo. Još malo posolio pre setve sa Anom, svi skinuli u mom okruženju a ona nikako da sazri.
Rana setva bez azota u prolece,a ne treba ti ni u jesen azot.Malo fosfora i kalijuma tipa 0,20,30 100kg po kj zaorati i neces imati taj problem.

Poslato sa DUB-LX1 pomoću Tapatoka
 
Pozdrav kolege jel krenula prodaja semena interesuje me apolo kod nas jos ga nema kazu rano je jos
 
Kod sortimenta je uvek dilema. Podeliću neko svoje iskustvo, mada kao i što većina članova primećuje, za dobar prinos soje presudan je optimalan raspored padavina. U mom kraju, selo Ilinci (opština Šid), često i sa lošim rasporedom padavina a dobrom zimskom akumulacijom vlage, uspevamo ostvariti solidne prinose. Moje iskustvo iz poslednjih 5 godina kaže da za bolji prinos kod određenih sorti koje se granaju, vrlo bitan je i značajno ređi sklop biljaka, što prilično odudara od zvaničnih preporuka zvaničnih selekcionarskih kuća. Poslednjih desetak godina sejao sam sortu Galeb, koja je pokazala da veći prinos (od 5-10%) ostvaruje u ređem sklopu. U početku sejao sam oko 400.000 biljaka/ha. 2016. godine, orginalno seme iz nekih razloga je vrlo loše niklo, možda čak i do 50%. Zbog već relativno probijenih rokova nisam odlučio da presejem ali sam se u jesen iznenadio prinosom koji je bio na nivou proseka pa i veći u odnosu na komšije. Dve godine sam poredio sa setvom od oko 200.000 biljaka/ha i ustanovio da je prinos uglavnom nešto veći s tim da su biljke bile manje polegle i znatno zdravije (ko seje Galeb zna o čemu se radi). Nakon toga isključivo sejem ređe, u zavisnosti od krupnoće semena oko 17 kg/jutru, odnosno 25-30/ha.
Što se tiče Kraljice, izvorno NS, a sada RWA, počeo sam sa setvom pre dve godine, naravno na 400.000 i na 200.000/ha. Kod ove sorte koja se slabo grana ustanovio sam da ona ipak daje nešto manji rod pri ređoj setvi, ali ne značajno, verovatno isto kao Galeb, ali samo u suprotnom smeru.
Inače prošle godine na istoj njivi poredio sam Galeb i Kraljicu. Rod je bio 20% veći u korist Kraljice (Galeb 1,4t/jutru, Kraljica !,7t/jutru). I prve godine Kraljica je dala veći rod ali je kontrola bila na drugoj njivi. Zbog svega ovoga Galeb ove godine izbacujem iz sortimenta. Ove godine je sejem na polovinu površine (oko 6ha) s tim da zbog jednakog i relativno dobrog sazrevanja, ići ću sa setvom oko 05. maja.
Vendy sam prošle godine probao prvi put, naravno na obe navedene gustine na istoj njivi. Zbog dobrog grananja nije me iznenadio veći prinos na ređoj setvi stim da je razlika bila mnogo veća nego ranije kod Galeba. O kvalitetu zrna neću ni da govorim a nije bilo problema u sazrevanju (sejana oko 20.04. prinos oko 1.8/kj. Ove godine je sejem na oko 6 ha naravno ređi sklop i naravno od 15-20 aprila. Video sam da su neki imali problema u sazrevanju ali isto tako znam i čoveka koji je sejao 06. maja i 2-3 dana posle mene ovršio.
Naravno ovo su neka moja iskustva što u drugim agroekološkim uslovima možda ne prolazi. Preporučujem onima koji imaju svoje sejačice da probaju na istoj njivi, naravno isključivo za sorte koje se granaju. Sigurno neće biti u minusu a plus oko 10% nekom može značiti a nekom ne. U svakom slučaju rezultati su u sušnoj godini i izraženiji u korist ređeg sklopa, a biljke su po mom viđenju zdravije, vidi se i po slami.
 
Ja slicno radim godinama . Samo da dodam na tvoj post o dozrijevanju wendy ali i drugih .Soja ima problem sa dozrijevanjem uglavnom kad nesto nije u redu a ne u vezi sorte i ne u vezi roka sjetve . Mada i ovo za gustinu kod mene pali sve isto a znam i za dosta slucajeva gdje je gusci sklop dao vise . Sta je u pitanju neznam ali nije sto posto ni za istu sortu.
 
Nazad
Vrh