Soja 2022

srdjan7

Član
Učlanjen(a)
23 Dec 2009
Poruka
4.010
Lokacija
Raros
Kosimo usluzno ovih dana...otac kukuruz,ja soju...ne zna se sta je gore..soja je svakojaka i nikakva,i zelena i zrela-i otvorene mahune,i poispadale po zemlji...nepravilna,deformisana...vlage su od 13 do 20.soje ima(tj nema) i po 200 kg/kj.
 

strucker

Član
Učlanjen(a)
4 Nov 2012
Poruka
619
Lokacija
Bogatic
Apolo ovrsen pre pocetka ovih kisa sa 3.3 hektara, prinos bio 10.9t plative. Primese 3.5, vlaga 14%. Zanimljivo je da, posto sam predavao iz dva puta, sa parcele koja je povrsine 2.5 te bila zakorovljena i jedanput manje zalivana (cetiri puta) a i kolicinom vode manje svaki put, od parcele od 80 ari, tu sam imao prosek 3.5 tona po hektaru. Da li je tu problem u vecoj kolicini vode ili zato sto je bila zelenija (zelena stabljika sa dosta lista) ne znam, ali eto tako sam zavrsio. Djubriva je bilo jako malo na obe parcele, oko 150kg mesavine po hektaru. 50cm setva oko 10.04.
 

cicimoric

Član
Učlanjen(a)
6 Sep 2008
Poruka
5.260
Lokacija
Jermenovci ( opstina Plandiste / juzni banat )
Stanje soje u nasem ataru je jako sareno. Ovo je slikano na 3 razlicite parcele i sve su sejane pocetkom maja sa razmakom od nekoliko dana i sve su Wendy. Razlike u padavinama na tim parcelama nije bilo ali je mnogo razlicit tip zemljista. Neke sazrevaju normalno a neke su retrovegetirale.

Ova je iz jako lagane zemlje, retrovegetirala je i pre nekoliko dana je jos cvetala od cega naravno nema nista. Poterala je nove listove i zbog tih listova mahune ne mogu sazreti. Verovatno ce se morati prskati da se osuri lisce. Ladno bi mogla da se osparta :ROFLMAO:

Ova je u dosta dobroj zemlji, ima dosta zelenog lista ali mahune sazrevaju. Mislim da se ovde nece morati prskati i vrsice se dok jos bude imala zelene listove i stabljiku.

I stizemo do najbolje zemlje a dodatni plus je sto se parcela nalazi pored kanala gde stalno ima vode. Ova sazreva sasvim prirodno i normalno jer letos nije toliko bolovala zbog nedostatka vlage i rose kao ostale. 

DaRee

Član
Učlanjen(a)
15 Okt 2011
Poruka
332
Lokacija
Bijeljina
Kupio sam neki desikant ali uzalud. Svaki dan kisa. Ne moze se ni u cizmama po njivi hodati. Ne znam sta ce biti od ove godine.
 

srdjan7

Član
Učlanjen(a)
23 Dec 2009
Poruka
4.010
Lokacija
Raros
Soju koju sam presejao, a prvu poprskali totalom ce uskoro biti za skidanje,sva je ista i prirodno jednako dozreva-dok ona sto je posejana u aprilu zelena i puna praznih zelenih mahuna i lisca...i izgleda bas nekako ruzna.
 
Poslednja izmena:

Tonchi

Član
Učlanjen(a)
25 Feb 2015
Poruka
1.206
Lokacija
Pitomača-HR
Pa imao sam je i prije, isto tako je sipalo, ali uvijek je i na najjačim zemljama dok ju posijem jer to je prvi preduvjet i da bude čista i da da dobar prinos...
 
Vrh