Soja 2021

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
ja danas zavrsio soju,prosek 1500 kg/lanac,sava.i ono greskom posejano na 5cm razmak i na 3.2cm (na 70cm) nije bilo vidljive razlike u prinosu,dobro da nisam dirao...nisam ocekivao ovako dobar prinos,s obzirom na nedostatak padavina,mada je sejana na boljem zemljistu

Vidi oko zemlje sam vodjen logikom da dam sve sto treba, a ona koliko vrati.
Oranje ne plice od 28-30cm, jedno spartanje, povrsinsko prskanje 2x zbog manjeg soka. Folijarno ne radim. Ne kazem da nije do kise,ali u okolini par njiva dalje blize ima koje nece dati tonu po hektaru.
A i te njive dalje su vase ili komsinske ?

Komsijske.
Necu da hvalim sebe, ako u soji bide koja travka i to bukvalno 5 korova po jutru pred zetvu ostavljam to nisam neki prepedantan. Ali od kad sam batalio price soja moze bez djubriva ,suncokretu samo ureje pred setvu, repu ne treba 5X cerkosporu prskati, Bog je gore a ne dole (odnosi se na dubinu oranja) ja sam se finansijski preporodio. Istina bile su 2-3 dobre godine od Boga ukljucujuci i ovu, najbitnije mi je da ja nisam napravio kiks u prpizvodnji i izdangubio godinu.

Daleko od toga da uz osnovnog djubriva pod jesenjom brazdom prinosi soje ne budu bolji nego bez djubrenja. Pitanje je kad i koliko bolji i u 10 god. u koliko navrata.
U kisovitoj godini mozda i bude 300 kg vise po kj ali zato u nekoj prosecnoj razlika je mala, a da ne pricamo o susnim godinama kad je djubrenje bacanje novca.

Ne ne, ima druga stvar da ljudi razbace i odmah ocekuju rekord.
Kondicija zemlje je jako bitna, svake godine za sve djubriti kad i koliko finansije dozvoljavaju, to nije agrotenicka mera koja se vrati za par meseci.

Mada vole nasi ljudi te stvari poput nekih skupih djubriva koja mozes i 50% manje kolicine, koja se tope i bez vode i slicne da ne kazem gluposti. Folijarci koji daju kliker zrna i ostala ocekivanja.

Trenutna sa terena. Stetocine koliko hoces.
598bde8c3f2b24ba9164f91dcad51743.jpg
af76c7272dd5d36b20d479bd50123322.jpg

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Akk soja ide posle psenice ,onda moze bez djubrenja,i da bude dobar prinos,psenica se djubri osnovno i azot,zemlja bude "odmorena" i moze bez djubrenja soje u tom slucaju,twkodje posle kukuruza koji sevtakodje djubri osnovno i pred setveno,moze bez djubriva soja,ali soja na soju iz godine u godinu bez djubriva,pokaze razliku u prinosu,i tu bi trebalo zaorati npk

Послато са moto g(9) plus помоћу Тапатока

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh