Soja 2022

Prinos je bitan a ne nicanje . Od godine do godine . Soju radim ozbiljnije od 2009 , od 5ha pa do 50ha u zadnje vrijeme , Isto sam ranije bio za kasniju sjetvu , a kad izvučem višegodišnji prosjek , prešao sam na ekstra ranu sjetvu , kasnije grupe .

Kako da imam prinos kad sam jedne godine usled izuzetno hladnog aprila imao nicanje od 40%?
One što su sejane krajem aprila potukle ovu sa preko 1 tone po ha.

Znam Momo da radiš dosta soje, i sećam se tvojih pisanja o grananju soje. Ja to u mom kraju nikad nisam video. A mnoge sorte su probane.

Dobro , bilo kako bilo , tačno , nije pravilo , nekad kasnija bude bolje , al test klijavosti bi trebalo raditi na ladnije , to je poenta , npr u hodniku ne u kuhinji .

I u hodniku mi 24. Sejem kukuruz ,suncokret pa soju pa kada soja dodje na red kukuruz krecemo kada ima konstantno preko 10 stepeni.

Послато са SM-N970F помоћу Тапатока

Znam , ništa neću reći , lično sam okreno prvo soja pa kukuruz , meni tako bolje , a nemora da znači . Nisam mislio kolko je kod tebe u hodniku , nego da je 24 previsoka temperatura za test klijavosti i energije , samo to.

Misljenje je kao i d... svako ima svoje

Zato cu sejati na 3,6cm na 50 razmak red od reda pa nek ima klijavost koju oce na 8 stepeni. Da je sve idalno sejao bi na 8cm da rasadjujem ovako necu razmisljam moje seme. Eto tako. Posle me pitate sto na 3,6cm.

Ove godine sejemo jedan deo soje krajem marta početkom aprila a jedan deo krajem maja.Ove parcele što budem sejao krajem maja će biti pripremljene početkom aprila i ostavljene na čekanju.Zatim odmah posle setve u maju ide prskanje totalom.

Zato cu sejati na 3,6cm na 50 razmak red od reda pa nek ima klijavost koju oce na 8 stepeni. Da je sve idalno sejao bi na 8cm da rasadjujem ovako necu razmisljam moje seme. Eto tako. Posle me pitate sto na 3,6cm.

Nisam strucnjak ali kada seme ima klijavost ono ga ima pa nebitno na koju temperaturu, naravno ne mislim na ispod 10 stepeni. Samo ce sporije nicati kada se ranije seje. Rana setva ima prednost jedino zbog ranijeg skidanja. Kasnija setva ce roditi vise u normalnim godinama jer prodje period sa visokim temperaturama kada nije u punom cvetanju, a i saceka Avgustovske kise i krace dane. I Moma je u pravu a i Compa treba sejati u nekoliko termina pa izvuci svoj zakljucak. Jer nisu svi regioni isti.

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

U tome je poenta sto sam mislio reci . Mislim bas na tu klijavost oko 10 stepeni . Nije tacno da ce biti ista klijavost na 10 i na 24 . Ako je sjeme kvalitetno po tom pitanju bice priblizna pa i ista a ako nije stojeci duze u vlagi istrulice . To nam je i bitno da znamo naravno ko sije na 10 stepeni zemlje ili 8, ko ceka topliju zemlju to je drugo.
Trebali bi uslove za naklijavanje postaviti da budu priblizni njivskim da dobijemo sliku sjemens samo to sam htio reci .Eto imali smo bas ovu 2021 za primjer ko je ranije posijao , a bilo nas je mnogo , par dana je odlucivalo i nije bilo bas najavljeno april kasnije kakav je bio. Otprilike ovako

Razumeo sam Momo, mala je razlika ali generalno zanemarljiva.
Ja sam ove godine imao problem sa kasnijom setvo jer je jedina nicala u ataru pa su divlji golubovi pojeli 50ak posto. Zatu cu ove godine ako se ugodi setvu obaviti polovinom Aprila. I jos cu ici na 28cm zitnom sejalicom pa ce da vidimo.

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Sve zavisi od vremena i temperature zemljista ali gadjamo otprilike par dana tamo ovamo 1 april pocetak setve kukuruza pa suncokret i soju od 10 do 15 aprila. E sada kako vreme dozvoli. Kukuruz volim da sejem rano, suncokret se najbolje pokazao kod mene srednje rano a soju jos istrazujemo. Iz iskustva ozbiljnih proizvodjaca koji su blizu mojih terena gde sam uzivo gledao soju wendy njima daje najbolje rezultate u setvi polovinom aprila od 10 do 20... ove godine @Srdjan Žorž i ja smo sejali pocetak maja ja nesto i 8 maja, nikako da je docekamo da sarzi. Zato mislim da je polovina aprila odlican tajmikg. Kada su prosecne godine bez nekih ekstrena ima i temperatura zemlje i to je to. A jos nesto da kazem ja ne obradjujem niti spremam zemlju u prolece ne diram nista i setveni sloj u toj prici je uvek malo hladniji ( ali i ima vise vlage) nego ko priprema zato je plan kakav sam pricao.

Po meni sa setvom soje ne treba zuriti. Kod mene u ataru ljudi cim se udje u april mesec jure po svaku cenu da poseju, onda problem sporo nicanje otrave njive. Ja prvo posejem kukuruz, kada se ukaze prilika i onda prelazim na soju. Soju sejem na 70, probali su kod mene i na 60 i 35 i svi su se vratili na 70 medjuredni. Razmak na 2.8 - 3.2cm to je nekih 80ak kg/ha i pokazalo se bolje nego kada se mehanickom sejalicom baci 100kg/ha.

Po meni sa setvom soje ne treba zuriti. Kod mene u ataru ljudi cim se udje u april mesec jure po svaku cenu da poseju, onda problem sporo nicanje otrave njive. Ja prvo posejem kukuruz, kada se ukaze prilika i onda prelazim na soju. Soju sejem na 70, probali su kod mene i na 60 i 35 i svi su se vratili na 70 medjuredni. Razmak na 2.8 - 3.2cm to je nekih 80ak kg/ha i pokazalo se bolje nego kada se mehanickom sejalicom baci 100kg/ha.
Po meni treba požuriti sa oranjem, kako bi se imala gde posejati soja. 😉😀

Prošle godine sam posejao soju posle Đurđevdana i lagano je stigla soje koje su rano posejane.Ove godine isto čekam kraj aprila početak maja sa setvom.

Mi smo prosle godine i kukuruz i soju posijali krajem aprila i pocetkom maja. Kukuruz je spasilo to sto smo ga kasno posijal, ovi sto su rano posijali su maltene ostali bez kukuruza..
A soja je kao i kod Kolege stigla ostalu soju koja je rano posijana, jedino sto je imala malo vecu vlagu rekao bih. I to mi je upropastilo dosta soje. Jer je vlaga bila 18% i reko sacekacu jos malo da spane, kad qurac. One kise se zaredale i jedva sam ista ovrsio..

Nazad
Vrh