Soja 2022

Kod nas je situacija takva da ce kasnije ( majske ) setve ranije sazreti nego one sejane u drugoj polovini aprila. Te ranije su retrovegetirale. Dobar deo se osusio jos letos dal zbog pukotina u zemlji ili otkud znam zbog cega i zemlja se zuti od rasturenih zrna. Majska setva se zuti i sazreva normalno. Ja imam sve Wendy. Kod nas zetva soje nije ni krenula posteno. Poneki su probali pa odustali, ima samo 1-2 proizvodjaca koji su pokosili jedan deo od svojih povrsina sli su sejali od pocetka do sredine aprila.
Ista situacija i kod nas,ranija setva iz sredine Aprila nece sazriti nikad ako bude ovakvo vreme, dok kasnija Majska setva sazreva kolko tolko normalno, iako i ona dosta kasni.
I ja sam razmiljao o desikantima ali ne znam koliko vredi na uzasnim prinosima kojih ocekujem jos ulagati.
Jutros je bilo oko 4 c* i trava se belila, nadam se da ce krenuti prisilno sazrevanje i nece biti potrebno dodatno ulaganje.

Zetva se privodi kraju uk 10.15kj.
Rezultati veceras.
https://ibb.co/HTQ6V01]
IMG-20220924-142915.jpg
[/URL]
IMG-20220924-142027.jpg
[/URL]
IMG-20220924-142025.jpg
[/URL][/url]

Juce sto sam prskao sa reglone forte soju,ostalo malo u prskalicu i u povratku kuci na jednoj parceli gde je bio suncoket isprskam nesto malo ambrozije i palamide na jednom delu parcele ,evo danas tanjirao za psenicu to i poprilicno se isusila palamida,a ambrozija neku tamnu boju dobila,tacno se vidi gde je grana promasila tu se zeleni.Znaci stvarno 4-5 dana je dovoljno,bas lud herbicid ....

ja prelazim na kukuruz,soja sirova i jaka do daljnjeg ceka... ovo sto sam skinuo ide u halu i to mu je to

Послато са SM-A536B помоћу Тапатока

Budjave i suva i vlazna zrna. One mahune sto su bile zelene i prazne pre mesec dana e takve su i ostale. Imao sam uvratine zelene i reko napunice ali nista. Juce je iza kombajna bila silaza a praznih mahuna more.

Poslednja izmena:
Juce su nekolicina kosili sa 17-20% vlage sa mnogo zelenih zrna i mahuna, tako da ne vredi jos kositi. Da je bilo duzeg perioda sa vremenom kao sto je bilo juce onda bi svakako jos padala vlaga.
Nikad kod nas od kad se seje soja nije bilo takvog sranja i sto se tice prinosa i sto se tice vremenskih prilika koje ne dozvoljavaju kolko tolko normalan rad.

Danas na nekih 200m prolazio pored moje soje,izdaleka se uopste ne zeleni vise nista koliko sam video ,steta sto ce sutra biti kise,inace bih je vec u utorak skinuo i spakovao kombajn u supu,ende za ovu godinu,ne ponovila se.Vidim sad po prognozi sve nekako kisovito na svakih par dana od sledece nedelje ....

Danas poslepodne sam pokosio 23 KJ u 8 parcela. To je sve predato u 3 prikolice. Prosek 1 prikolice 955 kg, druge 1030 kg i trece 787 kg. Vlaga od 12.8 do 15.7 a necistoca 2.2 do 4. Ima zelenih zrna, zutih velikih zrna itd. Mahuna ima jako malo u bunkeru jer sam korpu zatvorio na 8mm i donje sito na 5 mm i ubrzao bubanj za 100 obrtaja. Kada udjem u deo gde ima puno lisca moram da usporim malo jer ima jako puno povratne mase. Ovaj deo koji sam kosio uglavnom na sredini ima jedan breg. Prinos su dali krajevi koji su dosta nizi. Na bregu soja visoka 20 cm pola zrna na zemlji + ogroman gubitak cim pipne heder biljku.

Bice od ovog danasnjeg i puno losijih parcela a i boljih.......ako uspemo da pokosimo jer neke parcele su jos nedeljama daleko od kosenja.

Nazad
Vrh