Soja 2021

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bifentrin deluje i na martine (stenice) . Radio psenicu sa njim, imao nesto preparata sto mi ostalo, nijedne nisam video na psenici ove godine posle tretmana. Mislim da je pametnije ici mesanje sa nekim akaricidom i insektoakaricidom, piretroidom, resis se i grinje i stenica..

Poslato sa ANA-NX9 pomoću Tapatoka

Bio sam u apoteci i od svega imaju samo abamektin u kanti od 5l (Invert), i u flašicama od 50ml (Armada). I nisu uopšte jeftini...

Rešio sam da iskoristim onaj Apolo koga imam od pre više godina, staviću ga u koncentraciji 0,1% (znači biće 250l vode) pa će biti valda dovoljno za zaražene delove njive. Što se tiče Fobosa (aktivna materija kao u bifenikusu), zezno sam se, mislio sam da je nenačeta flaša, međutim načeta je i ima svega 200 ml u flaši. Možda izmešam i to sa Apolom. Valda neće biti buuuum u prskalici zbog mešanja... :haha:

Bio sam u apoteci i od svega imaju samo abamektin u kanti od 5l (Invert), i u flašicama od 50ml (Armada). I nisu uopšte jeftini...

Rešio sam da iskoristim onaj Apolo koga imam od pre više godina, staviću ga u koncentraciji 0,1% (znači biće 250l vode) pa će biti valda dovoljno za zaražene delove njive. Što se tiče Fobosa (aktivna materija kao u bifenikusu), zezno sam se, mislio sam da je nenačeta flaša, međutim načeta je i ima svega 200 ml u flaši. Možda izmešam i to sa Apolom. Valda neće biti buuuum u prskalici zbog mešanja... :haha:
Ma normalno. Ko zna sta ćemo skinuti i koliko će nam se vratiti od ulaganja. Samo miksuj i udri uvece sa sto jacim pritiskom.

Poslato sa DUB-LX1 pomoću Tapatoka

I kod mene ima onog smrdjivog martina,ali samo na jednoj parceli na drugoj str sela,prskano u krug sa Abamektinom 0,5lit/h,sad ce dobiti opet ali cela,plus cu dodati neki gasni insekticid.

Neka kisa se nazire oko Preobrazenja.
Mnoge sojke devojke ce potpisati kapitulaciju do tad.
Ako bude 2.5 t/h i to je puno kako stoje stvari...

Тајј принос буде у просечној години ова је свакако испод тог просека...

Јел поједу зрно махуну шта раде?
Tog djubreta svake godine sve vise. Sisaju sok iz mahuna, kad su manje mahune onda uvenu skroz, kad su vece bude pokvareno zrno.. Ove godine primetim i da sisaju tek oplodjeni cvet, kako na soji tako i na tikvicama, boraniji..

Poslato sa ANA-NX9 pomoću Tapatoka

Ima ih na svim vrstama povrća.I razmnožavaju se nevjerovatno brzo......ispod lista polažu jajašca koja su crvene boje.Tek izležene jedinke su crne boje i odmah kreću sa sisanjem biljnih sokova.Obično se nalaze na vrhu stabla gajene biljke ,tamo gdje je stablo mekano i sočno.

Danas obisao soju,poslednji put bio par dana pre one kise.Jos ne mogu da dodjem sebi da se ovoliko oporavila. Pre kise je bila 30 cm sa sprzenim cvetovima i 4-5 mahuna. Sorta je rubin.

231792382_326224285909910_3101695252677614522_n.jpg

231438224_446207676386161_7895918688420677993_n.jpg

232191734_1456639684704438_7236166529437103874_n.jpg
231456646_517223369509989_5287908139385869280_n.jpg

Strana_21(8).jpg

Ako mislite na ovo . Imao sam ih prosle godine nenormalno , prije toga su bile grinje . Ove nisam nicim prskao , preplavile su bile , a soja je tu bila ekstra . Licno sam pomislio da su one unistile grinje ili tako nesto . Uglavnom nikakvu stetu nisu mi napravile

Ljudi zasto spominjete bifenicus kojeg ima samo u malim količinama i ima samo sporedno dejstvo na grinje. ta aktivna materija ukinuta prosle godine i čitate uputstvo koje je napisano pre sto godina kada je bio jak, sve se menja pa i doza primene nije više 200ml već najmanje 0,5 l/ha pa i pored toga prskaju po dva puta i gaze već šokiranu soju. Nemojte se ponašati kao škoti i koristite preparate koji su zvanično registrovani a nisu uopšte skupi ima kineza koliko voliš. VIDIM DA DOSTA LJUDI OVDE IZMIŠLJA TOPLU VODU I PRSKAJU VIŠE PUTA NEREGISTROVANIM PREPARATIMA
Zasto ne izmisljati topku vodu , gledamo da prodjemo jeftinije .
Bifentrin ubija ove grinje o kojim pricamo , iako nije registrovan , pa nije Srbija pocetak i kraj svijeta .

Oprskao sam večeras jednu prskalicu, sutra ću još možda 1 jutro i dalje samo ako bude baš baš moralo. Ne vidim ja tu mogućnost da se cela biljka okupa pa sve i da se ide sa 500 l/ha i radi sa ne znam kakvim pritiskom. Eventualno sa nekom vazdušnom podrškom ali koliko nas to ima. A ovo što odgore padne na lišće ne znam koliko može da pomogne, jedino ako deluje tako da poguši sve grinje...

Prskao sam rubin, na delovima je baš dobro narastao, naravno ima i niže soje (pogotovo tamo gde su grinje svoje već odradile), ali generalno je soja lepo zatvorila redove na 70cm i dosta bolje izgleda od more njiva sa sojom koje sam danas video u obilasku kompletnog atara (išli ja i komšija da dumamo koju parcelu prskati a koju ne). Da nema ovih grinja i da padne još jedna dobra kiša moglo bi se nadati i dobro preko tone po jutru, ovako ko zna šta će biti...

Uzgred, prskam, mrak je već pao, i dođem do bandere u njivi, stanem, izađem da zatvorim krilo da mogu da prođem pored bandere i u tom zatvaranju samo me proguta zemlja! Upao sam u rupu od lisice ili jazavca, jedna noga u rupi preko butine a druga u špagi pored rupe. Živ sam se us*o :haha: , prvo zbog trenutnog iznenađenja i šoka, a kad sam nakon kojeg trenutka skontao o čemu se radi onda od straha imali čega u rupi i hoće li me ćapiti. Uhvatim se za prvi korov do mene da se iščupam, neki sudan, al se samo korov iščupo a ja ostah kako sam i bio. Izvučem nogu nekako, gurnem krilo da se prevali preko vage i zatvori, i bež' u kabinu, kad sam prošao pored bandere otišao sam bar još desetak metara i tek onda stao da ponovo otvorim krilo. :haha: I do kraja prskanja je bilo gunđanje u brk "jebo soju i grinje..." :haha:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh