Soja 2021

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zakosili smo danas soju, sorta Sava, izgleda da nece biti ni 1000 kg po kj, a zemlja bas teska ritska, nedostatak padavina ucinio svoje

Bio danas malo da obidjem soje, al ce biti sarenih prinosa majko sveta. Ima od dobrih zrna do velicine bibera, zavisi od njive i od datuma setve. Kasnija setva ce ove godine biti bolja u mom kraju bar mi se cini na oko. Inace krenulo se sa skidanjem i ide od 1200 kg po jutru pa malo navise.

Послато са M2007J20CG помоћу Тапатока

ZP Laura, napadamo nedelju verovatno. Ovo bih i radio ali na drugoj njivi imam zelenog pa nek odstoji jos koji dan.

Ako ti je preko cele parcele takva soja onda ces sigurno oboriti dosadasnji rekord od onoga sta se kosilo ove godine.
Ima jako lepe dobro nalivene mahune a cim nema osusenih listova na biljci znaci da je imala odlicno sazrevanje.
Nikad nisam posejao ovu sortu i ne poznajem je ali prinos ce se kretati od 1800 do 2000 kg/kj garant!

Nije do kise u pravo vreme ima i soja do kolena,ali ta Laura je stvarno cudo. Sejemo je 5 godina ostavljamo nase seme i nema problema s njom.
Racunam ave preko 12 mi je top prinos.
I sve soje su dobile 100kg/kj MAPa.

Znas kako kazu soji ne treba djubrivo, soji ne treba duboko oranje, za soju moze losa priprema ... treba je samo posejati i u Boga se uzdati.

Ok u pravu si u neku ruku . Treba kalijuma pogotovo . Stajnjak gdje je isao , pogotovo pileci pozna se ko nozem odrezano . Sve si u pravu ali su to nijanse . Ja npr radim soju upravo kao ti ljudi iz tvog primjera , tretiram je kao korov , pa sam npr ove god zadovoljan sa 1.5t po ha , a bice i 2 , na normalnu godinu bude 3 , ne jurim4 i 5 tona . Ne orem , ne djubrim , ne sparta, , nikakve prihrane pa ni folijarne , edit , na 70 cm , a na 4.5 pa i 5 cm u redu. Moze i tako . Doduse arenda igra veliku ulogu , ovde je 150e ha , pa su druga pravila

Vidi oko zemlje sam vodjen logikom da dam sve sto treba, a ona koliko vrati.
Oranje ne plice od 28-30cm, jedno spartanje, povrsinsko prskanje 2x zbog manjeg soka. Folijarno ne radim. Ne kazem da nije do kise,ali u okolini par njiva dalje blize ima koje nece dati tonu po hektaru.

Ja neverujem ni metru,to ti je isto kad ides na more a vlasnici kazu imas 150m do plaze a ono u pm,jedno 5min hoda . Iskreno ne orem dublje od 25cm a ujesen bacam 6:12;24 i bio zadovoljan sa prinosom ali videcemo ove godine

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh